Parlamento ‘kampta’

Parlamento ‘kampta’
26 Eylül 2018 12:35

Yerel seçim ve af tartışmalarına kilitlenen siyasi partiler peş peşe kampa giriyor. CHP, HDP ve MHP Meclis açılışından önce toplanacak, AKP ise kampa son giren parti olacak

 

 

24 Haziran’ın ardından yerel seçim hazırlıklarına kilitlenen siyaset, kampa giriyor. CHP, HDP ve MHP, 1 Ekim’de Meclis’in mesaiye başlamasından önce toplantılarını bitirecek; AKP ise toplanmak için ilk haftayı bekleyecek.
Gündemde yerel seçimin yanı sıra, ekonomi ve dış politikadaki gelişmeler ile yeni yasama dönemi ele alınacak. Partiler, MHP’nin önceki gün sunduğu af teklifi, İçtüzük değişikliği gibi konularda da tavırlarını netleştirecek.

 

CHP kurmayları sunum yapacak
İlk kampa girecek partilerden biri, 24 Haziran sonrası yaşadığı liderlik ve olağanüstü kurultay tartışmalarını rafa kaldıran CHP olacak. ‘CHP Meclis Grubu 27. Dönem 1. Çalışma ve Değerlendirme Toplantısı’ olarak duyurulan kamp, 27-30 Eylül tarihleri arasında Bolu’nun Abant ilçesinde gerçekleştirilecek.

Kamp CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun açılış konuşmasıyla başlayacak. Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun yerel seçim stratejisi, Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz dış politika, CHP Sözcüsü Faik Öztrak ise ekonomideki gelişmelerle ilgili sunum yapacak.

 

İçtüzük, TBMM’nin durumu tartışılacak
CHP’li milletvekillerine 24 Haziran seçimlerinin sonuçlarının değerlendirildiği bir de sunum yapılacak. ODTÜ’lü bir ekip tarafından hazırlanan sunumun yerel seçimlere hazırlık çalışmalarına da ışık tutması bekleniyor.
CHP kurmayları ayrıca ‘tek adam sistemi’ uygulamaları, İçtüzük değişikliğinin çelişkileri, yetkileri elinden alınan TBMM’nin aksayan yönlerini tartışacak. Bu çerçevede partinin hukukçularından bir sunum yapılacak.
Yeni yasama döneminde Meclis’in kurumsal işleyişinin nasıl geliştirileceği tartışılacak.

 

Bahçeli bilgi verecek

 
Cumhur İttifakı ortağı MHP’nin kampı ise 29 Eylül’de Kızılcahamam’da başlayacak. İki gün sürecek kampın ana gündem maddesi, yerel seçim hazırlıkları ve ittifak olacak. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yerel seçim stratejisine ilişkin milletvekillerine bilgi verecek. AKP kurmaylarının ittifaka dair açıklamalarına tepki gösteren MHP kurmaylarının bu konuda yol haritasını netleştirmesi bekleniyor.

 

 

AKP’nin soğuk bakmasına karşılık önceki gün af teklifini Meclis’e sunan parti, bunu yansımalarını da değerlendirecek. MHP kampında ayrıca ekonomi ve dış politikadaki gelişmeler ile ‘terörle mücadele’ başlıkları da ele alınacak.

 

AKP, Meclis açılışını bekliyor

 
CHP ve MHP’nin aksine AKP, Meclis’in açılışının ardından 5-7 Ekim’de Kızılcahamam’da kampta olacak. Partinin 27’nci İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nda Cumhurbaşkanı Erdoğan açılış ve kapanış konuşmalarını yapacak.
Kampta Mart 2019’da yapılması planlanan yerel seçimlerin stratejisinin de belirlenecek. Yerelde ittifaka prensipte sıcak bakan Erdoğan’ın partisinin kurmaylarına bu konuda çalışma talimatı vermesi bekleniyor. Anketlerde öne çıkan isimler de değerlendirilecek.

 

Kriz ‘yok’ ama, sunum var
AKP kurmayları her ne kadar “Kriz yok” dese de kampın ana gündem maddelerinden biri de ekonomi olacak. Kampta, döviz kurundaki hareketlilik ile alınan ve alınacak tedbirlerle ilgili de Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın sunum yapması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İran, ABD ve Almanya ziyaretleri sonrasında yapılacak kampta Türkiye-ABD ilişkileri, Suriye’nin geleceği gibi başlıklar da konuşulacak.

 

HDP’de bir günlük istişare

 
HDP Milletvekilleri, yeni yasama dönemi öncesi 27 Eylül’de Ankara’da HDP Genel Merkezi’nde bir araya gelecek. Sadece bir gün sürmesi planlanan toplantıda yerel seçimler, ekonomi ve yeni yasama döneminin yol haritasının belirlenmesi bekleniyor.