OSTİM’de üretim tesisleri artık otopark

OSTİM’de üretim tesisleri artık otopark
12 Ağustos 2018 09:25

Türkiye’nin en büyük küçük ve orta ölçekli sanayi üretim alanı OSTİM, artık bir imalathaneden çok ticarethaneyi andırıyor. Bankaların esnafa kredi vermediği OSTİM’de, büyük işletmeler dâhil birçok işyeri kapısına kilit vurdu.

 

Hüseyin Şimşek / Birgün
Faaliyetlerini sürdürenler ise imalat değil, Çin’den getirdikleri makine parçalarının ticaretini yapıyor.

7 sanayi sitesi kooperatifi ve bu kooperatifler etrafındaki sanayi yapılaşmasından oluşan; raylı sistem sanayi, savunma sanayi, makine sanayi gibi alanlarda gerçekleştirdiği üretimle ülke ekonomisine önemli katkısı bulunan ‘sanayi üretim merkezi’ OSTİM’de, esnaf artık iflastan nasıl kurtulacağını değil, ‘en az zararla nasıl iflas edeceğini’ düşünüyor.

 

Köklü firmalar çekiliyor
OSTİM Sanayici ve İşadamları Derneği (OSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kurt, iki yıl önce gazetemize yaptığı açıklamada, “Konuşulmayan fakat yaşanan ciddi bir kriz var. Açıklanan teşvik paketleri hayata geçirilebilir paketler değil. Hükümetin her paketi uzun vadeli etkiye sahip. Yakın döneme ilişkin bir planları yok. Böyle giderse işyerleri çok dayanamaz” demişti. Sonrasında yaşanan gelişmeler, Kurt’un bu açıklamasını doğrular nitelikte oldu.

 

OSTİM’de birçok işyeri kapısına kilit vururken, iflasını açıklayan firmalar arasında OSTİM’in köklü firmaları da bulunuyor. Özellikle büyük firmaların OSTİM’deki üretimini sonlandırması, toplu işten çıkarmaları beraberinde getirdi. Alıcılar döviz kurundaki artış ve ‘ülkedeki güvensiz ekonomik ortam’ nedeniyle sipariş ettiği üründen vazgeçerken, bu duruma daha fazla dayanamayan küçük ve orta ölçekli işletmeler de önce eleman çıkardı ve küçüldü, ardından bu işletmelerin bir kısmı faaliyetlerine son verdi.

 

Akrabalar çalışıyor

 
OSTİM’de önceki yıllarda durmadan üretim yapıldığını aktaran esnaf Ekrem Gül, kısa süre öncesine kadar 50 personel istihdam ettiklerini, ancak ekonomik dar boğaza girdiklerini ve sermayeleri tükendiği için şimdi oğlu, yeğeni ve kardeşi ile işyerinin faaliyetlerini sürdürmeye çalıştıklarını anlattı.