Probiyotik Nedir ve Çeşitleri Nelerdir?

Probiyotik Nedir ve Çeşitleri Nelerdir?
24 Kasım 2020 12:03

Çok hücreli organizmalarda (bitkilerde, hayvanlarda ve insanlarda) çeşitli mikroorganizma toplulukları yaşayan sağlıklı bakterileri destekleyen bakterilerdir. Mikrobiyotanın sağlıklı ve dengeli çalışabilmesi için bu probiyotiklere ihtiyacı vardır.

Probiyotikler bağışıklık sistemini güçlendirmek için en başta başvurulan besinlerden biridir. Dünya Sağlık Örgütü’nün bilimsel araştırmaları sonucu probiyotiklerin yeterli miktarda alınması halinde insan sağlığına yararlı olduğu ispat edilmiştir.

Marketlerde satılan paketli işlenmiş ürünler bağırsaklarımızdaki doğal bakteri dengesini bozarak hem bağışıklık sistemimizde hem de sindirim sistemimizde çeşitli sorunlara neden olabilir.

Rus bilim insanı Nobel ödüllü Elie Metchnikoff tarafından bulunan bu, mikroorganizmaların, probiyotiklerin tarihi antik yunana kadar dayanır. Elbette o dönem bazı ürünlerin farklı şartlarda farklı bir form alması ve bunun sağlık için yararlı olması fark edilmesi anlamında keşfedilmiştir. Gıdaların korunması için sütlü gıdaların fermantasyonu buna güzel bir örnektir.

 

Probiyotik Çeşitleri

Pek çok probiyotik çeşidi vardır.

 

Lactobacillus: En kolay ulaşabildiğimiz ve bulabildiğimiz probiyotiklerden biridir. Yoğurtta ve fermente gıdalarda bolca bulunur. Genellikle bağırsak florasının sağlıklı bir şekilde yenilenmesi ihtiyacında kullanılır. Vajinal mantar gibi rahatsızlıkların yok edilmesinde ve vajina florasının iyileştirilmesinde de etkilidir.

 

Bifidobacterium: Süt ve ürünlerinde bulunan bu probiyotikler, rahatsız bağırsak sendromu (IBS) ve rota virüs ishalinin tedavisinde kullanılır.

 

Escherichia coli: Bağırsak hastalıklarına karşı etkili olan bir probiyotiktir.

 

Probiyotik İçeren Besinler

Ev yapımı yoğurt ve peynir

İşlenmemiş süt

Kefir

Organik tarhana

Lahana ve salatalık turşusu

Kombu çayı

 

Bu probiyotikler kalp sağlığı ruh sağlığı boşaltım ve sindirim sistemi gibi pek çok alanda vücudumuzda dengeleyici görev üstlenir. Elbette doğru probiyotiği kullandığınızdan emin olmalı gerektiği takdirde uzman görüşüne başvurmalısınız.