Örgütten yargılanacaklar

Örgütten yargılanacaklar
31 Ekim 2014 09:33

Ogün Samast ‘Büyük Abi’ Erhan Tuncel ile yargılanacak.

 

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in katledilmesine ilişkin 7 yıldır devam eden ve Yargıtay’ın bozma kararından sonra yeniden görülmeye başlanan davada sanıkların örgüt üyeliğinden yargılanmasına karar verildi. Yerel mahkeme sanıkları terör örgütü üyeliği suçundan beraat ettirmiş, bu karar Yargıtay tarafından bozulmuştu. Bozma kararının ardından yeniden başlayan davada mahkeme Yargıtay’ın bozma kararına uyma kararı aldı. Mahkeme İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde terör örgütü üyeliğinden yargılanan Dink cinayeti faili Ogün Samast’ın ana dava kapsamında yargılanmasına da onay verdi.

 

İstanbul 5 . Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen duruşmaya tutuksuz yargılanan sanıklar katılmazken Dink ailesini 4 avukat temsil etti. Sanıklardan Erhan Tuncel’in avukatı Erdoğan Soruklu, bozma kararına direnilmesini isteyerek “Yargıtay üzerinde yürütmeyi temsil eden makamlarca yargı üzerinde büyük bir baskı oluşturulmuştur.

 

Yargıya adeta devletin en yetkisi mercilerince etkili bir baskı kampanyası uygulanmıştır” dedi. Dink ailesi avukatı Hakan Bakırcıoğlu, Ogün Samast’ın dosyası ile Trabzon eski İl Alay Komutanı Ali Öz’ün, Trabzon’da yargılandığı dosyanın ana dava dosyası ile birleştirilmesine onay verilmesini istediklerini ifade etti. Avukat Bahri Belen de birleştirme kararı verilmemesi durumunda mahkemenin Hrant Dink hakkındaki AİHM kararına aykırı bir karar vermiş olacağını düşündüklerini söyledi. Ali Öz’e yine dokunulmadı Bu arada Dink cinayeti davasında mahkeme, Yargıtay’ın bozma kararına uydu. Duruşmada, Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, dönemin Trabzon İl Jandarma komutanı Ali Öz hakkında Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmekte olan davanın, ana davayla birleştirilmesini talep etti. Talep, mahkeme tarafından reddedildi. Mahkeme, Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin bozma kararına uyulması yönünde oy birliği ile karar verdi. Sanıklardan Ahmet İskender’in hakkında çıkarılan yakalama kararının devamına karar veren mahkeme duruşmayı 23 Ocak 2015’e erteledi.

 

Kaynak: Canan Coşkun/Cumhuriyet