Patlıcanın şifalı armağanları…

Patlıcanın şifalı armağanları…
19 Ağustos 2013 15:28

Yıl 1990; Pakistan Lahore şehri:

 

Numan ALADAĞ H&H YORUM

 

Anne tarafı Afgan Türkleri’nden olan, tekstil sanayicisi Cihangir Elahi’nin 6 gün misafiri oldum. Misafirlik esnasında İslamiyet, ahlak, yemek kültürü, tarım kültürü ve tıbbi bitkilerle tedavi kültürleri hakkında edindiğim bilgilerden patlıcan ve şifası hakkındaki bölümünü, ataları İran’dan Lahor’a göç eden Azeri asıllı 76 yaşındaki, Tamuray Keramettinov isimli amcanın verdiği bilgileri, yüce Türk milleti ile paylaşacağız.

 

Önce patlıcan nasıl tüketilir ve yan etkileri nelerdir onu belirtelim:

 

Yiyeceğimiz patlıcanlar tam olgunlaşmış olmalıdır. Mevsim sonu, yarısı ham, olgunlaşmamış, uçları yeşil kalmış patlıcanlar, solanin denilen kuvvetli zehir ihtiva ederler. Bu patlıcanlar insanda bulantı ve ishal yapar. Özellikle mide ve bağırsakları hassas olanlara ham patlıcan yemeleri, yan etki yapar.

 

Patlıcanın faydalı olması için, külde veya hafif kor ateşinde közlenip yenmelidir.

 

Şeker hastaları, egzama, cilt, bağırsak ve karaciğer sorunu olanlar, hafif kor ateşinde veya külde pişmişini az yemelidirler. Bu hastalıkları ileri derecede olanlar, iyileşinceye kadar patlıcan yememek için iradesine hakim olmalıdırlar.

 

Kurutulmuş patlıcan, yüzünüzdeki siyah noktaların oluşmasına sebep olur; ev yapımı sirke veya nar ekşisi ile tüketilirse yan etkisini telafi eder.

 

Patlıcan A vitamini, Fosfor ve kendine has bazı aromalar içerir. Bu aromalar sinirleri teskin eder, kalp çarpıntısını giderir.

 

Böbrekleri çalıştırır, bol idrar söktürür, vücutta toplanan fazla sunun dışarı atılmasını sağlar.Zayıflatır ve kilonuzu formunda tutar.

 

Patlıcan karaciğer tembelliğini giderir, safra ifrazatını arttırır. Aynı şekilde Pankreas bezesini de çalıştırıp, tembelliğini giderir. Kansızlığa da iyi gelir ve kanı arttırır. Külde pişirilmiş patlıcan, menengiç yağı ile krem haline getirilip harici yaraların iyileşmesinde etkilidir.

 

Patlıcan yaprakları iki dakika suda haşlanıp, süzüldükten sonra, hemoroit, apse ve mafsal ağrısı gibi ağrı olan bölgelere yakı olarak vurulduğunda, o bölgeleri yumuşatır ve ağrıyı azaltır.

 

Patlıcandaki yeşil kabuklarını gölgede kurutup toz halinde acı badem yağı ile krem haline getirip, hemoroid’e (basur’a) sürülürse şifallı olur.

 

Patlıcan, korlaşmış ateşte yakılıp kül haline getirilip, doğal ev yapımı sirke veya nar ekşisi ile krem haline getirilip siğilli bölgelere sürülürse giderir.

 

Doğal ev yapımı sirke ve nar ekşisi ile pişirilen patlıcan her derde devadır. Patlıcan yemeği ter kokusunu güzelleştirir.

 

Patlıcan çiçekleri bal ile macun yapılıp, 60-70 kilo arası olanlar, sabah aç karnına bir yemek kaşığı yenir, 30 dakika sonra kahvaltı yapılır. Bu uygulama kalbinizi kuvvetlendirir ve ferahlık verir.

 

UYARI! Tükettiğiniz patlıcanların şifasını almak için; kimyasal gübre ve zirai mücadele görmemiş olmasına dikkat etmeliyiz. Patlıcan, Haziran-Temmus-Ağustos ve Eylül aylarında tüketilirse daha faydalı olur.

 

LAHOR’DAN PATLICAN KÖFTESİ TARİFİ

 

Malzeme:

 

1- Bir kilo patlıcan.

 

2- İki Türk kahvesi fincanı rendelenmiş kaşar peyniri.

 

3- İki buçuk kahve fincanı un.

 

4- Üç adet yumurta.

 

5- Bir demet maydanoz.

 

6- İki yemek kaşığı Zeytinyağı.

 

7- Beş Türk kahvesi fincanı süt.

 

8- Bir adet limon suyu.

 

9- Bir yemek kaşığı taze zencefil rendesi veya bir çay kaşığı toz zencefil, yeterince tuz.

 

HAZIRLANIŞI:

 

Patlıcanlar korlu ateşte iyice pişirildikten sonra, kabukları soyulup, tencereye konur ve limon suyunu ilave edip bekletilir. Ayrı bir tencereye yağı, 1,5 kahve fincanı unu koyup 2-3 dakika kavurun. Sonra beş kahve fincanı sıcak sütü tahta kaşıkla yavaş yavaş karıştırarak ilave edin. 1-2 dakika hafif ateşte karıştırarak pişirin. Ateşten indirin. Rendelenmiş kaşar peynirini, zencefili, tuzu, yıkanmış ve doğranmış maydanozu avucunuzda sıkıp, sulu kalmayacak şekilde, patlıcanları da maydanoz gibi avucunuzda suyu kalmayacak şekilde sıkıp tencereye koyun. 2-3 dakika mikser ile iyice çırpın. Katılaşması için bir buçuk saat buzdolabında dinlendirin. Buzdolabından çıkardıktan sonra, köfteleri zevkinize göre şekillendirin. Önce bir tabak içine konmuş bir kahve fincanı una, sonra çırpılmış yumurtaya bulayıp, içinde yağ kızdırılmış tavada kızartın. Yağını iyice süzüp sıcak sıcak servis yapın. Afiyet olsun.

 

Büyük Tük Milletinin bütünlüğü için hizmet etmiş olup, hakkın rahmetine kavuşmuş olanları ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmetle, Gazileri minnetle, anar, hastalara şifa-i şerifler dileriz.

 

Özdeyişler:

 

Yaşadıkları müddetçe, hastalar için ümit vardır. (Çiçeron)

 

Birçok kimseler, saadetlerinden istifade edecek yerde onu kaybetmek korkusuyla yaşarlar. (Rivarol)

 

Herkes benimle aynı fikirde olursa, yanıldığıma hükmederim. (Wilde)

 

Tarih, sadece cürüm ve felaketlerin kayıtlı olduğu bir vesikadır (Belge). (Voltaire)

 

Aldatanı aldatmak, zevklerin en büyüğüdür. (La Fontaine)

 

Yüzümüz kırışsın, fakat kalbimiz asla. Ruhumuz daima genç kalmalıdır. (James A. Gorfield)

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun