Pazarlama Dünyasında Yenilik: Oyunlaştırma

Pazarlama Dünyasında Yenilik: Oyunlaştırma
20 Aralık 2017 14:24

Oyun, çocukluk çağlarından itibaren birçok insanın hayatında önemli bir yer tutmaktadır. İnternet ile birlikte online oyunların hayatımıza girmesi, oyunların yetişkinlerin hayatında da en az çocuklar kadar önemli bir yer tutmasına neden olmaktadır. Bu durumu fırsata çevirmek ve kendi sektöründe de kullanmak isteyen pazarlama dünyası yeni reklam stratejisi trendlerinde oyunlaştırma yöntemini sıklıkla kullanmaktadır. Reklam dünyasının beğenerek tercih ettiği bu oyunlaştırma yöntemi aynı zamanda oyunlaştırma ajansı doğmasına da vesile olmaktadır.

 

 

Oyunlaştırma reklam sektörünün çok yeni kavramları arasında yer almaktadır. Bu nedenle birçok kişi için bir şey ifade etmeyen oyunlaştırma, reklam sektöründe etkili sonuçlara imza atmaktadır. Türkiye’de de birçok ünlü firma, dünya genelinde bilinen markalar bu yöntemi reklamlarında sıklıkla kullanmaya başlamaktadır. En sık kullanılan sektörler ise turizm, havacılık, perakende olarak bilinmektedir.

Oyunlaştırma kavramını biraz anlatmak gerekirse öncelikle oynadığınız oyunların çalışma sistemlerini aklınıza getirin. Atlanan leveller, karşılığında topladığınız puanlar, rozetler ve ödüller. İşte, oyunlaştırma da bu şekilde uygulanan bir reklamcılık stratejisi olarak yeni pazarlama trendleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Yani sizin bayılarak oynadığınız, sizi etkisi altına anında almayı başaran oyunlardaki prensip, burada oyun olmayan bir hizmetin üzerine yerleştirilmektedir.

Oyunlaştırma Nasıl İşler?

Dünya genelinde yeni bir adım olan oyunlaştırma, Türkiye’de de Turkey gaming olarak çeşitli markalar tarafından uygulanmaktadır. Ürününü, hedef müşteri kitlesine tanıtmak, kullanmasını sağlamak isteyen firmalar oyunlaştırma yöntemini kullanarak müşterilerini öncelikle bu ürünü kullanmaları için motive etmeyi amaçlamaktadır. Motive olan müşterilerin bu ürünü kullanarak kendi hedeflerine ulaşmak için bu ürünü tercih etmesinin devamlılığını getirmek de amaçlar arasında yer almaktadır.

Oyunların rekabet, eğlence ve tasarım kısımlarını reklam stratejilerine uygulayarak gerçekleştirilen oyunlaştırma, olumlu geri dönüşler sağladığı için firmalar tarafından da tercih edilirliği giderek artış göstermektedir. Kişilerin ürünü kullanırken eğlenmesini aynı zamanda iç motivasyonunu kendinin sağlamasını, rekabet hırsını kullanarak ürüne devamlılık göstermesini gibi çeşitli amaçlar reklamın hedeflerini başarmayı kolaylaştırmaktadır.

Her kesime hitap eden bir pazarlama stratejisi olmasından dolayı açık, net, kolay kullanılan sistemlere sahip olması reklamın hedef kitlesinin daha geniş tutulmasını ve kişilerin kolay benimsemesini kolaylaştırmaktadır. Oyunlaştırma espor turnuvaları gibi oyunun giderek önem kazandığı bir dönemde pazarlama sektörü için her geçen gün daha önemli bir konuma gelmektedir.