Oruç ve samimiyet

Oruç ve samimiyet
8 Temmuz 2013 08:03

Ey Yüce Türk İslam alemi! Yazımıza Hadis-i şerifle balayalım: 

Numan ALADAĞ H&H YORUM

“Bir insan, kendisinin mülklerin sahibi olduğunu zannederse, ALLAHIN şiddetli gazabına müstahak olur. Çünkü ALLAH’tan başka mülkün sahibi yoktur.”Hz. Muhammed (S.A.V) buyuruyor.

“Temiz olarak uyuyan kişi, ibadetle meşgul olan Oruçluya benzer.” Hz. Muhammed (S.A.V.) buyuruyor.

“Mideye giren lokmanın helal veya haram olduğu bilinmedikçe, ibadet ne kadar çok olursa olsun hükmü yoktur. ”  İmam-ı AZAM Hz.
 
Ey Yüce Türk İslam alemi! Ramazanı şerifin ilk gecesinde yapacaklarımız:

Gusül abdesti alınır: Gusül esnasında, dilek ve temenniler yapıldıktan sonra; ”Yarabbi şu guslü bu Ramazanı şerifin faziletine nailiyetime, yapacağım adap ve tutacağım orucun kılacağım Teravih namazlarının ve yapacağım tüm ibadetlerin rızai ilahiyene uygun olmasına engel teşkil edecek haram kıldığın faaliyetlerden kurtulmama vesile eyle…” diye dua ve tefekkürde bulunulur.

Müslümanım diyen, ibadet ederken fayda ve çıkar gözetmezler. Çünkü ibadet ALLAH’ın emri olduğu için eda edilir. Fakat insanların Rabbi, kullarına faydasız abes hiçbir teklifte bulunmaz. Bu sebeple Orunun farz olmasında sadakatli olan insanlar için saymakla bitmeyen faydaları vardır.

1997 yılı Aralık ayı Austuralia-Brisbane şehri:  Yazın ortası idi; Ramazan ayı, oruçluyduk ve şimdiki gibi günlerin en uzun mevsimi idi. Bir mango bahçesinin önünde geçerken, bahçe sahibi mango ikram etti, oruçlu olduğumu  söyledim. Müslüman olduğumu ve Orucun faydalarını anlatınca şaşırdı kaldı. Bahçe sahibinin mesleği kimya mühendisi imiş. Bana “Mr. Aladağ o zaman, Orucun faydalarını bende değişik anlatayım. Bu mango bahçesini daha fazla çiçek açsın diye budama sezonunda ağaçların lüzumsuz dallarını budayıp daha çok ürün alıyoruz. Ağaç budanmazsa yeterince çiçek açmaz ve yorulur. Anladığım kadarıyla oruç tutup vücudunuzu dinlendiriyorsunuz, zayıflıyorsunuz ve bu vesile ile ruhunuzun kuvvetini arttırıyorsunuz. Ne mutlu siz Müslümanlara ki, yılda bir, hem dininize göre hem de tıbbi faydaları olan böyle bir göreviniz var.” dedi.
 
Oruçun  sağlığımız için önemli bir yeri vardır. Midemizi dinlendirir ve temizler; böylece insana sağlık ve mutluluk kazandırır. Nasıl ki okullar yaz aylarında tatil olup öğrenciler dinleniyor; mide ve sindirim organlarımızın da dinlenmeye ihtiyacı vardır. Hz. Muhammed (S.A.V) ”Oruç tutun ki sağlık bulasınız” buyurmuştur.

İki türlü zekat vardır. Mali zekat ve vücudumuzun zekatı. Mali zekat, helalından kazanılmış varlığa dayanır, Vücudun zekatı da Oruçtur.

Ey Yüce Türk İslam alemi! Yememek, içmemek Meleklere mahsustur. İnsanlar oruç tutmakla Meleklerin sıfatlarını kazanmış olur.

Orucu sadece ALLAH’ın  rızası için tutan insan, en son gayesi olan, kendini ALLAH’a sevindirme idealine ulaşır.
 
Oruç, riya ve gösterişten uzak bir ibadettir. Diğer ibadetlerini yerine getiren bir Müslümanın yaptığı işler başkaları tarafından bilinir ve görülür. Üzülerek ifade edeyim ki, Harran Ovası’nda bazı kişilerin, ALLAH’ın ve T.C. kanunlarının yassakladığı faaliyetlerde bulunması tescillenenlerin, Umreye ve Hac’ca  giderek kararan sayfalarını beyazlaştırmaya çalışmaktadırlar. Böyle Müslümanlık olamaz. Harran ovası halkı ve çevresi kandırılabilir ama, ALLAH asla… Peygamberler diyarı Harran ve Akçakale de bu tür haram faaliyetlerin olmaması gerekir.

Müslüman isek, Müslümanlığımızı yapmalıyız. Samimi olalım. İslamiyette samimiyet esastır. Haram faaliyetlerde bulunup apartmanlar dikmekle Müslümanlık olamaz.

Bazı siyasiler dini siyasete alet ederek, aziz mübarek günleri fırsat bilip, seçimlerde oy alabilmek için, para ve yiyecek erzak dağıtılıyor.  Ey be gafil riyakarlar! Erzak ve para dağıtacaksanız bu aziz mübarek günlerde ihtiyacı olanlara niye dağıtmıyorsunuz? Menfaat için yapılan hayırlar, gafillik ve riyakarlığın ta kendisidir. Yapılan hayır ve hasenatlar reklam amaçlı olamaz. Sadece ALLAH rızası için hayır ve ibadet yapılır. Ey İslam alemi! Bu faaliyetleri yapanlara, sadakatla ibadet ve hayır yaptıklarına inanılabilirmisiniz? Cenab-ı ALLAH, riyakarların müstehakkını versin inşallah.
 
İftar duası: ”Allahümme leke sümtü ve bike amentü ve aleyke tevekeltü ala rızkike iftartü ve savmel gadi min şehri Ramazane nevveytü fağfirli ma kaddemtü ve ma ahhartü”

Manası: ”Ya ilahi! Senin için oruç tuttum. Sana İman ettim. Senin rızanla Orucumu açtım.”

Orucun İslam alemine verdiği ilahi ders, merhamet dersidir. Oruç insanların rahmetsizlikle tıkanmış olan can gözünü açarak, merhametli gönüllerin fakir ve kimsesizleri çember içerisine alıp kuşatmasını sağlar.
 
Hindistan dan sebzeli ekmek tarifi:

Malzeme:

1- 700 gram tam buğday unu. 2- 200 gram taze iç bezelye (Püre haline getirilmiş). 3- 120 gram taze kırmızı veya yeşil biber. 4- 150 gramlık  patates. 5- 70 gram taze zencefil rendesi.  6- 100 gram taze fasulye. 7- 100 gram yulaf ezmesi. 8- 100 gramlık bir patlıcan. Yeterince maya, çörekotu ve tuz.
 
Hazırlanışı:

Tam buğday unu ve yulaf ezmesine maya ilave edilerek iyice yoğrulur ve mayalanmaya bırakılır. Sebzeler yıkanıp ayıklandıktan sonra hepsini beraber mutfak robotunda püre haline getirip, mayalanmış, kabarmış hamura ilave edilir ve 10 dakika iyice yoğrulup,20 dakika daha dinlendirip, yağlı kağıt tepsilere serilir ve hazırlanan hamur tepsilere konur ve hemen fırına sürülür. Varsa taş fırında pişirilir, yoksa evde ki fırınlarda pişirilir. Afiyet olsun.
Türk Milleti bu ekmeği çok beğenecektir. 

Not: Ekmek ile ilgili soru ve önerilerinizi bizimle paylaşabilirsiniz. İrtibat Tel. 0 544-6239117
 
Hoşgeldin Müslümanların bolluk-bereket ayı
On bir ayın Sultanı
Mübarek Oruç ayı
Merhaba ya şehri Ramazan merhaba
   
Onbir aylık yoldan geldin
Mü’minlere rahmet oldun
Riyakarları ve gafilleri şaşırdın
Merhaba ya şeri Ramazan merhaba
 
Vatan şehitlerini, Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK’ü ve nesli tükenmiş Müslümanları rahmetle, gazileri minnetle anar. Hastalara şifa-i şerifler dileriz.
 
Cümle Hak yolcuları için dünya ve ahiret saadeti diler. Ramazan-ı şerifiniz Mübarek olsun.
 
Bir sonra ki yazımız: Cenab-ı Hak nasip ederse, Teravih namazı hakkında olacaktır.
 
ÖZDEYİŞLER:

Mal cimrilerde, silah korkaklarda, karar da zayıflarda olursa işler bozulur. (Hz. Ebubekir)

Yasalara dayanan yargılamalardan daha büyük bir yargılama vardır ki, bu da her kişinin vicdanıdır. (Mahatma Gandhi)

Bir insanın hayatından değerli bir şeyi yoksa, o insanın hayatının da değeri yoktur. (Tagore Hintli şair yazar)

Doğan çocuklar, ALLAHIN hala insanlardan umudunu kesmediğini gösterir. (Tagore Hintli şair yazar)

Parayla satın alınan mutluluk, daha fazla para karşısında yenilir. (Seneca)

Hakikatı görmeden, maddi menfaatler müşterektir konuştuğu zaman, gerçek susar. (Numan ALADAĞ)


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun