Portekiz Golden Visa Programına Nasıl Başvurulur?

Portekiz Golden Visa Programına Nasıl Başvurulur?
24 Nisan 2020 12:44

Portekiz Golden Visa programına başvurunun nasıl yapılması gerektiğini açıklamadan önce Yunanistan, İspanya ve Malta Golden Visa programlarıyla karşılaştırıp, ne kadar doğru yolda olduğumuzu bir kez daha tarafsız ve güçlü bir şekilde teyit edelim.

 

Yunanistan Golden Visa Programının Dezavantajları (Konuşulmayan Gerçekler):

 

Yunanistan Golden Visa programı sadece oturum iznini içerir. Alınan kart ile Yunanistan’da maalesef çalışılamaz ve şirket kurulamaz. Oturum süresi boyunca veya Yunanistan vatandaşlığı alınana kadar satın alınan gayrimenkulü elde tutmak zorunluluğu vardır. Gayrimenkul satıldıktan sonra ailece tüm oturum kartlarınız otomatik olarak iptal olur.

 

Vatandaşlık için 7 yıl Yunanistan’da yaşama şartı vardır. Diyelim ki bunu göze aldınız, Yunanistan’a yerleştiniz, 7 yıl sonra vatandaşlık başvurusunda bulundunuz, vatandaşlık nesilden nesle geçer, vatandaş olduktan sonra doğan çocuklar ve bu çocukların çocukları da otomatik olarak Yunanistan vatandaşı olurlar. Yunanistan’da askerlik yapma zorunluluğu olup, erkek torunlarınızı askerlik görevi beklemektedir. Bu detay Türk yatırımcıları yeniden değerlendirmeye sevk etmektedir.

 

Malta Golden Visa Programının Dezavantajları (Konuşulmayan Gerçekler):

 

Malta, yaklaşık 900.000 Euro karşılığında doğrudan vatandaşlık (AB pasaportu) vermektedir. Malta hükümeti bu tutarın 650.000 Euro’luk kısmını bağış kapsamında değerlendirecek ve kesintiye uğratacaktır. Yani 650.000 Euro geri alınamamaktadır. Ayrıca Malta’da bir gayrimenkul satın almak istiyorsanız tutarın 350.000 Euro olması gerekmektedir. Malta’da emlak fiyatlarının çok yüksek olduğunu hatırlatmak isteriz: Çoğu zaman 600.000 Euro ve üstü.

 

Malta Golden Visa sürecinde eşiniz ve 18 yaşından küçük çocuklarınız için kişi başına 25.000 Euro, 18 yaşından büyük diğer aile bireyleri için kişi başına 50.000 Euro ek bağış yapılması gerekmektedir.

 

Malta Golden Visa başvurularında ret oranı yaklaşık % 20-25 civarındadır. Ayrıca Malta her yıl Golden Visa kapsamında pasaport verdiği vatandaşlarının ad soyadlarını basın yoluyla dünyaya açıklamaktadır. Vatandaşlığınızın gizliliğine değer veriyorsanız, Malta sizin için uygun olmayacaktır. Karadağ’ın da vatandaşlık verdiği kişilerin isimlerini basın yoluyla dünyaya açıklayabileceği düşünülmektedir.

 

Malta vatandaşlığı alınana kadar yıl içerisinde 3 defa Malta’ya giriş çıkış yapma ve en az 21 gün Malta’da bulunma şartı vardır.

 

 

İspanya Golden Visa Programının Dezavantajları (Konuşulmayan Gerçekler):

 

İspanya vatandaşlığına ancak 10 yıl boyunca, her yıl altı ay olmak üzere İspanya’da ikamet ettikten sonra başvurulabilir. Bu yüzden Türkiye’de iş ve aile düzeni olan yatırımcılar için maalesef uygun değildir. Ancak 10 yıl boyunca İspanya’da yaşamak isteyen Türk vatandaşlarımız için uygun olacaktır.

