Paslanmaz Çelik Nedir, Nerelerde Kullanılır?

Paslanmaz Çelik Nedir, Nerelerde Kullanılır?
29 Mart 2020 09:27

Paslanmaya karşı dayanıklı olan, belirli oranda krom içeren çelik cinsine paslanmaz çelik denir. Paslanmaz çelik kalitesi kullanım alanlarına göre değişkenlik gösterebilir. Günümüzde inşaat sektöründen, endüstriyel tesislere kadar birçok alanda paslanmaz ürünler tercih edilmektedir. Paslanmaz borular da gerek sağlamlığından ötürü gerekse bakım masrafı gerektirmeme avantajı ile tercih sebebidir. Özellikle kullanım alanının çok geniş olması paslanmaz boruları oldukça popüler hale getirmiştir.

 

Kaliteli ve uzun süreli dayanma gücü gösteren borular tercih edilmediği takdirde birçok sebepten ötürü sızıntılar, akıtmalar baş gösterebilir. Bu durum hem maddi külfet oluşturur hem de düzeltilmesi aşırı zahmet ister. Bu gibi olumsuzluklarla karşılaşılmaması için tesisatta paslanmaz borular tercih edilmesi önerilir.

 

Paslanmaz Çelik Boru Neden Tercih Ediliyor?
Paslanmaz çelik boru ve paslanmaz fittings, bu dayanıklı yapısı sebebiyle genellikle her alanda tercih sebebi olmuşlardır. Kullanıldığı başlıca alanlarda makine sektörü bulunmaktadır. Borular bünyesindeki maddeler sebebiyle birçok sıvıyla tepkimeye girmez ve hatta onların daha hızlı mesafe kat etmesini sağlar. Bu durumun oluşturduğu avantajla paslanmaz boruların kullanıldığı fabrika ve aletlerden çok daha fazla verim alınabilir. Farklı etkilere karşı dayanıklılık gösteren paslanmaz boru sayesinde makineler kesintisiz çalışabilir ve sık sık bakım gerektirmez.

Kimya sektöründe de aynı makine sektöründeki gibi tepkimeye girmeyen paslanmaz borular zarar görmediği için uzun süreli kullanım olanağı sağlar. Kimyasal maddeler tepkimeye girmeden rahatça edebilmeleri sebebiyle borularda herhangi bir tıkanma ya da gecikme gibi olumsuz durumlara karşı karşıya kalınmaz. Bu sebeple paslanmaz borular sıklıkla tercih sebebi haline gelmiştir.

Küflenme ve basınç gibi zorlu şartlar karşı dayanıklılık gösterdiği evlerde de kullanımı tercih edilen paslanmaz borular parlak ve şık bir tasarıma da sahip olması sebebiyle dekoratif yönden katkı sağlar.

Paslanmaz borular dikişli paslanmaz boru ve dikişsiz (çekme) paslanmaz boru olarak çeşitlendirilebilir. Dikişli paslanmaz borular daha estetik bir yapıdadırlar ve bu sebeple evlerde ya da hastanaler gibi hijyenik ortamlarda rahatlıkla kullanılabilir. Dikişsiz (çekme) paslanmaz boru ise fırınlanmış kütüğün haddelenmesi yolu ile üretilip dayanıklı ve basınca dirençli olması sebebiyle ağır şartlı sektörlerde daha çok tercih edilir.

Paslanmaz boru temininde yerli bir üretici olan ve tüm ihtiyaçlara cevap verme kapasitesine sahip Borşen markası tercih edilmesi tavsiye ediliyor.