‘Organ nakli olanlar bile bağışa karşı’

‘Organ nakli olanlar bile bağışa karşı’
29 Eylül 2015 09:00

Manisa İl Sağlık Müdürlüğü Organ Nakli İl Koordinatörü Dr. Dilay Öztürk, organ bağışına karşı önyargılara dikkati çekti. Bağışçı sayısını arttırmak için karşılaşılan zorluklara değinen Öztürk, organ nakliyle sağlığına kavuşan bazı kişilerin, buna rağmen dini nedenleri gerekçe göstererek bağışçı olmak istememesinin şaşkınlık yarattığını söyledi.

 

 

Manisa İl Sağlık Müdürlüğü Organ Nakli İl Koordinatörü Dr. Dilay Öztürk, organ nakli ve bağışçı sayıları hakkında açıklamalar yaptı. Manisa’nın 7 bin 500 kişiyle ülke geneline göre organ bağışçısı sayısında 5’inci sırada yer aldığını söyleyen Öztürk, “İzmir Türkiye genelinde organ bağışı gönüllüsünde 1’inci, biz ise 5’inciyiz. Bu konuda çalışmalarımız iyi ilerliyor. Daha fazla kişiyi gönüllü yapmak için çalışıyoruz. Çünkü aileler yakınları hayatını kaybettiğinde organlarını verip vermeme konusunda kararsız kalabiliyor. Eğer kişi sağlığında bağış gönüllüsü olursa bu bizim işimizi kolaylaştırıyor” dedi.

 

BÖBREK BEKLEYENLER İLK SIRADA

 

Manisa’yla birlikte ülke genelinde en çok böbrek nakli bekleyen kişilerin olduğuna dikkati çeken Öztürk, Manisa’da 1313 kişinin böbrek nakli beklediğini duyurdu. Öztürk, “Bu kişiler haftada 2-3 kere diyalize girerek yaşamlarını devam ettiriyorlar. Toplumdaki önyargıyı kırmak için çalışmalara devam ediyoruz” diye konuştu. Öztürk, Manisa’da Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi’nde kornea nakillerinin yapıldığını ayrıca Manisa Devlet Hastanesi’nde de nakil için çalışmaların tamamlandığını belirterek, nakil sayısının çok düşük olduğunu ifade etti.

 

Dr. Dilay Öztürk, 2014’te 19 beyin ölümünden 8 kişinin organlarının bağışlandığına; bu yıl ise 14 beyin ölümünden sadece 4 kişinin organlarının bağışlandığına dikkati çekti. Ailelerin organ bağışı konusunda daha duyarlı olması gerektiğini söyleyen Öztürk, “Bu yıl çok fazla bir organ bağışı alamadık. Ailelerin bazı önyargıları var. Dini konulardan dolayı vermek istemeyebiliyorlar. Ayrıca vücut bütünlüğünün bozulmasından endişe ediyorlar. Kornea nakli olan bir hastanın organlarını bağışlamadığını duyunca çok şaşırdım. Kendisi korktuğunu bu yüzden bağışlamadığını söyledi. Ancak organ nakli ile hayata tutunmuş bir kişinin böyle düşünmesi çalışmaları çok zorlaştırır. Sizin bağışlayacağınız organlar ile birçok kişi hayata tutunabilir. Ayrıca din adamlarıyla birlikte ortak çalışmalar yapıyoruz. İmamlara da eğitim verdik. Dinen bir sakıncası olmadığını vatandaşlara anlatıyorlar. Beyin ölümü gerçekleştiğinde din adamları hastaneye giderek ailelerle görüşüyor. Ve onları ikna etmeye çalışıyor” dedi.

 

DİNEN SAKINCASI YOK

 

Konuyla ilgili değerlendirme yapan Manisa İl Müftüsü Sinan Cihan de, “Biz katıldığımız toplantılarda organ bağışının dinen bir sakıncası olmadığını açıklıyoruz. Din İşleri Yüksek Kurulu’nun organ bağışıyla ilgili değerlendirmesi de açık. Bir insanın hayatını kurtarılması söz konusuyken, organ bağışından mahrum bırakılamaz” dedi.

 

 

Kaynak: Nermin UÇTU/MANİSA, (DHA)