 

Portekiz Golden Visa Programının Avantajları

 

Portekiz’de ise gayrimenkul yatırımı yapar yapmaz oturum ve çalışma kartınızı alırsınız. 5 yıl boyunca sadece yılda yedi gün Portekiz’de bulunma şartı vardır. Beş yılın sonunda daimi oturum kartı alırsınız veya AB vatandaşlığına başvurursunuz. Haklarınızı aldıktan sonra gayrimenkulünüzü satıp paranızı yurt dışına çıkarabilirsiniz ve ailecek haklarınızı korumaya devam edersiniz.

 

 

Portekiz Golden Visa Programının Adımları

 

Portekiz’deki Golden Visa başvuru sürecinde dikkate alınması gereken hususları ve adım adım Portekiz Golden Visa detaylarını Türk yatırımcılara rehberlik etmesi amacıyla hazırladık.

 

  1. Portekiz’de yatırım yapılabilecek şehirler ve en avantajlı semtler hakkında bilgi edinin.

 

Golden Visa amaçlı Avrupa’da gayrimenkul yatırımı yapan Türk yatırımcıların çoğu yatırım yapılan ülkelerde yaşamıyor.  Vatandaşlık için alınan gayrimenkuller genellikle kısa dönem kiraya veriliyor. Bu yüzden, öncelikle Portekiz gayrimenkul piyasasında turistlere kolaylıkla ve en yüksek fiyattan kiraya verilebilecek gayrimenkul yatırım fırsatlarını araştırmanızı öneriyoruz.

 

Bunun için Portekiz’de yatırım yapılabilecek farklı bölgeler hakkında bilgi edinin. Hangi şehirler ve hangi semtler olabileceğini belirleyin. Portekiz’de gayrimenkul fiyatları bir mahalleden diğerine, çoğu zaman ise sokağın bir tarafından diğer tarafına hatta aynı apartmanda katlar arasında önemli ölçüde farklılık gösterebilmektedir.

Portekiz emlak piyasası, Türkiye emlak piyasasından daha karmaşıktır. Bu nedenle piyasanın dinamizmini bilen, tecrübeli, kişisel hedeflerinizi anlayan uzmanlar ile ilerlemek çok önemlidir.

 

Önemli not: Portekiz Hükümeti 2020 yılı içinde bazı değişiklikler yapmak için harekete geçti. Bundan böyle Golden Visa yatırımcılarına Lizbon, Porto gibi büyük şehir merkezlerinden ziyade ülkenin büyüme kapasitesine sahip küçük kentlerine ve bölgelerine yatırım yapmalarını hedeflemektedir.
Tavsiyemiz, Lizbon ve Porto’dan gayrimenkul alarak Golden Visa için başvurmak istiyorsanız, içinize sinen, lisanslarının tam olduğu bir gayrimenkulü yasalar değişmeden almanızdır. Yasalar değiştikten sonra Golden Visa yatırımınızı bu iki şehrin dışından yapmak durumunda olacaksınız. Yasaların 2020 sonunda uygulamaya geçmesi beklenmektedir.

 

 

 

 

  1. Portekiz’de Golden Visa konusunda uzman avukatlık bürolarını saptayın ve hepsinden ayrı ayrı detaylı fiyat teklifi alın.

 

Portekiz Golden Visa (Altın Vize) başvuru rakamlarına baktığımızda ayda ortalama 100 adet olduğunu söyleyebiliriz. Başvuruların yapıldığı SEF’te (Göçmenlik Bürosu) maalesef yanlış veya eksik belgelerden dolayı yaklaşık 1.300 Golden Visa başvurusu bekletilmektedir. Bu yüzden özelikle Golden Visa konusunda da deneyimli avukatlık bürolarıyla çalışmayı tercih ediniz.

 

  1. Golden Visa için başvuru belgelerinizi hazırlamaya başlayın.

 

Başvurunuz için belgeleri hazırlamaya başlamalısınız, çünkü hepsini tamamlamanız zaman alabilir. Gayrimenkul seçimi için Portekiz’e gittiğinizde, başvuru belgelerinizi avukatınıza teslim edebilirsiniz. Tüm belgelerin SEF’in (Göçmenlik Bürosu) istediği şekilde Portekizceye çevrilmesi ve onaylanması gerekmektedir.

