Portakaldaki sırlar ve şifalı armağanları

Portakaldaki sırlar ve şifalı armağanları
29 Kasım 2013 09:13

Bugünkü yazımız, portakaldaki sırlar ve şifalı armağanları hakkında olacaktır.

 

Numan ALADAĞ H&H YORUM

 

Portakal’ın kısaca tarihi: Portakal, Hindistan Himalaya dağlarının eteklerinden, Cenab-ı ALLAH tarafından kullarına şifa olarak yaratılan bir mucize meyvedir. Büyük Türk Milleti’nin, turunçgillerle tanışması, İran ve Türkiye üzerinden Akdeniz’e getirildiği zaman olmuştur. Ve böylece Akdeniz üzerinden de dünyaya yayılmıştır. Ortaçağda da portakal bulunurdu. Ancak bunlar çok iptidai çeşitlerden oluşuyordu. Portakal sözü Türk diline portugal sözünden, bozulma yoluyla girmiştir. Türkler portakala, bir zaman ağaç kavunu demişlerdir. Başka bir deyimle Türkler, portakal için, hem narenç hem de utruç ifadelerini kullanmışlardır. Hindistan da, naranga ve chitra isimleri ifade edilmektedir.

 

Dünyada portakal üretim liderliği Brezilya’ya aittir. Brezilya’yı ABD, Meksika, Çin, İspanya, İtalya, Mısır, Türkiye, Fas, Hindistan ve Yunanistan sıralaması takip ediyor.

 

Dünyanın en kaliteli ve en lezzetli portakalının Finike de yetiştiği, modern tarımın uygulandığı sanayi ötesi toplum ülkelerindeki ilgili araştırma merkezleri tarafından onaylanmıştır.

 

TÜKETİM KÜLTÜRÜ:

 

A-B-C-D vitaminleri içeren portakal, günde iki adet tüketilmesi halinde günlük C vitamini ihtiyacınızın %50’ni karşılar. Portakal, kalp rahatsızlıklarınızı asgariye indirir. Kalp için faydalıdır iddiasında bulunmamızın nedeni, portakalın birleşimindeki vitamin, mineral ve diğer içerdiği kimyasal özelliklerinden dolayıdır.

 

Portakal ile ilgili bazı eleştiri ve üzüntülerimi siz saygıdeğer okuyucularımızın bilgisine sunup paylaşmak istiyorum:

 

Ne yazık ki portakal’ın şifalı armağanlarından yararlanamıyoruz. Nasıl yemeliyiz? Portakal, elma gibi ince kabuğu soyularak tüketilmelidir; portakalın beyaz kısmı kesinlikle atılmamalıdır, beyaz kısmı pektin içermektedir; pektin modern tıbbın tedavilerde vazgeçilmezlerindendir. Ben, 1965 yılından beri imkan oldukça portakal, greyfurt, mandalina ve şeker yerine bal ile tatlandırılmış turunç limonatası, yerli Türk sermayesi tarafından doğal üretilen meyve suları ile 12 ay kahvaltı yaparım. Mecbur kalmadıkça çay ile kahvaltı yapmam. İmkanı olanlar narenciye ve mevsimsel meyve suları ile kahvaltı yapsınlar. Bu konuda her vatandaşın ekonomik imkanı olmaz düşüncesi ile eleştirebilirsiniz. İşin sağlık yönünü ele alacak olursak, ekonomik imkanı olmayanların portakal suyu ve mevsimsel meyve suyunu kullanmayıp, yaptıkları tasarruf, acaba meyve sularını kullanmadıklarından yakalandıkları hastalıkların tedavisine o yaptıkları tasarruflar o hastalıkların tedavi ücreti için yeterli olacak mıdır? Bu işin ekonomik yönü; en önemli tarafı ise stres ve diğer manevi rahatsızlıkları da eklediğiniz zaman, astarı yüzünden pahalıya mal olmaz mı?

