Oscar Pistorius için karar açıklandı

Oscar Pistorius için karar açıklandı
21 Ekim 2014 12:13

Kız arkadaşını öldürmekten hüküm giyen Oscar Pistorius için karar açıklandı.

 

 

Güney Afrikalı ampüte atlet Oscar Pistorius’un kız arkadaşı Reeva Steenkamp’ı öldürmekten yargılandığı davada karar açıklandı. Pistorius, kasıtsız adam öldürmekten 5 yıl hapse mahkûm oldu.

Sporcu Oscar Pistorius, 14 Şubat 2013 tarihindeki Sevgililer Günü’nde kendisine sürpriz yapmak isteyen kız arkadaşını “hırsız sanarak” öldürdüğünü iddia etmişti.

 

 

MAHKEME SÜRECİNDE YAŞANANLAR

 

 

1 yıldan uzun süren dava süreci bugün sonuçlandı. Yargıç Thokozile Masipa Oscar Pistorius kasıtsız adam öldürmekten 5 yıl hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme sürecinde çarpıcı gelişmeler yaşanmıştı.

Sporcu Oscar Pistorius, 14 Şubat 2013 tarihinde kız arkadaşını öldürdükten sonra Steenkamp’ın ailesine büyük bir nakit meblağ teklif etmiş, aile “kan parası” olarak niteleyerek bunu reddetmişti. Savcı Gerrie Nel duruşmalar sırasında Pistorius’un aileye 34 bin dolar teklif ettiğini açıklamıştı.

 

 

Savunma avukatı Barry Roux, engelli olduğu için Pistorius’un ev hapsi ve ya toplum hizmeti yapması önerisi üzerine, Savcı Gerrie Nel öneriyi “şok edici şekilde uygunsuz” olarak nitelendirmişti.

Avukatı Roux, savunmasında atletin önceleri Güney Afrika için “bir simge” olduğunu, fakat olaydan sonra bütün mal varlığını ve sponsorlarını kaybettiğini, o süreden beri hiç para kazanmadığını, sadece beş parasız değil, aynı zamanda paramparça olmuş bir adam olduğunu ifade etmişti.

 

 

Bu ifadeye öfkelenen Savcı Gerrie Nel, savunmanın iddiasını “Bir hayat aldığı zaman sporcunun para kaybettiği için şikâyetçi olmamalı” diyerek, bunun bir argüman olmayacağı şeklinde yorumladı. Cuma günü yapılan son duruşmada, Savcı Pistorius’un toplumu mutlu edecek asgari on yıllık hapis cezası alması gerektiğini söylemişti.

Reeva Steenkamp’ın kuzeni Kim Martin Pretoria Yüksek Mahkemesi’ndeki duruşmada, Reeva’ın ailesinin “İntikam” aradığı iddialarını yalanlamış, ama yeterli ceza alarak Pistorius’un yaptığı şeyin bedelini ödemesi gerektiğini söylemişti.

 

 

Pistorius’un iddiasına göre içerden bir ses geldiğini duyan sporcu eve hırsız girdiğini düşünmüş, silahıyla banyoya gitmiş ve yanlışlıkla kız arkadaşını öldürmüştü.

Diğer taraftan savcı eğer tek el ateş edilmiş olsa bunu anlardık fakat 4 el ateş edildiğini bunlardan üçünün Steenkamp’a isabet ettiğini söyleyerek Pistorius’un savunmasını çürütmeye çalışmıştı.