 

  1. Portekiz’e gidin, Portekiz’de vergi numarasını alın ve Portekiz’de bir banka hesabı açın.

 

İkameti Portekiz’de olan bir Portekiz vatandaşı ile birlikte (temsilci niteliğinde) Portekiz vergi dairesinden vergi numarası alın ve hemen sonrasında Portekiz’de bir banka hesabı açın. Internet bankacılığının da tanımlanmasını isteyin ve Türk cep telefonunuza güvenlik amaçlı sms gönderilmesini talep edin. Eğer vergi numarası almak ve bir bankada hesap açtırmak için vaktiniz yoksa, avukatınıza vereceğiniz bir vekâletname ile de ilerleyebilirsiniz.

 

  1. Portekiz’de yatırımınızı sonuçlandırın.

 

Portekiz’e gittiğinizde alacağınız eve karar verin ve avukatınıza Golden Visa için vekâletname veriniz. Böylece, tüm işlemleriniz Portekiz Golden Visa başvuru sürecinden sorumlu avukatınız tarafından yapılır.

 

 

  1. Portekiz’deki hesabınıza Golden Visa için gerekli para transferinizi yapın.

 

Türkiye’ye döndükten sonra, yatırımınızı tamamlamak için gereken Euro tutarı Portekiz’deki banka hesabınıza, Türkiye’deki bankanızdan size ait hesaptan transfer etmelisiniz. Türkiye’den ve Portekiz’den transfer maliyetiniz olacaktır. Bunu dikkate alınız.

 

 

  1. Göçmenlik Bürosu SEF’e ilk başvurunuz yapılmalı

 

Bu adım genellikle verdiğiniz vekâletname ile avukatınız tarafından yapılmasını tavsiye ederiz.

 

 

  1. Mülakat başvurusunun alınması

 

Lizbon gibi büyük şehirlerde randevu almak yoğun başvuru sayısından dolayı 3 aya kadar sürebilmektedir. Avukatınız bu yüzden başvurunuzu dosya sayısının daha az olduğu yerlerden yaparak bekleme sürenizi kısaltabilir.

 

 

  1. Biyometrik veri işlemleri için SEF’de randevu oluşturulması

 

Portekiz Göçmenlik bürosunda yetkili sizlerle görüşecek ve biyometrik verilerinizi alacaktır.

 

  1. Nihai onayınızın alınması

 

Başvuru onayınız yaklaşık 6 ay sürer. Onay sonrası, başvuruda bulunan her bir birey başına 5.324,40 Euro hükümet onay ücreti tahsil edilecektir. Ailece alacağınız oturum kartınız bir yıl boyunca geçerli olacaktır.

 

  1. Birinci ve üçüncü yılın sonunda ailece oturum kartlarınızın yenilenmesi

 

Oturum kartlarınız birinci yıl ve üçüncü yıl sonunda yenilenmelidir. İkinci yılda biyometrik verileriniz ve güncel sabıka kaydınız tekrar sunulmalıdır. Her bir birey başına hükümet onay ücreti olan 2.662,30 Euro ödemelisiniz. Buna ek olarak, yenileme işleminin maliyeti başvuru sahibi için 532,70 Euro olup, diğer aile üyeleri için 83,10 Euro’dur.

 

  1. Portekiz / Avrupa Pasaportunuzu alarak AB vatandaşı olun.

 

Gayrimenkul yatırımınızı satmadıysanız ve minimum ikamet şartını yerine getirmeniz durumunda beşinci yıl biter bitmez süresiz oturum kartına ailece sahip olursunuz. Arzu ederseniz Portekiz vatandaşlığına başvurabilirsiniz. Vatandaşlığa başvurabilmek için 18 yaşından büyük tüm aile fertlerinin A2 seviyesinde Portekizce dil sınavını vermeleri gerekir. Dil sınavı ücreti 72 Euro’dur ve başarısız olması durumunda sonsuz yinelenebilir. Böylelikle vatandaşlık aldığınız takdirde, vatandaşlık haklarınız nesilden nesle aktarılacaktır.

