Oslo görüşmeleri ve 400 vekil acısı

Oslo görüşmeleri ve 400 vekil acısı
9 Eylül 2015 16:35

Recep Tayyip Erdoğan’nın ATV-A Haber ortak yayınında, “400 vekili elde edebilecek sayıyı bir siyasi parti yakalasaydı, durum bugün çok farklı olurdu” şeklindeki sözleri, şu sıralar çok tartışılıyor.

 

 

Arif ANBAR H&H YORUM

 

 

Erdoğan aslında buna benzer bir cümleyi terör odaklı eylemler başladıktan sonra sıkça söylüyordu. Şöyle ki: “400 milletvekilini verin ve bu iş huzur içinde çözülsün.” Erdoğan’ın bu ifadesinin şu günlerde yoğun bir biçimde tartışılmasının nedeni ise, Hürriyet’in söz konusu demeci işlemesi olarak yorumlanabilir.

 

Neyse…

 

Peki, bu 400’ün kuyruk acısı nereden kaynaklanıyor olabilir? Ankara kulislerinde konuşulan iddialar hayli ciddi.

 

İddialara göre, Oslo görüşmelerinde iki taraf vardı. Ve bu iki taraf, anlaşılan maddelerin altına imzalarını attı. İngiltere’nin kontrolünde yapılan bu anlaşmanın taraflarından biri Türkiye Cumhuriyeti Devleti Tarafı, diğeri ise PKK Tarafı olarak biliniyor.

 

Görüşme maddeleri içerisinde ise bir madde olduğu iddia ediliyor ki, 400’ün kuyruk acısının nereden geldiği açıkça görülüyor. Maddenin içeriği ise, “PKK’nın AKP için çalışacağı ve 400 milletvekili için destek vereceği” yönünde.

 

Yani AKP, ne CHP’den ne de MHP’den garanti oy göremediği için, bu sayıyı HDP’li seçmenden PKK aracılığıyla almayı planlıyordu.

 

Başkanlık umuduyla çeşitli tavizler verilerek yapılan bu plan, 7 Haziran seçimlerinde tutmadı. Hatta HDP’li Selahattin Demirtaş’ın Oslo görüşmelerini hiçe sayarak, Recep Tayyip Erdoğan için, “Seni başkan yaptırmayacağız” söylemini geliştirmesi; AKP, PKK, HDP üçgeninde ipleri kopardı. Zira Erdoğan’ın 7 Haziran’dan sonra başkanlık hayali suya düştü.

 

Bunun yanı sıra, Selahattin Demirtaş’ın, “Türkiye partisi olacağız” söylemiyle HDP, kamuoyunda ilgi de yakaladı. Ancak HDP’nin bu tavrı, ayrı bir tehdidi beraberinde getirdi. HDP’nin hem Oslo görüşmelerine aykırı hareket etmesi, hem de Türkiye genelinde parlaması PKK’yı fazlasıyla rahatsız etti.

 

Çünkü PKK içinde ciddi bir liderlik kavgası var. Abdullah Öcalan’ın hasta olduğu, durumunun hayati tehlike taşıdığı söyleniyor. Bu noktada Demirtaş’ın ön plana çıkması, PKK içerisinde liderlik isteyenlere de önemli bir tehdit unsuru olarak görülüyor.

 

“Ankara kulislerinde konuşulan bu iddialar ışığında HDP; Saray, AKP, PKK ve MİT arasında deyim yerindeyse tost haline geldi. Bu anlamda, Erdoğan’a başkanlık vermeyenlere ayrı bir operasyon dalgası da gündemde!”

 

Öyle ki Selahattin Demirtaş’ın kendini aklamak adına Oslo görüşmelerini açıklayacağı da düşünülüyor. Oslo görüşmelerinin açıklanması da Türkiye’deki dengeleri ciddi bir şekilde değiştireceğe benziyor.

 

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
İşte AKP’nin yeni kumpas planı
Türkiye Cumhuriyeti’nin çocukları
Al valiyi vur hükümete!