Özel üniversite zamları

Özel üniversite zamları
7 Haziran 2019 13:17

Özel Üniversiteler, vakıf Üniversiteleri, her öğretim yılında ücretlerine enflasyon oranı üzerinde fahiş zamlar yapmaktadır.

 

 

 

Metin ALTAY H&H YORUM

 

 

 

 

Örneğin, geçen yıl “36200” TL olan yıllık bedel, 2019-2020 ders yılı için “43600”TL olmuştur… Yaklaşık %20 artış , %50-%75 burslu öğrenciler için bile aşırı yük anlamındadır. Bu tür üniversiteleri sadece zengin aile çocukları kazanmamaktadır.

 

 

Puanı tutan mütevazı ailelerin çocukları, emekli- ücretli çocukları da buralarda tahsil etme “mücadelesi” vermektedirler.Üniversitelerin ticarethane öğrencilerin “müşteri” gibi görülmesi ki, fahiş zamlar teyit etmektedir, Anayasa’nın teminat altına aldığı “eğitimde fırsat eşitliği” ilkesini çoktan rafa kaldırmıştır…

 

 

 

Eğitim, sektör olmuş ve bu sektörde yatırım yapmak, hizmet vermek meşakkatli hal almıştır. İnsana yatırım ülkelerin geleceklerine yatırımdır. Gelişmekte olan, ekonomik darboğazların insanların boğazını sıktığı bizim gibi ülkelerde çocuk okutmak, geleceklerine yatırım yapmak,aileler- hane halkları için büyük özveri gerektirmektedir… Enflasyon oranları üzerinde fahiş ücret zamları, ödemelerde sıkıntı yaratmaktadır.

 

 

 

Bu sektörün keyfiliği ve ayrıcalığı düşündürücüdür…

 

 

YÜKSEK ÖĞRETİM KURULU’NUN, bu hususta üzerine düşen olsa gerektir.

 

 

Özel yüksek öğretim ücret zamlarının daha adil ve hakkaniyetli olması için gereğini yapması beklenendir. Üstelik,bazı vakıf üniversitelerinin kayıttan mezuniyete aynı ücreti uygulaması düşünüldüğünde; bahse konu “keyfiyet”in düzeltimesi,tarafların yararını gözeten kararların alınması, YÜKSEK ÖĞRETİM KURULU’nun üzerine düşenin başında gelmektedir…

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Çankaya’ya Bekir Ödemiş
Ölsünler mi?
Adaylığını açıkladı, ilgi büyüktü