Palu ailesi Ankara’yı karıştırdı!

Palu ailesi Ankara’yı karıştırdı!
12 Ocak 2019 11:46

Hükümete yakın ATV’de yayımlanan “Palu ailesi olayı” Ankara’yı karıştırdı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; bir taraftan AKP yöneticilerinin RTÜK’ün yetersiz kaldığı, yeni bir denetim mekanizması kurulması gerektiği yönündeki eleştirilerine yeşil ışık yakarken, bir taraftan da yayıncı Müge Anlı’ya telefonda teşekkür etti.

 

 

Sinan Tartanoğlu/ Cumhuriyet

 

 

AKP yöneticilerinin hedefindeki RTÜK “yayıncı kuruluşların siyasal ve ekonomik nüfuzlarını çıkar amaçlı kullanma eğilimleri”nden yakındı. Ancak izleyiciden günde ortalama 60-70 şikâyet alan yayını denetlemedi.

Hükümete yakın ATV’de yayımlanan ve Müge Anlı’nın hazırladığı Tatlı Sert programı, Palu ailesi olayı ile gündemdeki yerini koruyor.

 

 

AKP yeni denetim istedi

 
Palu ailesi olayında yıllar önce kapatılan adli soruşturma, yayınlar nedeniyle tekrar açılırken iktidar, RTÜK’ün bu tip programları denetlemediğine dikkat çekti. Hafta içinde toplanan AKP MKYK ve MYK toplantılarında bazı AKP yöneticileri taciz, tecavüz, cinayet ve büyü gibi iddiaların gündeme geldiği program üzerinde RTÜK’ün işlevsiz kaldığını değerlendirdi.

 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP yöneticilerinin eleştirilerine, “Olabilir, üzerinde çalışalım” karşılığını verdi.

 

 

‘Teşekkür’ü nereye koyalım’

 
Palu ailesinin gözaltına alınmasının ardından önceki gün yayında açıklama yapan Anlı, “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile de konuştum. Dedi ki, ‘Konuyla ilgili tüm bakanlıklara talimat verdim, tüm kalemlerimizle olayı takip ediyoruz.’ Ben ona teşekkür ettim, o bana teşekkür etti” dedi.

 

RTÜK’ün CHP kontenjanından seçilen üyesi İsmet Demirdöğen, Palu ailesi olayının işlendiği programa, sadece son haftada günde ortalama 60-70 şikâyet gelmesine karşın işlem yapılmadığına dikkat çekti. Demirdöğen, “Programı yapan kişi Cumhurbaşkanı’ndan teşekkür aldığını söylediğine göre RTÜK’ün yapacağı bir şey de kalmamıştır. RTÜK; muhalifleri susturmada son derece kararlı, iştahlı ve acımasızdır. İktidar yanlısı yayınlar söz konusu olduğunda ürkek ve korkaktır. Palu olayından önce, bir başka programda, bir mahallede çocuğun kimden olduğu üzerine bir yayın yapıldı. Bir aile değil, bir mahalle birbirine düşürüldü. RTÜK bunlara aktif bir şekilde sessiz kaldı. TV8’de yayımlanan benzer bir programın 2017 yılında yayımlanan bölümüne yaptırım uygulandı ama taze, canlı örnekler karşısında RTÜK 3 maymunu oynamaktadır” dedi. Demirdöğen, “Şimdi, Palu ailesi üzerinden bir şeyler yapılmak istenmektedir, ama bu teşekkürü nereye koyacağız. Sayın Cumhurbaşkanı onca işinin arasında, teşekkür ettiğine göre, RTÜK de herhalde bu teşekküre uygun davranacaktır” ifadelerini kullandı.

 

 

AKP’lilerin yetersiz kaldığına işaret ettiği RTÜK ise tam da Palu ailesinin gözaltına alındığı, AKP üst kurullarının toplandığı gün 2019-2023 Stratejik Planı’nı yayımladı. Planda; kurumun vatandaş nezdinde bilinirliğinin zayıf olduğuna dikkat çekildi. Hükümete yakın ATV’nin programı ile ilgili tartışmaların doruk noktasına ulaştığı gün yayımlanan planda; “yayıncı kuruluşların siyasal ve ekonomik nüfuzlarını çıkar amaçlı kullanma eğilimleri”nin kuruma yönelik bir “tehdit” olarak değerlendirilmesi dikkat çekti.

 

 

‘Adalet dağıtıcısı gibi gözüküyor’

 

 

ODTÜ Sosyoloji Bölümü’nden Doktor Besim Can Zırh, mağdur ailenin avukatının Müge Anlı’nın programına yönlendirmesinin de her şeyden mesul olanların programa çıkmasının da Palu ailesi olayının en büyük muamması olduğuna dikkat çekti. Zırh, “Toplum da, aile de anlatılar bütünüdür. Sağlıklı bir toplumda ailedeki anlatı ile toplumdaki bütün anlatı arasında bir ilişki olmasını bekleriz” dedi. Anlı’nın durumu ile ilgili olarak da Zırh, “Zaten insanlar gündelik hayatında ekrana bakıyor. Kamusal hayat çok parçalandı. Mahalleyi kaybettik. Sosyalliğimiz ekran oldu. Amerika’da televaizler var. Anlı da mahallenin çöktüğü, tecrit olmuş alt sınıfların bir tür televaizi. Bir tür adalet dağıtıcısı gibi gözüküyordur. Bu, bir arızanın pansumanı, tamiri değil. Kendisi bir arıza. TV kanalına çıkıp ‘öldürdüğüm insanı bulun’ demeseler, yakalanmayacaklar, o kadar merkezilik arz ediyor” dedi.

 

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/1198882/Palu_ailesi_Ankara_yi_karistirdi.html