Ordu gerillaları vurdu, ateşkes askıda!

Ordu gerillaları vurdu, ateşkes askıda!
23 Mayıs 2015 10:05

Ordunun dün gerçekleştirdiği ve 26 FARC gerillasının hayatını kaybettiği saldırının ardından, FARC’ın ateşkesi askıya aldığı açıklandı.

 

 

Kolombiya ordusu, 2 yıldır süren barış görüşmelerine rağmen, FARC gerillalarına karşı kapsamlı bir saldırı gerçekleştirdi. FARC üssüne yapılan saldırıda 26 FARC üyesinin öldüğü belirtildi. FARC, saldırıyı kınarken ateşkesi askıya aldığını duyurdu.

 

Evrensel’de yer alan habere göre, Kolombiya Devlet Başkanı Manuel Santos saldırıyı, “Gorgona saldırıları, uyuşturucu kaçakçılığı, haraç ve yasa dışı madenciliğe karşı güçlü bir eylem” olarak niteledi. Kolombiya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da Devlet Başkanı Santos’un, 15 Nisan’da hava saldırılarının kaldığı yerden devam etmesi yönündeki çağrısı sonrası FARC’a karşı ilk büyük darbenin indirildiğini belirtti.

 

Kolombiya’da barış görüşmeleri 2012’de başladı ancak taraflar ateşkes ilan etmedi. FARC, geçtiğimiz yıl süreci güçlendirmek için tek taraflı ateşkes ilan etti ancak Nisan ayında orduya yönelik gerçekleştirildiği iddia edilen bir saldırı sonrası Kolombiya Devlet Başkanı Santos, hava saldırılarına devam edilmesi yönünde talimat verdi.

 

‘HÜKÜMETİN TUTARSIZLIĞI BU SONUCU DOĞURDU’

 

Son saldırı sonrası FARC’tan yapılan açıklamada “Ateşkesi askıya almak düşündüğümüz bir şey değildi ancak Santos hükümetinin tutarsızlığı bu sonucu doğurdu” denildi.

 

Kolombiya’da 50 yılı aşkın süredir devam eden çatışmalar sırasında ölen, kaybolan ve yerinden edilenlerin sayısının 7 milyonu aştı.