 

Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinde turunç yetişmesine rağmen, bu güne kadar turunç  bahçeciliğinin gelişmemesi, Allah aşkına dikkat çekici değil midir? Sanayi ötesi toplum ülkelerinin Türkiye’de ki, cüzdan muhasebesi yapan gafil ve ihanet şebekesi uzantıları tarafından bu güne kadar engellenmiştir; inşallah bundan sonra da mahalli seçimlerde vicdan muhasebesi yapan ve Allah’tan korkan önderler seçilir ve onların önderliğinde hem TURUNÇ hem de diğer bahçecilik çemberi genişleyerek gelişir.

 

Saygıdeğer Akçakale’li hemşehrilerimden ricam, hangi partiden olursa olsun, cüzdan muhasebesine, makam ve mevkilere odaklanan ihanet şebekesi gafillere önderlik-Sorumluluk vermeyip ve bu gafillerin günahlarına ortak olmamalıdırlar. Kadirşinas Akçakale halkı olarak, iyi bilmeliyiz ki, Cüzdan muhasebesi yapan bir insanın, Milli ve manevi değerleri ikinci planda tutup, kişisel çıkarı için, her türlü tavizi veren demektir. Daha modern bir Akçakale istiyorsak, tek çözüm yolu meyve bahçeciliği ve sanayiciliğidir.

 

ŞİFASI:

 

Tansiyon sorunu olanlar haftada bir gün yalnız portakal yiyerek kürünü yapmalıdırlar. Mesane taşları rahatsızlığı olanlar için çok faydalıdır. Hazmı kolaylaştırıp kilo almanızı önler, mide ve bağırsaklarınızı düzenleyerek kabızlıktan korur. Damar sertliğini ve felce yakalanmanızı önler. Yatağa girmeden 30 dakika önce bir portakal yediğinizde uyku verir. Safra ifrazatınızı arttırır. Yaprakları iki dakika kaynatılıp içildiğinde hem kabızlık sorununuzu çözer, hem de sinirliliğinizi azaltır. Kışın grip ve bulaşıcı hastalıklarından korunmak için, portakal suyu içip  ayrıca iki portakal kabuğunu yıkayıp 6-7 dakika kaynatıp bal ile tatlandırıp içilirse, vücuda kuvvet verir ve grip doğal yollarla tedavi edilmiş olunur. Portakal ve suyunu tüketirseniz cildinizi yumuşatır, ve güzelleştirir. Dişeti iltihabı olanlar portakal yemeyi ihmal etmemelidir. Şeker hastalığı sorunu olmayanlar, narenciyegiller reçel ve marmelatını tüketmeleri halinde, karaciğer ve bağırsak rahatsızlıklarına faydalıdır.

 

Reçete 1- Soğuk algınlığı ve öksürük. Malzeme: Yarım litre taze sıkılmış portakal suyu, bir ceviz büyüklüğünde taze Zencefil, yarım Portakalı kabuğu. Hazırlanışı: Taze zencefil soyulur, bir portakalı kabuğu ile iyice yıkayıp yarıya bölerek yarısını zencefil ile beraber blendere atıp, portakal suyu ile beraber iyice çırpıp 30 dakika içerisinde tüketilir. Not: portakal suyu sıkıldıktan sonra 40 dakika içerisinde tüketilmelidir; beklediği müddetçe etkinliği azalır.

 

Reçete 2- Zayıflama, kabızlık ve kilo kontrolü. Malzeme: 4-6 Adet portakal. Tüketimi: İki saat ara ile bir portakal kabuğunun yalnız kırmızı kısmını soyun, beyaz tabakasını soymayarak, iki kesme şeker büyüklüğünde taze Zencefil ile beraber iyice çiğneyerek yiyin. Bu reçeteyi 40 gün devam edin ve nasıl zinde olup kilonuz formunda olduğuna siz de hayret edeceksiniz. Bu reçete kabızlık sorununuzu Allah’ın izniyle ortadan kaldıracaktır. Bir çok hastalığın ev sahibi kabızlık olduğunu unutmayınız?

