Otobüs faciası geliyorum demiş

Otobüs faciası geliyorum demiş
29 Temmuz 2014 08:17

Özel halk otobüslerinde yaşanan faciaların göz göre göre geldiği, uyarılara rağmen hiçbir önlem alınmadığı ortaya çıktı. AKP ilçe teşkilatlarına ait 2013 tarihli“Ulaşım Komisyonu Raporu”nda, “mevcut halk otobüslerinin fiziksel olarak yolcu taşımacılığına uygun olmadığı” tespit edilmiş.

 

Özel halk otobüslerinde yaşanan faciaların göz göre göre geldiği, uyarılara rağmen hiçbir önlem alınmadığı ortaya çıktı. AKP ilçe teşkilatlarına ait 2013 tarihli “Ulaşım Komisyonu Raporu”nda, “Mevcut halk otobüslerinin fiziksel olarak yolcu taşımacılığına uygun olmadığının” belirtildiği ortaya çıktı. Raporda, “Otobüsler kapasitenin çok üstünde yolcu taşınmaktadır. Bu gayri insani bir durumdur. Kaza riski taşımaktadır” ifadeleri de yer alıyor.

 

Son olarak önceki gün İstanbul TEM otoyolunda seyir halindeki özel halk otobüsünde çıkan yangında, içeride sıkışan 4 yolcu hayatını kaybederken 15 yolcu da yaralandı. Ancak söz konusu faciaların adeta göz göre göre geldiği, AKP’nin son olarak Çubuk ilçe teşkilatı tarafından kaleme alınıp ilgililere gönderilen “Ulaşım Komisyon Raporu”nda ortaya çıktı.

 

Acilen kaldırılmalı

 

“Özel Halk Otobüslerine İlişkin Sorunlar ve Çözüm Önerileri” başlıklı raporda, “Mevcut halk otobüsleri, fiziksel olarak yolcu taşımacılığına uygun değildir” deniliyor. Rapor, şu ifadelerle devam ediyor:

 

“Halk otobüslerinin ayakta ve oturarak toplam yolcu taşıma kapasiteleri 35-40 kişidir. Halihazırda otobüslerde kapasitenin çok üstünde yolcu taşınmaktadır. Bu, gayri insani bir durumdur. Kaza riski taşımaktadır. Bunların yolcu taşımacılığı için uygun olmadığı aşikârdır. Acilen kaldırılmaları ve uygun standartlarda yolcu otobüslerinin kullanılma zorunluluğu getirilmesi gerekmektedir.”

 

Raporda, bir diğer sorun olarak ise “Özel halk otobüsleri hareket saatlerine, duraklara ve yolcu fiyat tarifelerine uymadığı” belirtiliyor. Çözüm önerisi ise şöyle anlatılıyor:

 

“Otobüslerin durak kurallarına uymaları sağlanmalıdır. Durak dışı indi bindi yapmaları önlenmelidir.”

 

Daha ciddi kontroller

 

Özel halk otobüslerinin rutin kontrollerinin daha sık ve ciddi yapılması gerektiğinin altının çizildiği raporda, “Özel halk otobüsü taşımacılığında görülen genel aksaklıklar” ise şöyle sıralanıyor:

Şoför ve hareket memurları hareket saatlerine gereken titizliği göstermemektedirler.

Trafik kurallarına riayet edilmemektedir.

Özel halk otobüsleri temizlik ve toplumsal nezaket kurallarına uymamaktadır.

Bazı özel halk otobüslerinde havalı korna kullanılmaktadır.

Araç takip sistemi yoktur.

 

Kaynak: Meltem Yılmaz/Cumhuriyet