Pasaport işlemlerindeki açık 1.5 yıl sonra fark edildi

Pasaport işlemlerindeki açık 1.5 yıl sonra fark edildi
5 Aralık 2017 09:41

İçişleri Bakanlığı’nın pasaport talimatına uyulmadığı darbe girişiminden 1.5 yıl sonra fark edildi. Buna göre KHK ile ihraç edilen bazı kişilerin kimlik bilgilerini emniyete vermekten kaçındıkları belirlendi.

 

 

 

Cumhuriyet’ten Sinan Tartanoğlu’nun haberine göre, bazı kamu kurumu ve kuruluşlarının darbe girişimi sonrası ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) kapsamında çıkarılan kanun hükmünde kararnameler (KHK) ile ihraç edilen kamu görevlilerinin yurt dışına çıkışlarını engellemek için kimlik bilgilerini emniyete bildirme zorunluluklarından kaçtıkları belirlendi. İçişleri Bakanlığı’nın söz konusu açığı 1.5 yıl sonra fark ettiği ifade edildi.

 

 

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yazısı, 20 Kasım’da İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’nün yazısı ile 81 il valiliğine gönderildi. Kurumlara gönderilen genelgede, “Kamu görevinden çıkarılan ve pasaportlarının iptali istenen şahısların açık kimlik bilgilerinin pasaport birimlerine bildirilmediği ve pasaportlarının geçerliği olduğu yapılan incelemelerden anlaşılmaktadır” denildi.

 

 

HATAY’DA DA AKSİ YÖNDE

 

 

Söz konusu açığın KHK’lere bağlı pasaport işlemlerinde yaşanan aksaklıklara ilk örnek olmadığı belirlendi. Mart 2017’de Hatay’da aksi yönde sorunlar yaşandı. Hatay OHAL Bürosu, “Bazı kamu kurum ve kuruluşlarımızın bildirimde bulunmadığı veya kamu görevlisi ve eşi hakkında bildirimde bulunduktan sonra yürütülen adli ve idari soruşturmaya neticesi, ‘kovuşturmaya yer olmadığı, hakkında ceza tayinine mahal bulunmadığı ve dosyaların işlemden kaldırıldığına dair’ kararlar verilmiş olmasına rağmen, daha önce bildirilen pasaport iptal veya şerhlerinin mağdur edildiği” belirlemesini yaptı.