Orman köylülerinden 3’üncü havalimanı isyanı

Orman köylülerinden 3’üncü havalimanı isyanı
28 Kasım 2014 20:18

3’üncü havalimanı projesi için Bakanlar Kurulu’nun “Kamulaştırma” kararları aldığı Kuzey Orman köylerinden Ağaçlı, “3. Havalimanı Acil Eylem Planı” toplantısına ev sahipliği yaptı.

 

Hafriyat kamyonlarının peşpeşe geçtiği Ağaçlı köyünde, sahilin köylülerin kullanımına kapatıldığı, usulsüz olarak denizden dolgu sahalarına kum çekildiği ve Göktürk’te ikamet eden Başbakan Davutoğlu rahatsız olmasın diye kamyonların orman köylerine yönlendirildiği iddia edildi.

 

CHP MİLLETVEKİLLERİ TOPLANTIYA DESTEK VERDİ

 

3’üncü havalimanı çalışmaları nedeniyle kamulaştırma kararı alınan Eyüp’ün Ağaçlı köyü, Kuzey Ormanları Savunması (KOS) öncülüğünde gerçekleştirilen “3. Havalimanı Acil Eylem Planı” toplantısına ev sahipliği yaptı. İstanbul’un kuzeyinde bulunan orman köylerindeki gündelik yaşamın hafriyat kamyonları nedeniyle çileye dönüştüğünü belirten köylülere, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, CHP İstanbul Milletvekilleri Aykut Erdoğdu ve Melda Onur da destek verdi.

 

“DENİZDEN KUM ÇEKME DENİZ DERİNLİĞİNİ DEĞİŞTİRDİ”

 

3. köprü projesinin yüklenici firması durumundaki ICA ile daha önce bölgede maden arama ruhsatı alan Kutman Madencilik’in oluşturduğu Kuzey İstanbul A.Ş.’nin, köyün sahiline paravan çekerek halkın kullanımına kapattığı ve havalimanı için gerekli olan dolgu için kum çıkarma işlemi yaptığı öne sürüldü. Kum çekme işlemi nedeniyle denizde aniden başlayan derinliklerin ortaya çıktığı ve boğulma vakalarının arttığı savunuldu.

 

“HAFRİYAT KAMYONLARI TREN GİBİ”

 

Bölgedeki yoğun hafriyat kamyonu trafiği nedeniyle yazın toz, kışın ise çamurla mücadele ettiklerini anlatan köylüler, gürültüden ve hemen her gün meydana gelen trafik kazalarından duydukları tedirginlikleri de dile getirdiler. 10 yıldır köyde ikamet eden Yasemin Akpınar, okula giden çocukların sık sık hayati tehlike atlattıklarını anlatarak, hafriyat kamyonlarının okul zamanlarında hız ve güvenlik kurallarına uymadan hareket ettiklerini söyledi.

 

‘BAŞBAKAN GELİYOR DİYE KAMYONLAR SAKLANIYOR’ İDDİASI

 

Köylülerin bir diğer iddiası ise Eyüp sınırlarındaki Göktürk’te ikamet eden Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bölgedeki hafriyat trafiğinden etkilenmemesi için trafiğin Ağaçlı köyüne yönlendirildiği şeklinde. Toplantıda, hafriyat kamyonlarının yarattığı çirkin görüntünün ortadan kaldırılması için, Çiftalan bölgesindeki yüzlerce aracın alternatif yol güzergahı olan Ağaçlı köyüne yönlendirildiği ifade edildi.

 

“İSTANBUL’UN KUZEYİNİ RANTA AÇMANIN PLANI”

 

Toplantının kısa bir bölümünde yer alan CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Kuzey Orman köylüleri için ne yapılması gerekiyorsa yapılacağını, konuyu Meclis’e taşıyacaklarını ifade etti.

 

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu ise İstanbul’a yapılan 3. köprü, 3. havalimanı ve Kanal İstanbul gibi projelerin, İstanbul’un kuzeyinin ranta açılması planının parçası olduğunu belirtti. Erdoğdu ayrıca, CHP’nin Ağaçlı’daki denizden kum çekme girişimiyle ilgili olarak suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.

 

CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur da, meselenin artık sadece çevre değil, yaşam alanı mücadelesi olduğunu dile getirdi.

 

Kuzey Ormanları Savunması üyelerinin de söz aldığı toplantıdan önümüzdeki günlerde gerçekleştirilmesi planlanan eylem kararı çıktı.