Özgür hırsız ordusu

Özgür hırsız ordusu
20 Nisan 2014 09:07

Turizm Taşımacıları ve Butik Otel İşletmecileri Derneği (TTBOD) Başkanı Hüseyin Ülger, “Suriye’deki iç savaşın başlamasından bu yana Türkiye’den çalınarak bu ülkeye sokulan yaklaşık 5 bin aracın piyasa değeri yaklaşık 250 milyon dolar” dedi.

 

Suriye’de Beşşar Esad yönetimini devirmek için faaliyet gösteren silahlı bir örgüt olan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), haraç, yolsuzluk, fidye ve kaçakçılık gibi yasadışı faaliyetlerine bir yenisini ekledi. ÖSO’nun, otomobil hırsızlarının, Türkiye’den kaçırdıkları ve Suriye’ye götürerek sattıkları lüks araçların gelirinden de pay aldığı ortaya çıktı. Türkiye’den kaçırılan Porsche Cayenne model araçlar 40 bin, Range Rover’lar 30 bin, BMW X5 model araçlar 35 bin, E 250 model Mercedes 35 bin, C 180 model Mercedes 20 bin dolara Suriye’deki pazarlarda müşteri buluyor.

 

Özellikle “rent a car” şirketlerinden kiralama yoluyla ele geçirdikleri araçları Suriye’ye kaçıran oto hırsızlık çetesinin bugüne kadar yaklaşık 5 bin lüks aracı Suriye’de satarak yaklaşık 250 milyon dolar tutarında bir gelir elde ettiği dile getiriliyor. Türk ve Suriyelilerden oluşan oto hırsızlık şebekesinin faaliyetinden haberdar olan ÖSO’nun, bu ticaretten araç başına bin ila 5 bin dolar arasında pay aldığı ve organizasyonun içinde aktif olarak bulunduğu belirtiliyor.

 

Örgüt nasıl bir yol izliyor?

 

Hatay’da faaliyet gösteren bir “rent a car” şirketinin sahibi olan H.S. Türkiye-Suriye arasında faaliyet gösteren oto hırsızlık şebekesinin çalışmalarını şöyle anlatıyor: “Genellikle sabıkalı ve cezaevlerinden yeni çıkan kişilerden oluşturulan hırsızlık şebekesinin elemanları, Suriye’deki uzantılarıyla koordineli olarak çalışıyor. Türkiye’deki şirketlerden 2-3 günlük araç kiralamak istediklerini belirten iyi giyimli kişiler, kiraladıkları araçlarla ilk fırsatta İskenderun ve Hatay’a ulaşıyor. Araçların izlenmesini önlemek amacıyla, bu illerde oluşturdukları kapalı mekânlarda, araçların üzerindeki GPRS cihazları devre dışı bırakılıyor. Lüks araçlar daha sonra 8-10 araçlık konvoy halinde Reyhanlı ilçesi Hacıpaşa köyü yakınlarındaki kontrolsuz ve denetimsiz bölgeden Suriye topraklarına sokuluyor. 60 bin ila 250-300 milyon lira arasında değişen araçlar ‘Mıntıka Hurra’ da (serbest pazarda) alıcılarla buluşturuluyor. Kaçırılan otomobiller bu pazarda 5 bin ila 15 bin dolar arasında değişen fiyatlara el değişiyor. Bu pazardaki alıcıların büyük çoğunluğu ise Irak, Lübnan ve Suriyelilerden oluşuyor.”

 

Suriye topraklarında gerçekleşen bu ticaretin Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) denetim ve kontrolünde yapıldığını, bu örgütün bilgisi dışında tek bir aracın satılmasının mümkün olamayacağını da bildiren H.S, ÖSO’nun, her araç satışından bin ila 3 bin dolar pay aldığını, ÖSO’nun bu oto pazarlarında özel görevli elemanlarının bulunduğunu ve kontrollerin bu kişilerce gerçekleştirildiğini kaydetti.Araç hırsızlığında görülen bu artışa karşın, bugüne kadar olaya karışan hiçbir kimsenin yakalanmamasına da dikkat çeken H.S, “Sınır kapısına çok yakın bir mesafede gerçekleştirilen bu organizasyonun çökertilmesi için Hatay Valiliği’nin ve İl Emniyet Müdürlüğü’nün bir an önce çalışma başlatması gerekiyor” diye konuştu.

 

Güvenlik yok

 

Bugüne kadar 3 aracı çalınarak Suriye’ye kaçırılan işletmeci Hüseyin Kırk da, filolarındaki araçlarının güvenliğinin sağlanması için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den yardım talebinde bulundu. Kırk, araç kaçırılması olaylarının yoğun yaşandığı Hatay’ın sınır bölgelerinde güvenlik önlemlerinin artırılması yolunda Hatay Valiliği’ne yaptıkları başvuruya da olumlu bir yanıt alamadıklarını söyledi.

 

5 bin araç kaçırıldı

 

Turizm Taşımacıları ve Butik Otel İşletmecileri Derneği (TTBOD) Başkanı Hüseyin Ülger, Türkiye’den Suriye’ye gerçekleştirilen oto hırsızlığı konusunda son aylarda artış olduğunu gözlemlediklerini belirterek, bu konuda başta Hatay Valiliği olmak üzere, tüm güvenlik güçlerinin denetimlerini sıklaştırmaları gerektiğini söyledi. Suriye’deki iç savaş sonrasına denk gelen süreçte başta “rent a car” şirketlerinin araçları olmak üzere, çalıntı binlerce aracın Suriye’ye kaçırıldığını bildiren Ülger, kendi şirketine ait 3 aracın da aynı yöntemle bu ülkeye götürülerek satıldığını ifade etti. Şirketlerine ait piyasa değeri 300 milyon lira değerindeki aracın kiralandıktan sonra Suriye’ye kaçırıldığını anlatan Ülger, izini sürdükleri bu aracı kendi imkânlarıyla Suriye’deki bir oto pazarından 16 bin dolar ödeyerek geri aldıklarını bildirdi. Türkiye’den yaklaşık 5 bin aracın Suriye’ye yasadışı yollardan çıkarıldığını vurgulayan Ülger, bu organize kaçakçılık yoluyla, ülkenin ekonomik kaybının 250 milyon dolara ulaştığını kaydetti.

 

Kaynak: Cumhuriyet / Özcan Yaşar