Peşmerge geçişi Suriye’yi kızdırdı

Peşmerge geçişi Suriye’yi kızdırdı
31 Ekim 2014 08:59

Peşmergelerin Kobani’ye geçişine tepki gösteren Şam yönetimi, Türkiye’yi ‘saldırgan ve komplocu’ politika izlemekle suçladı.

 

Peşmergelerin, Kobani’ye geçmek için Türkiye’ye gelmesiyle ilgili Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ve PYD’den açıklamalar yapıldı. Suriye yönetimi ise Kobani’ye peşmerge gönderilmesine sert tepki gösterdi. Suriye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Türkiye terörist grupların ardından yabancı güçlerin de Suriye’ye girmesine izin vererek bir kez daha komplocu rolünü gösterdi” denilerek
olayı “egemenlik haklarının açıkça ihlali” diye niteledi. Açıklamada, “Türkiye’nin rezilce davranışını reddediyor ve kınıyoruz” denildi.

 

Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ise, yazılı bir açıklama yaparak “PYD’nin isteği üzerine sadece ağır silahları taşıyan ve kullanmasında yardımcı olacak peşmerge güçlerini gönderdik. Ne kadar peşmerge gerekiyorsa göndermeye hazırız” ifadelerini kullandı. Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani de “Kürdistan Bölgesi’nin, Kobani’ye askeri ve insani her türlü desteği devam edecek” ifadelerini kullandı.

 

PYD Eş Başkanı Asya Abdullah ise “Kobani’ye gelecek olan gruplar YPG’nin komutası altında olacaklar. Ama YPG ve ÖSO’nun ortak bir çalışması var Kobani’de, bu nedenle ortak bir şekilde koordineli bir çalışma yürütülecek” diye konuştu.

 

Kaynak: Mahmut Oral/Cumhuriyet