 

Portekiz Golden Visa programı başvurusunda en iyi seçenek gayrimenkul alımıyla yapılanıdır. Portekiz Golden Visa başvurularının % 92’si, Portekiz’de ev alınarak gerçekleşmiştir, bu oran bize Portekiz Golden Visa programı başvurusunda en popüler seçeneğin Portekiz’de ev alımı yolu ile gerçekleştiğini göstermektedir.

 

Portekiz Golden Visa uygulaması ile alınan Portekiz pasaportu, çocuklarınızın Avrupa’da Almanya, Hollanda, Finlandiya, Belçika, Fransa, İtalya, İspanya, İsveç, Danimarka gibi güçlü ülkelerinde okuyabilmelerini, çalışabilmelerini ve yaşayabilmelerini sağlar.

 

EUPorto, Portekiz Golden Visa ekibi, Golden Visa kapsamında Portekiz’de geniş bir bağlantı ağına erişmenize ve uygun yatırım fırsatlarına ulaşmanızı sağlar. EUPorto sadece Portekiz Golden Visa Programı konusunda aktif olduğundan, sizlere Portekiz’de gayrimenkul fiyatlarının ve yatırım getirilerinin bölgeden bölgeye nasıl değiştiği konusunda rehberlik ederek, yatırım beklentinize göre en uygun gayrimenkuller hakkında gerçekçi tavsiyelerde bulunur.

 

Avrupa’da çoğu zaman komisyon ödemesi satıcı tarafından yapılır. Bu yüzden, EUPorto olarak müşterilerimizden komisyon ücreti almıyoruz.

 

 

Portekiz Golden Visa Başvuru Şartları Nelerdir?

  • 280.000 Euro’ya düşük nüfus yoğunluğu olan küçük yerlerden gayrimenkul satın almak

Bu seçenekteki risk, Portekiz pasaportu aldıktan sonra gayrimenkulünüzü satmak istediğinizde, pazarda aktif müşteri bulma olasılığınızın zayıf olmasıdır, ayrıca evinizi kiraya vermek istediğinizde talep yetersizliğinden dolayı 5 yıl boyunca kira gelirinden mahrum kalacak olmanızdır.

  • 350.000 Euro’ya yenileme projelerinden gayrimenkul satın almak

Resmi makamlarca kentsel dönüşüm projesi kapsamına alınmış gayrimenkullerden toplam 350.000 Euro değerinde mülk alarak Portekiz Golden Visa’sına başvurabilirsiniz.

  • En az 500.000 Euro değerinde gayrimenkul satın almak

Şehirlerde ve yüksek nüfus yoğunluğuna sahip bölgelerde, toplam değeri 500.000 Euro olan bir veya birden fazla gayrimenkul satın alarak Portekiz Golden Visa’sına başvurabilirsiniz.

Ancak, 2020 yılında Portekiz Golden Visa şartlarında değişikliğe gidilmiştir. Portekiz parlamentosunda 5 Şubat 2020’de yapılan oylamadan sonra, artık Golden Visa yatırımları Lizbon ve Porto merkezine yapılmaması yönünde öneri sunuldu. Portekiz Cumhurbaşkanının öneriyi imzalaması durumunda 2020 yılı sonundan itibaren Golden Visa edinimi için bu iki şehrin dışındaki seçilmiş bölgelerden tercih yapmak durumunda kalınacaktır.

 

Bu değişiklikler, Lizbon ve Porto’dan ev almış Golden Visa yatırımcılarını etkilemeyecek ve daha önce alınmış Golden Visa kartlarının yenilenmesini riske atmayacaktır.

 

Portekiz Golden Visa kapsamında Portekiz Gayrimenkul piyasası hakkında detaylı bilgi edinmek için https://euporto.com/blog kısmındaki yazılara bakabilirsiniz.

