Prof. Özlem Azap: Bayramda el öpmeyi unutun

Prof. Özlem Azap: Bayramda el öpmeyi unutun
30 Nisan 2020 08:58

Türkiye’de salgının inişe geçmesinin nedeninin alınan önlemler olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özlem Kurt Azap, aşırı rahat etmemek gerektiğini vurguladı. Tedbirlerin kademeli olarak gevşetilmesinin öneminin altını çizen Azap, “Bu bayramda el öpmeyi unutmalıyız. Bayram tedbirleri elden bırakmak için çok çok erken bir dönem” ifadelerini kullandı.

 
Tarafsız Haber Ajansı’nda yer alan habere göre Türkiye’de koronavirüs salgınında iyileşen hasta sayısındaki oranın ölü ve vaka sayısındaki oranı geçmesiyle birlikte, alınan önlemlerin gevşetilip gevşetilmeyeceği tartışmaları yaşanmaya başladı. Son gerçekleştirilen Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı’ndan sonra kameraların karşısına geçen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, salgında önemli bir başarı elde edildiğine dikkati çekerken, önlemlerin ise bir anda kaldırılmasının söz konusu olmadığını dile getirdi.

 

 

“EĞER EĞRİ İNİŞE GEÇİYORSA BU ÖNLEMLERİN SONUCU”

 
Radyo Karakutu’da yayınlanan Bidebunuizle programında Yavuz Oğhan’a konuşan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Covid-19 İzleme Grubu Üyesi, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Özlem Kurt Azap, Türkiye’de salgının plato çizmeye başladığını ancak hastalığın bulaşmaya devam ettiğini kaydetti. “Bu hastalık bizimle” ifadelerini kullanan Prof. Azap, “Tedbir elden bırakılırsa geldiğimiz yolu geri gitme olasılığımız var. Kovid 19 hastalığı gripten de daha kolay bulaşıyor. Gripten bir diğer farkı toplumda bu hastalığı geçirmeyen çok kişi var. Elbette gelinen nokta gerçekte çok iyi bir nokta. Çok az sayılabilecek bir kayıpla atlatmaya çalıştığımız yoğun bir salgın dönemi var. Eğer eğri inişe geçiyorsa bu önlemlerin sonucu. Yoksa virüs aynı virüs, tanımlanan hastalık da aynı. Bu anlamda aşırı rahat etmemize gerek yok” diye konuştu.

 

 

“65 YAŞ ÜSTÜNE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI ÇOK KRİTİK BİR KARARDI”

 
Erken zamanda 65 yaş üstü ve hastalığı olan kişilerle 20 yaş altı gençlere getirilen sokağa çıkma yasağının çok yerinde bir karar olduğunu Avrupa ülkelerine göre Türkiye’de ölüm oranındaki azlığın sebebinin bu kararın olduğunu söyleyen Azap, önlemlerin kademeli olarak azaltılması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

“Muhtemelen bu azalmanın getirdiği rahatlıkla önlemler iller bazında yavaş yavaş azaltılacaktır. Kontrollü ve iller bazında önlemlerin azalmasında bir sıkıntı olmayabilir. Ama İstanbul’da ‘Biz atlattık, salgın eğrisinde inişe geçtik. Herkes rahatlayabilir’ dediğimizde ortaya çıkacak durumu insan düşünmek bile istemiyor. ‘Salgın tepe değerine çıktı. Sonra otomatik olarak inişe geçecek biz ne yaparsak yapalım bu seyir değişmez’ diye düşünmeyelim. Bizim salgının inişe geçmesini sağlamamızın yolu önerilenlere uymak.”

 

 

“KOLAY KOLAY ARAMIZDAN AYRILMAYACAK”

 
“Yetkililer tarafından ne söylenirse söylensin bireysel önlemlerin yerine getirilmediği durumda hiçbir sistem bu bulaşmanın önüne geçemez” diye konuşan Azap, “Bu sene bu tedbirlerle mi geçecek?” sorusuna, “Evet, bu sıfıra inme meselesinde tahminde bulunmak zor, yıllar ve yıllar alacak. Grip görmediğimiz bir sezon geçirdiğimiz oldu mu? Gribe benzeyen ve benzemeyen tarafları var. Benzeyen yanı solunum yolu hastalığı olması ve aynı şekilde bulaşması, damlacık ve temasla… Havalar soğudukça, kalabalıklar bir araya geldikçe, damlacık ve temasla bulaş durumu nedeniyle bu hastalık kolay kolay aramızdan ayrılmayacak gibi görünüyor” sözleriyle yanıt verdi.

 

 

“BAYRAM TEDBİRLERİ ELDEN BIRAKMAK İÇİN ÇOK ÇOK ERKEN BİR DÖNEM”

 
Ramazan Bayramı’nın tedbirlerin gevşetilmesi için erken bir tarih olduğunu söyleyen Azap, “Evden çıkmaya, okulların açılmasına camilere ibadet için gidilmesine lokantalarda toplu yemek yenmesine, birlikte yapılan iftarlara ya da bayramda büyük gruplar halinde bir araya gelmelere, el öpmelere ara vermeliyiz. Bu bayramda el öpmeyi unutmalıyız. Bundan 25 gün sonra bu hastalığın sıfıra inmesi mümkün olabilir mi? Büyüklerimizi korumak açısından bu önemli. Bayram bu tedbirleri elden bırakmak için çok çok erken bir dönem. Önümüzdeki aylardan söz etmeliyiz” dedi.

 

 

“İNSANLIK BUNUN ÜSTESİNDEN GELECEK, BU BİR HASTALIK”

 
“İnsanlık bunun üstesinden gelecek. Bu bir hastalık” diyen Azap, yaz döneminde her solunum yolu hastalığında olduğu gibi koronavirüste de azalma olacağını ancak ikinci kez yoğun hastalık dalgasıyla karşı karşıya kalmanın şaşırtıcı olmayacağını ifade etti. Azap, hastalığın her kişide farklı etkilere sahip olmasına ilişkin de şunları söyledi:

“Her solunum yolu hastalığında olduğu gibi kişinin bünyesindeki özellikler hastalığın seyrini çok etkiler. Mesela sigara içenlerde Kovid 19’un 2,5 kat daha ağır seyrettiği gösterilmiş durumda. Sigaranın harap ettiği bir akciğerle virüs karşılaştığında çok daha kolay ilerliyor. Ya da kronik akciğer hastalığı olanlarda daha ağır seyrediyor. Hiç hastalığı olmayan genç doktorlardan ya da diğer meslek gruplarından kayıplar da oldu. Dolayısıyla hiç kimse tam olarak korunmuyor ama akciğeri hasarlı olanlar, şeker hastaları, kanser hastaları gibi riskli gruplar diğer hastalıklarda olduğu gibi daha fazla etkileniyor.”