Pompeo’dan Türkiye ziyareti değerlendirmesi: Sıkıntılarımız oldu ancak…

Pompeo’dan Türkiye ziyareti değerlendirmesi: Sıkıntılarımız oldu ancak…
20 Ekim 2018 15:28

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın durumuyla ilgili görüşmelerde bulunmak üzere geçtiğimiz hafta Suudi Arabistan ve Türkiye ziyaretlerinde bulunan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, temaslarıyla ilgili ABD basınına konuştu.

 

 

Pompeo, “Bu benim Ankara’ya ikinci ziyaretimdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’la ve mevkidaşım, Mevlüt Çavuşoğlu’yla görüştüm. Derin ilişkilerimiz var. Türkiye NATO müttefiki bir ülke. Ancak bazı konularda sıkıntılarımız oldu. Rahip Brunson’ı hapiste tuttular ve hala daha oradaki konsolosluğumuzda görevli üç yerel çalışanımızı hapiste tutmaya devam ediyorlar.

 

Sonuç olarak ilişkilerimizde hala sorunlu noktalar var. Ancak Türkiye, son derece önemli bir konumda yer alıyor ve orada olmaya da devam edecek. Bir NATO üyesi ülke olarak Avrupa’yla Ortadoğu arasında köprü konumundalar ve bizim ilişkilerimizi daha da geliştirmemiz gerekiyor. Türkiye’nin ve Amerika’nın Suriye’de yaşanan zorluklar gibi noktalarda örtüşen çıkarları var ve biz bu konularda NATO’da da diğer alanlarda da sonuna kadar birlikte çalışabiliriz. Türkiye’yle Suriye konusunda, Suriye halkı açısından da daha iyi sonuçları olacak birçok noktada çalışmalar yapabiliriz” dedi.