 

Portekiz Golden Visa programı ile ilgileniyor veya gayrimenkul seçiminde profesyonel destek arıyorsanız bize ulaşabilirsiniz.

 

Web:   www.euporto.com

Tel:     0 532 501 99 17

E-mail: [email protected]

 

 

 

EUPorto ile Portekiz Golden Visa Fırsatı                  

TC vatandaşlarının Golden Visa kapsamında Portekiz’de ev almalarının başlıca temel nedenleri arasında çocuklarının Avrupa’da ücretsiz eğitimden faydalanabilmeleri, Avrupa’nın sunduğu yüksek yaşam standardı, güvenlik, TL’ye göre daha istikrarlı para birimine sahip olmaları ve tasarruflarını yani yatırımlarını döviz cinsinden erozyona karşı koruyabilmeleri sayılabilir.

 

Avrupa’da hayat boyu yaşama hakkının elde edilmesini sağlayan Portekiz Golden Visa başvurularında uzman desteği almak önemlidir. EUPorto danışmanları, sadece Portekiz Golden Visa konusunda özel olarak eğitilmişlerdir ve Portekiz’de gayrimenkul yatırımı konusunda uzmanlaşmışlardır.

 

Portekiz emlak piyasasındaki lokal bilgileri sayesinde Golden Visa ile ilgili her türlü gelişmeyi kolayca ve hızlı bir şekilde takip edebilmektedirler. EUPorto’da, güven ve profesyonellik Portekiz Golden Visa ile ilgili yapılan işlerin merkezinde yer alır.

 

Golden Visa amaçlı Avrupa’da gayrimenkul yatırımı yapan TC vatandaşlarının çoğu yatırım yapılan ülkelerde yaşamıyor. Vatandaşlık için alınan evler de genellikle kısa dönem kiralama aracılığıyla kiraya veriliyor. Bu yüzden EUPorto olarak yatırımcılarımıza öncelikle Portekiz gayrimenkul piyasasında yabancılara kolaylıkla ve en yüksek fiyattan kiraya verilebilecek gayrimenkul yatırım fırsatlarını sunuyoruz.

 

Portekiz’de gayrimenkul fiyatları bir semtten diğer semte büyük ölçüde değişiklik  göstermektedir. Satın almadan önce kısa dönem kiralama yapılabileceği söylenen birçok daire, apartman yönetiminin onayı olmadığından maalesef günlük kiraya verilememektedir. Verdiğimiz bu örnekte olduğu gibi Portekiz emlak piyasası oldukça dinamik ve o kadar da karmaşıktır. Hiç bilmediğiniz bir ülkede yatırım yaparken, o ülkenin dilini bilen, gayrimenkul piyasanda tecrübeli, kişisel hedeflerinizi anlayan uzmanlar ile yatırımlarınızı gerçekleştirmek önemlidir.

 

EUPorto ekibi Portekiz emlak piyasasında yılların deneyimine sahiptir. EUporto yetkilileri Portekiz Pasaportu alıncaya kadar Portekizce dil eğitimi dâhil size rehberlik edecektir. Birçok TC vatandaşı Golden Visa yatırımcısının başına gelen istenmeyen durumlardan kaçınmanıza yardımcı olup, Portekiz Gayrimenkul pazarında hata yapmanıza yani para kaybetmenize engel olur.

 

EUPorto Portekiz Golden Visa uzmanlarımızla iletişime geçin. Eşsiz deneyimimiz sayesinde birlikte Portekiz’de en doğru gayrimenkul seçimi yaparak Avrupa vatandaşlığı yolunda önemli avantajlar sağlayın. Avrupa’da çoğu zaman komisyon ödemesi satıcı tarafından yapılır. EUPorto olarak bu yüzden müşterilerimizden komisyon ücreti almıyoruz.

 

Portekiz Golden Visa programı ile ilgileniyor veya Portekiz’de gayrimenkul seçiminde destek arıyorsanız, bize ulaşabilirsiniz.

 

Web:   www.euporto.com

Tel:     0 532 501 99 17

E-mail: [email protected]