Papa: Terör saldırısı değil…

Papa: Terör saldırısı değil…
26 Kasım 2015 08:10

İç savaşın süregeldiği Orta Afrika Cumhuriyeti’ni de kapsayan altı günlük Afrika gezisine başlayan Papa Francesco, güvenlik endişelerine ilişkin bir soruya, “Sivrisinekler beni daha çok endişelendiriyor” diye karşılık verdi.

 

 

 

Katoliklerin lideri ve Vatikan Şehir Devleti Başkanı Papa Francesco, Kenya, Uganda ve Orta Afrika Cumhuriyeti’ni kapsayan 11’inci uluslararası seyahatine dün başladı. Papa, ilk durağı olan Kenya’nın başkenti Naiorobi’ye ulaşmadan önce, gezisi boyunca kendisine eşlik edecek olan 74 gazeteciye uçakta açıklamalarda bulundu.

 

Bir gazetecinin, “Hristiyanlara yönelik saldırıların düzenlendiği bir yere gidiyorsunuz. Güvenlik konusunda endişeli değil misiniz?” şeklindeki sorusuna 78 yaşındaki ruhani lider ironik bir cevap verdi. “Kötü insanlar da var, iyi insanlar da. Gerçeği söyleyeyim, sivrisinekler beni daha çok endişelendiriyor” diyerek gülümseyen Papa gazeteciye, “Yanınızda sivrisinek koruyucu sprey getirdiniz mi?” diye sordu.

 

Uçaktaki bir Fransız gazeteci de Papa’ya, sivrisinek kovucu bir sprey hediye etti. Papa ayrıca gazetecilere, programının en hassas durağı olan Orta Afrika Cumhuriyeti’ne neden gitmek istediğini dönüş yolunda, uçakta açıklayacağını söyledi. 44 milyonluk nüfusunun yüzde 85’i Katoliklerden oluşan Kenya’da sık sık Hristiyanlara yönelik terör saldırıları düzenlenirken, dünyanın en yoksul ülkelerinden Orta Afrika Cumhuriyeti’nde ise 2013 yılından bu yana Hristiyan milisler ile Müslüman isyancılar arasında çatışmalar yaşanıyor.

 

FRANSIZ İSTİHBARATI PAPA’YI UYARDI

 

Öte yandan İtalyan basını, özellikle Orta Afrika Cumhuriyeti’nde Papa’ya saldırı riskinin yüksek olduğu konusunda Fransız istihbaratının Vatikan’ı uyardığını yazdı. Vatikan Şehir Devleti Sekreteri (Başbakan) Kardinal Pietro Parolin ise, güvenlik riski tespit edilirse, Papa’nın bu ülke için hazırlanan programında bazı değişiklikler olabileceğini belirtmişti.

 

Vatikan Basın Sözcüsü Peder Federico Lombardi de, tüm risklere rağmen Papa’nın bu seyahati gerçekleştirmeyi çok istediğini açıklamıştı.

 

Lombardi ayrıca, her üç ülkede de açık alanda halkla buluşmalar da gerçekleştirecek olan Papa’nın, ne zırhlı araç ne de kurşun geçirmez yelek kullanacağını söylemişti. Afrika’ya giden 3’üncü Katolik lider olan Papa Francesco, hayatı boyunca ilk kez bu kıtaya ayak basıyor.

 

 

Kaynak: Esma Çakır – Roma / DHA