‘Otoriter’ diyen elçiye jet randevu

‘Otoriter’ diyen elçiye jet randevu
22 Ekim 2014 10:30

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, kendisine “otoriter” diyen ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass’e verdiği randevu, ABD’li yetkilileri bile şaşırttı.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kendisine “otoriter” diyen ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass’e jet randevu verdi.

 

Cumartesi günü Ankara’ya gelen Bass, pazartesi günü Erdoğan’a güven mektubunu sunarak resmen görevine başladı. Amerikan tarafı Erdoğan’ın tepki olarak Bass’i bir süre bekleteceğini tahmin ediyordu. Bu jet randevu Amerikan yetkilileri bile şaşırttı. Ankara “otoriter” eleştirisini görmezden gelerek ilişkilerde muhtemel bir krizi sessiz kalarak önledi.

 

Zaman’a konuşan Amerikalı bir kaynak, “Açıkçası bu kadar erken bir randevuyu beklemiyorduk. Türk tarafının sağduyulu davranmasından memnunuz.” görüşünü dile getirdi.

 

Bass, Amerikan Senatosu’nda büyükelçilik görevine başlayabilmesi için düzenlenen onay toplantısında, Senatör McCain’in yönelttiği Erdoğan’ın otoriter bir eğilimde olup olmadığı sorusuna, “Bu yönde bir kayma var, evet.” demişti. ABD Dışişleri Bakanlığı da buna açık destek vererek bu sözlerin Amerikan yönetiminin daha önce de açıkladığı Türkiye’ye yönelik endişeleri ve insan hakları raporu ile örtüştüğünü bildirmişti. Kıdemli diplomat olan Bass, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin sağ kolu olarak biliniyor. 2012-2014 yılları arasında Kerry’nin özel müşaviri; 2009-2012 yılları arasında ise ABD’nin Tiflis büyükelçisi olarak görev yaptı.

 

Kaynak: Zaman