‘Otizmli öğrencileri attırmak muhtarın seçim vaadi çıktı’

‘Otizmli öğrencileri attırmak muhtarın seçim vaadi çıktı’
13 Kasım 2019 10:44

Meclis Otizm Komisyonu, öğrencilerin yuhalandığı Aksaray’da inceleme yaptı. Komisyon Üyesi, CHP’li Çetin Arık, “Aileler, ‘otizmli öğrencilerin okuldan gönderilmesinin’ muhtarın seçim vaadi olduğunu söylüyor” dedi. Arık, ayrımcılık ve nefret suçu işleyen muhtarın derhal görevden alınmasını isterken, AK Partili Bahar Ayvazoğlu ise ‘münferit’ olarak değerlendirdiği olayın söylenti, yanlış bilgiden kaynaklandığına dikkat çekti, “Çocuklarımızın hepsi çok özeldir ve kimsenin çocuğunun başka bir çocuğa üstünlüğü söz konusu değildir” dedi.

 

 

 

Gazete Duvar’dan Müzeyyen Yüce’nin haberine göre Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Down Sendromu, Otizm ve Diğer Gelişim Bozukluklarını Araştırma Komisyonu, Otizmli çocukların yuhalandığı Aksaray’daki Mehmetçik İlkokulu’nda incelemelerde bulundu.

42’si özel eğitim öğrencisi olmak üzere toplam 334 öğrencinin eğitim gördüğü Mehmetçik İlkokulu’nda, otizmli bireylerin çocuklara zarar verdiğini iddia eden öğrenci velileri, özel eğitim sınıfının kapatılması için okul önünde eylem başlatmış, otizmli bireyleri ve ailelerini okul çıkışında yuhalamıştı. Türkiye’yi ayağa kaldıran olay sonrası Milli Eğitim Bakanlığı inceleme başlattı, okula müfettiş görevlendirdi. Okul müdürü açığa alınırken, yerine yeni müdür görevlendirildi. Aksaray Valiliği de özel eğitim öğrencilerinin okula devam edeceğini, konu hakkında inceleme başlatıldığını duyurdu.

 

 

KOMİSYON ÜYELERİ AİLELERLE GÖRÜŞTÜ

 

 

TBMM Down Sendromu, Otizm ve Diğer Gelişim Bozukluklarını Araştırma Komisyonu da konuyu araştırmak üzere dün Aksaray’daydı. Önce Valilik ve belediye ziyareti yapan komisyon üyeleri, daha sonra okulda incelemelerde bulundu, öğrenci velileri ile görüştü. Yapılan görüşmeler ve inceleme neticesinde rapor hazırlayacak olan komisyon üyelerinden CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, yaptıklara görüşmelere dayanarak olaya ilişkin değerlendirmelerini anlattı.

 

 

‘OY VERİN OTİZMLİ ÇOCUKLARI OKULDAN GÖNDEREYİM’

 

 

Özel eğitim sınıfında öğrenim gören çocukların veliler tarafından ayrımcılığa ve dışlanmaya maruz kaldıklarının altını çizen Arık şunları söyledi:

 

 

“Otizmli bireyleri okulda istemeyen aileler ve otizmli çocukların velileri ile birebir görüşmeler yaptık. Yapılan görüşmelerde olayın sorumluları muhtar, okul aile birliği başkanı ve okul idaresi olduğu görülüyor. Bir yıl öncesinden “bu çocukları istemiyoruz” diye imza toplanmaya başlanmış. Seçim de araya girince muhtar, ben hallederim, demiş. Okul idaresi de bu duruma çanak tutmuş. Aileler, ‘otizmli öğrencilerin okuldan gönderilmesinin’ muhtarın seçim vaadi olduğunu söylüyor. “Bana oy verin otizmli çocukları okuldan göndereyim” diyerek aileleri organize ediyor. Oradaki velilerde “bu çocukları burada istemiyoruz” diye eylem yapıyor. İnsanlık dışı bir olay” ifadelerine yer verdi.

 

 

‘AYRIMCILIK VE NEFRET SUÇU İŞLENİYOR’

 

 

Olayda sorumluluğu olay kişiler hakkında derhal inceleme başlatılması ve görevden el çektirilmesi gerektiğini ifade eden Arık, “Eğitim hakkı, Anayasal bir haktır, engellenemez. Ayrıca kaynaştırma sınıfları Milli Eğitim Bakanlığı’nın bir uygulaması. Kimsenin bunu engelleme hakkı yok. Bir muhtarın bu durumu bir seçim vaadi olarak kullandığını düşünüyor, kahroluyorum. Bu muhtar hala daha görevine devam ediyor. Derhal görevden alınmalı. Muhtarın yaptığı ayrımcılık ve nefret suçu. Aileleri kışkırttığı söylenen müdür yardımcısı da hala görevde. Görevden alınan müdür yerine bir müdüre hanım görevlendirilmiş. Başarılı olduğu belirtiliyor, ilgiyle yaklaşıyor” ifadelerine yer verdi.