 

Reçete 3- Romatizma-Bel ağrısı: Malzeme: Üç litre sızma Zeytinyağı (Teneke veya cam şişe ambalajında olacak), yeterince portakalın renkli kabuğu. Hazırlanışı: Portakal kabukları soyulup el ile küçük parçalara bölünür cam kavanoza konur, üzerine iki parmak boşluk bırakarak Zeytinyağı ilave edilir, 45 gün oda sıcaklığında bırakılır. 45 gün sonra iyice süzülüp, hava almayacak cam kavanozlara konur. Kullanılışı: Bu yağ ile ağrıyan bölgeler, parmak uçları ile dikey 20-30 dakika masaj yapılır ve masaj yapmadan önce o bölgeyi sabunlu lif ile iyice yıkayıp kurutunuz. Ayrıca bu yağı kek ve pastalarınızda da kullanabilirsiniz.

 

Reçete 4- Etleri yumuşatmak için portakal suyunu kullanabilirsiniz. Bu uygulama ile hem enerji tasarrufu hem de etiniz daha lezzetli olduğuna şaşıracaksınız.

 

Reçete 5- Safra ifrazatını çoğaltmak ve kabızlığı önlemek. Malzeme: Üç adet portakal kabuğu ve yeterince bal. Hazırlanışı: Portakal kabukları yıkanıp 30 dakika hafif ateşte kaynatılır, bu su atılır ve yeniden 20 dakika kaynatılıp süzüldükten sonra bir tabağa koyup soğumaya bırakılır. Ertesi gün sabah kahvaltısında bu kabuklar bal ile tatlandırıp yenirse hem zindelik hem de safrayı çoğaltarak kabızlığı doğal yollarla önlemiş olursunuz.

 

Reçete 6- Hindistan da süt çocuklarını grip ve salgın hastalıklarından korumak. Uygulama: Günde üç kez süt çocuklarına 3-4 çay kaşığı taze sıkılmış portakal suyu içirilir. Bu uygulama süt çocuklarını grip ve salgın hastalıklarından korumak için, Hindistan da yaygındır.

Not: Vicdan muhasebesi yapan bir doktordan, çocuğun portakal suyunu kullanmasında zararı yoktur cevabını aldıktan sonra uygulayın.

 

Reçete 7- Hindistan’dan Kışlık ve yazlık Cilt losyonu tarifi: Malzeme: İki litre limon kolonyası, dört adet ince soyulmuş portakal kabuğu ve bir adet limonun kabuğu, bir litre Farmat (Bitkisel) Gliserin, bir litre taze sıkılmış limon veya turunç suyu. Hazırlanışı: Dört adet portakal ve bir adet limon kabuğunu zar şeklinde doğrayarak cam kavanoz’ lara koyun, üzerine kolonyayı boşaltın; 8 gün dinlendirip süzün, limon suyu ve gliserin ile karıştırdıktan sonra cam şişelere doldurup, kullanıma hazırdır. Bu losyon, cilt, ayak çatlaklarına ve özellikle erkeklerin sakal traşından sonra kimyasal içerikli yapay kozmetiklerin yerine bu doğal nemlendirici losyondan ailece vazgeçmeyeceksiniz. Ayrıca bayan ve çocukları bulaşıcı hastalıklardan korumak için de çok faydalıdır.

 

UYARI! Mide rahatsızlığı olanlar günde bir portakaldan fazla yememeli veya hiç yememelidir.

 

Vatan şehitlerini ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmetle, gazilerimizi minnetle anarız.

 

NOT: Reçetelerin daha kolay hazırlanması ve kullanılması konusunda, dilek ve önerilerinizi sitemize iletebilirsiniz.

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun