Ortaöğretim sisteminde gelinen nokta: Öğrenciler seçeneksiz komisyonlar çaresiz

Ortaöğretim sisteminde gelinen nokta: Öğrenciler seçeneksiz komisyonlar çaresiz
30 Ağustos 2019 20:40

MEB’in planladığı lise kontenjanları, çok sayıda öğrenciyi seçeneksiz bıraktı. Öğrencileri yerleştirmekle görevli komisyonlar, akademik eğitim veren liselerin kontenjanlarının dolması nedeniyle öğrencileri imam hatip ya da meslek liselerine yönlendiriyor.

 

 

Mustafa Mert Bildircin/ Birgün

 

 

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında boş kalan kontenjanlar için üçüncü nakil dönemi dün başladı. Akademik eğitim veren okulların kontenjanları dolarken hiçbir okula yerleşemeyen öğrenciler için imam hatip ve meslek liseleri tek seçenek oldu.

 
Ortaöğretime Geçiş Sistemi ile ilgili tartışmalar son bulmuyor. Bakanlığın liseleri, “Sınavla öğrenci alan-sınavsız öğrenci alan” şeklinde ayırması ve sınavla öğrenci alan akademik liselerin kontenjanlarını sınırlı tutması, öğrencileri istemedikleri okula gitmeye mecbur bırakıyor. Anadolu liselerinin kontenjanlarının dolduğu birçok ilde öğrenciler seçeneksiz kalırken hiçbir okula kayıt yaptıramayan öğrencileri yerleştirmekle görevli komisyonlar ya imam hatipleri ya da meslek liselerini seçenek olarak sunuyor.

 

 

AKADEMİK LİSELER DOLDU

 

 

Sınav dönemindeki sorunların en çarpıcı örneklerinden biri Gebze’de yaşandı. Gebze’de yüzlerce öğrenci, nakil döneminin sonunda istediği okula yerleşemeyerek açıkta kaldı. İlçede sınavla öğrenci alan üç akademik lisenin 480 olan toplam kontenjanı tamamen doldu. Sınavla öğrenci alan ve Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’ne bağlı olan iki okulda da boş yer kalmadı. Gebze’de, yalnızca yedi meslek lisesinde 20 boş kontenjan kaldı.

 
İlçede, sınavsız öğrenci alan liselerin kontenjanlarının tamamına yakını doldu. Sınavsız öğrenci alan altı Anadolu lisesinde boş yer kalmazken bir Anadolu imam hatip lisesinde beş boş kontenjan bulunuyor. Gebze’de bulunan sekiz mesleki ve teknik Anadolu lisesi ise talep görmedi. MEB’in verilerine göre, hiçbir öğrencinin başvurmadığı meslek liselerindeki boş kontenjan sayısı 641 oldu. Açık kontenjanların 494’ü ise üç okulda toplandı.

 

 

AÇIK LİSE SEÇENEK OLAMAZ

 

 

Okulların öğrencilerin kişisel gelişimi üzerinde son derece etkili olduğunu söyleyen Eğitim Sen Genel Eğitim ve Yükseköğretim Sekreteri Özgür Bozdoğan, istemediği okula gitmek zorunda kalan öğrencinin yaşayacağı sorunlara dikkati çekti, “Açık öğretim sahici bir seçenek olamaz” dedi.

Hiçbir okula yerleşemeyen öğrenciler dün dilekçe ile il veya ilçelerde kurulan nakil ve yerleştirme komisyonlarına başvurmaya başladı. Başvurular 23 Ağustos Cuma gününe kadar sürecek. Komisyonlar, öğrencileri 6 Eylül Cuma gününe kadar bir ortaöğretim kurumuna yerleştirecek. Komisyonun yerleştireceği okulu istemeyenler ise açık liselere gitmek zorunda kalacak.

 

https://www.birgun.net/haber/ortaogretim-sisteminde-gelinen-nokta-ogrenciler-seceneksiz-komisyonlar-caresiz-265473