Pandemi sürecinde işten çıkarılan emekçiler Meclis gündeminde!  CHP’li Gök: Yaşama hakları ellerinden alınıyor!

Pandemi sürecinde işten çıkarılan emekçiler Meclis gündeminde! CHP’li Gök: Yaşama hakları ellerinden alınıyor!
24 Ocak 2021 10:42

CHP Ankara milletvekili Levent Gök, “Anayasa ile güvence altına alınan sendikaya üye olma hakkını kullanan işçilerin işten çıkarılma yoluyla haklarının gasp edildiği vakalar ülke genelinde artmaktadır” diyerek konuyu Meclis gündemine taşıdı.

 

 

“Covid-19 salgını tedbirleri sebebiyle işten çıkarmaların yasak olmasına rağmen işsiz bırakılan çalışanların yaşama hakları da ellerinden alınmaktadır. Son olarak Uşak’ta faaliyet gösteren bir iplik fabrikasında dört işçi sendikaya üye olmaları sebebiyle işten çıkartılmış, sözü geçen çalışanlara tazminat hakları ödenmemiştir. Sendikalaşan işçilere işyerinde istifa etmeleri için baskı ve mobbing uygulanmakta, mağdur işçilerin işveren ile görüşme talepleri cevapsız bırakılmaktadır. Pandemi sürecinde emekçilerin yaşadığı hak kayıplarının sona erdirilmesi beklenmekte, hukuksuz yol ve yöntemlerle işten çıkartılan yurttaşlarımızın işlerine iade edilmeleri gerekmektedir. Düşük ücretler karşılığında, temel haklarından yoksun olarak evlerine ekmek götürmek için hayatlarını tezgâh ve makine başında geçiren işçilerin haklarının teslim edilmesi öncelikle vicdani bir sorumluluk olarak karşımızda durmaktadır” açıklamasını yapan Levent Gök, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu sorulara yer verdi.

 

 

1. Pandemi sürecinde işten çıkartılan emekçilerin sayısını illerimize göre açıklar mısınız?
2. Pandemi sürecinde bir sendikaya üye olduktan sonra işten çıkartılan veya istifa ederek işten ayrılan çalışanların sayısını illerimize göre açıklar mısınız?
3. Pandemi sürecinde yasak olmasına rağmen işçi çıkarttığı için hakkında yasal işlem başlatılan işverenlerin sayılarını illerimize göre açıklar mısınız?
4. Pandemi sürecinde işten çıkartılan veya baskıyla istifa ettirilen çalışanların maddi ve manevi kayıplarının telafi edilmesi ile işlerine iadelerinin sağlanması amacıyla Bakanlığınızca yürütülen çalışmaları açıklar mısınız?
5. 2002 – 2020 döneminde sendikalaşma hakkı çeşitli yollarla gasp edildiği için resmi makamlara şikâyette bulunan ve ilgili mahkemelerde dava süreci başlatan yurttaşlarımızın sayılarını yıllık temelde açıklar mısınız?