Pahalı olan her şey kaliteli midir?

Pahalı olan her şey kaliteli midir?
25 Haziran 2015 12:36

Hepinize yarı güneşli, yer yer yağmurlu, ne yapacağına kendisi bile karar veremeyen ülkemin havasından suyundan kocaman bir merhaba,

 

 

Dolly KARLIYOL TOSUN H&H YORUM

 

Yaz mevsimini yaşamaya çalıştığımız şu günlerde her sene olduğu gibi beni canlı renklere karşı çeken bir tutku başlar. Gardırobumda rengarenk ne var ne yok çıkartır takıp takıştırırım. Fakat özellikle renkli bez çantalara ve son çıkan kimono/pareo tarzı tasarımlara ayrı bir hayranım. Fakat piyasada gereksiz bir pahalılık söz konusu olunca “acaba kendim diksem nasıl olur” dedim ve işe koyuldum.

 

Öncelikle ucuz kumaş parçaları bulup elde dikme girişimlerinde bulundum. Hem çok zahmetli hem çok zaman alıyor hem de dikiş makinesi kadar sağlam ve kaliteli durmuyor.

 

11 111
Bende B planına geçerek acaba dikiş makinesi mı alsam dedim ve araştırmalara başladım. Geçtiğimiz aylarda beni okuyanlar hatırlarlar evde keçeden çanta dikme girişimlerinde bulunmuş ve çok zevk almıştım. O yüzden bu bez çanta olayını da kafama takınca dikiş makinesi almak farz oldu :)

 

Makine alma maceram tabi ki bol araştırmalı ve incelemeli oldu. Ve bende benim gibi bu işe başlayacak olanlar için kısa bilgiler verecek yazımı yazmaya karar verdim.

 

Öncelikle etrafımdakilere ve sosyal medyada ki eşe dosta sormakla başladım. Tahmin edersiniz ki her kafadan ses çıktı. Kimi 20 senedir kullandığı makineyi önerdi kimi eski makinesini satmak istedi kimi eşine dostuna yönlendirdi ve tabi ki bu kadar iletişim trafiğinden sonra bir çok bilgi edindim.

 

Singer markasını sanırım bilmeyeniniz yoktur. Dikiş makinesi denildi mi ilk akla gelen marka Singer, akıllarda o kadar yer etmiş ki vallahi helal olsun demeden edemedim. Babaannem de yıllarca bu markayı kullandığı için açıkçası benim de ilk aklıma gelen marka oldu ama konuyu biraz deşince senelerdir kullananlar dışında yeni alanların pek de memnun olmadığını tespit etmek çok da zor olmadı. Singer markası da artık tüm dünyanın gittiği yoldan giderek Çin’de yaptırmaya başlamış o yüzden maalesef eskisi kadar sağlam değil, ayrıca yedek parça ve servis konusu da biraz sıkıntılı.

 

Gelelim çoğunluğun önerdiği bir başka markaya. Brother markası ben bildim bileli bir çok ürün yelpazesinde iyi bir marka olmuştur ama maalesef ürünler iyi olduğu için en aceminin alacağı makine bile pahalı. Ama derseniz ki ben en iyisinden alacağım hatta hatta sanayi tipi düşünüyorum o zaman paranıza kıyıp alın derim.

 

Ve geldik açık ara ile en çok önerilen ve referansı bol olan Janome markasına. Japon malı olduğu için haliyle daha kaliteli, servis ve yedek parça problemi de yok gibi. Ayrıca benim gibi daha uygun fiyata almak isteyenler için de harika bir fırsat.

 

Bu arada şu küçük notu da yazmadan geçemeyeceğim, internetten alışveriş olayı her ne kadar popüler olsa da bu tarz şeyleri gidip elleyerek görerek almakta fayda var. Çünkü sipariş ettiğiniz ürün kim bilir kaç zaman depoda kalıyor ve ayarları bozuk olarak gelebiliyor. Evinize gelip kutuyu açtığınız anda servisle uğraşmayı hiçbirimiz istemeyiz, ayrıca geri yollayayım deseniz bile binbir türlü eziyet.

 

Kendi dikiş makinemi alırken bilhassa gidip gördüm hatta teknik servisten küçük bir eğitim bile aldım. Beni masaya oturttu ip nasıl takılır, nasıl çıkartılır, nasıl çalıştırılır tek tek anlattı. Anlayacağınız evime gayet mutlu mesut bir şekilde geldim :)

 

2

 

Neler mi diktim? Şimdilik bir kaç çanta, kimono ve etek :) İnşallah elim alıştıkça bir çok şey yapmak nasip olur…

 

333

 

444

 

5

 

Kumaş almak isteyenler için de şimdilik öğrendiklerimi aktarmak isterim. Eminönü’nde iyi araştırma yaparsanız uygun fiyatlara kumaşlar bulabilirsiniz, Osmanbey’deki Bursa Pazarı Eminönü’ne kıyasla çok daha pahalı diyebilirim. Henüz gitme fırsatım olmadı ama gidenlerden bildiğim kadarı ile Bakırköy Pazarı çok daha ucuz.

 

Yazımı bitirmeden bir konuya daha değinmek istiyorum. Piyasada trend olan bir çok şeyi tasarım adı altında korkunç pahalı fiyatlara satan yerler görmek mümkün. Bu konuyu iyi araştırıp iyi analiz etmekte fayda var, kumaşı pahalı özel tasarım vb. detaylar var ise makul olmak kaydı ile yüksek fiyattan alınabilinir. Özellikle kimonoyu bizzat kendim diktiğim için rahatlıkla söyleyebilirim ki isteyen herkes bir kaç uğraş sonrası kolayca dikebilir hiç bir zorluğu yok o yüzden lütfen tonlarca para dökmeyiniz sizi enayi yerine koyan markala kanmayınız ve “her pahalı şey kalitelidir” algısını değiştiriniz!

 

Aslında her zaman savunduğum bir şey vardır, keşke hepimizin zamanı olsa da her mesleği az az tatsak, birbirimizi anlayıp hem empati kursak hem de işin inceliklerini öğrenerek taktir etmeyi de enayi yerine konmamayı da öğrensek…

 

Ruhunuzun şık olduğu günler dilerim.

Dolly Karlıyol Tosun

 

www.lapetitedolly.com

@LAPETİTEDOLLY

 

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
DEPRESYON! Varlığımız yaşama programlıdır, ölüme değil…
Homeopati ile derinden şifa ‘Şeker toplarından, hücrelere mesaj var!’
Bana sıkça sorulan sorular!