OYUNCAKTAKİ TEHLİKEYE DİKKAT

OYUNCAKTAKİ TEHLİKEYE DİKKAT
24 Ocak 2021 12:11

Çocuklar için oyunlar ve oyuncaklar ne kadar önemli ise doğru oyuncaklarla oynaması da bir o kadar önemlidir. Piyasada satılan ve çocukların her ilgisini çeken nesne oyuncak değildir. Gerek fiziksel olarak gerekse psikolojik olarak olumsuz etkilenebilecekleri birçok nesnenin oyuncak adı altında satışı yapılmaktadır. Ebeveynlerin çocuklara oyuncak alımı konusunda dikkatli olmaları ve çocuk sağlığı açısından sakıncalı ürünleri satın almaktan kaçınmaları gerekir.

 

 

Çocukların en sevdiği aktivitelerden olan boya kalemleri ve kitapları başta olmak üzere boyası çıkan, çocukların ellerini boyayan tüm oyuncaklar çocuk sağlığı açısından risk teşkil eder. Özellikle boya kalemleri ve pastel boyalar ile yapılan etkinliklerde çocuğun gerek cildine bulaşarak gerekse boya malzemesini ağzına sokması ile zararlı kimyasallardan etkilenmesi mümkündür. Bu nedenle mutlaka CE kalite standartlarına uygun olması ve bilinen markaların ürünlerinin tercih edilesi gerekmektedir. Orijinal Lego oyuncak gibi kaliteli markaları seçmek gerekir. Ayrıca doğal malzemeden ( tahta, pamuklu kumaş vs.) yapılmış ürünlerin öncelikle tercih edilmesi çocukların sağlığı açısından önemlidir.

 

Merdiven altı üretime dikkat

 

Oyuncaklar ile ilgili en büyük tehlikelerden bir tanesi de merdiven altı üretim yapan firmalar. Hiçbir kalite standardına bağlı kalmadan maliyetleri düşürmek adına her türlü zararlı malzeme kullanımının mümkün olduğu bu firmalar denetlenemez durumda oldukları için ürünlerinin sağlığa zararlarından kaçınmak için tercih edilmemesi uygundur. Anne babalar oyuncak alırken özellikle ürünün ambalajında hangi firma tarafından üretildiği ve firmanın açık adresi ve iletişim bilgileri de dâhil olmak üzere tanıtıcı bilgilerin basılmış olmalarına dikkat etmeleri gerekir.  Aksi halde denetlemeden yoksun firmaların ürünlerinden doğacak istenmeyen durumlarla karşı karşıya kalmaları mümkündür.

 

Çocuklara oyuncak alırken kaliteli ve sağlıklı oyuncak seçmenin önemini vurgulayan bu konuda verileri yönlendiren oyuncak haberleri ile medyada sık sık karşılaşıyoruz. Yaşanılan tatsız olaylarla ilgili hemen hemen her gün bir olaya rastlamamız mümkündür. Başta Sanayi Bakanlığı olmak üzere ilgili birçok kurum tüketicileri bu konuda uyararak konuya dikkat çekiyor. Aileler genellikle bir müddet oynadıktan sonra sıkıldıkları için ya da çabuk kırıldıkları için oyuncaklara fazla para verme konusunda tereddüt yaşasalar da, çocuk gelişimi açısından çok önemli olan oyuncakları satın alınırken dikkatli olunması çocukların sağlığı açısından çok önemlidir.