Ortadan ikiye ayrılan hastane yine açıldı!

Ortadan ikiye ayrılan hastane yine açıldı!
18 Nisan 2015 09:47

İstanbul’da Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi bitişiğinde devam eden zemin altı otoparkı inşaatı nedeniyle hastanenin poliklinikler binasında çatlaklar oluşmuştu.

 

 

Bina İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı kararla 22 Ocak 2015’te apar topar boşaltılmıştı.

 

DERİN ÇATLAKLAR VAR

 

 

Hastane binasının içindeki taşıyıcı kolonlarda oluşan yarıklar yerden tavana kadar uzandığı dikkat çekti. Asansörlerin bulunduğu bölümdeki blok ve zeminde de derin çatlaklar gözden kaçmadı. Hastanenin dış cephesindeki ise 5-10 santimlik derin yarıklar görenleri korkuttu.
Geçtiğimiz haftaya kadar kapalı tutulan poliklinikler binası için inceleme başlatan yetkililer, yapılan ölçümlerin ardından kolları sıvadı.

 

 

ALÇIYLA KAPATTILAR

 

 

Binanın ortadan ikiye ayrılan ana gövdesi alçı ve dolgu malzemesiyle kapatıldı. Çatlayan duvarlar metal menteşelerde birbirine tutturularak üzerleri kamufle edildi. 17 Ağustos 1999’daki Marmara depreminde aldığı hasarlar dahi onarılmayan hastane geçtiğimiz yıllarda da çok su baskınlarına maruz kalmıştı. Tüm olumsuzluklara rağmen kamuflaj işlemlerini bitiren yetkililer hastaneyi geçtiğimiz günlerde hizmete açtı. Hastaneye gelen vatandaşlar olan bitenden habersiz tedavi olmak için sıraya girdi. Asansörlerin çalışmadığı bölümlerde yaşlı hastalar merdivenleri kullanmak zorunda kaldı.

 

 

RAPORU DİNLEYEN YOK

 

 

Skandalla ilgili konuşan İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, çatlamalarla ilgili bir ön rapor hazırladıklarını ancak dikkate alınmadığını ifade etti. Gökçe “Orada toprağı boşaltıyorlar. Eğer temelin altına inersen hangi bina olursa olsun o bina çatlar” dedi.

 

 

hastane_17_04_15_1

 

 

ÇELİK YERİNE BETON

 

 

8 yıl önce kullanıma açılan poliklinik binasının kullanılamaz hale gelmesiyle ilgili Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İstanbul Anadolu Şube Başkanı Erdal Güzel binanın temelinde çelik bağlantı kullanılması gerekirken beton bağlantılar kullanıldığını iddia etti. Güzel, “Temelin altından çelik bağlantılar yapılması gerekirken beton bağlantı yapılıyor. Daha sonra otopark inşaatı başlayınca yapılan bu poliklinik binası hızla kayıyor ve çatlıyor” dedi.

 

 

GÖKMEN: HASTALAR ÜST ÜSTE YATIYOR

 

 

CHP Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt de tedbirsizce yapılan çalışmalar yüzünden yeni bir binanın kullanılamaz hale geldiğinin altını çizerek hastaların mağdur olduğunu belirtti. Öğüt, “Buranın altyapısı doldurma bir altyapı. Burada önlem almazsanız bina kullanılmaz hale gelir. Bunu hem yazılı hem de sözlü olarak Meclis’te gündeme getirdim ama herhangi bir cevap ya da hareket olmadı” ifadelerini kullandı.

 

 

Kaynak: Bugün / Cihan Acar