Ordu Fatsa’da tehlikeyle karşı karşıya bulunan yabani bitkiler Meclis gündeminde

Ordu Fatsa’da tehlikeyle karşı karşıya bulunan yabani bitkiler Meclis gündeminde
21 Haziran 2017 09:18

Doğa ve İnsan Haklarından Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok, Ordu Fatsa’da bulunan ve yasalarca da koruma altında bulunan yabani siklamenlerin planlanan maden çalışmaları yüzünden tehlikeyle karşı karşıya kalmalarından dolayı Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

 

 

 

Altıok, verdiği yazılı soru önergesinde Ordu’nun Fatsa ili, Gökçebel-Hamitli Mahallesi Çam tepe mevkii çevresinde 6 noktada 300-600 metre derinliklerde değişen maden arama amaçlı sondajların planlandığını belirterek “Proje sahasında Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından nesli tehlike altında olarak tanımlanan ve Türkiye’nin de taraf olduğu Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşam Ortamlarını Koruma Sözleşmesi (Bern Sözleşmesi)’ne göre koruma altında olan yabani siklamen bulunmaktadır” dedi.

 

 

Konuyla ilgili olarak Hacettepe Üniversitesi Çayeli Bakır İşletmelerinin de hazırladığı rapora atıf yapan Altıok, raporda inşaat faaliyetine izin verilmemesi gerektiğinin belirtildiğine değindi.

 

 

Zeynep Altıok’un konuyla ilgili soruları şu şekilde;

 

 

– Çalışmalar için gerekli olan 6831 Sayılı Orman Kanunu’nun 16’ncı maddesine göre gerekli izinler alınmış mıdır? Alınmamış ise gerekçeleri nelerdir ve ne zaman alınacaktır?

– Bölgede bulunan ormanlardaki ağaç türü, yaşı, kombinasyonu ve büyüme şekli ile ormanlarının sınırları belirlenmiş midir? Belirlenmemiş ise gerekçeleri nelerdir? Bu raporların alınması Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinden önce mi sonra mı yapılması gerekir?

– Sondajın yapılacağı bölgelerin evlere yakın olması ve her bir sondaj için 2500 m2’lik bir alan kullanılacak olmasıyla çevrede yaşanacak tahribatın boyutlarını araştırdınız mı?

– Türkiye’nin de taraf olduğu Bern Sözleşmesine göre koruma altında olan ve sadece o bölgede yetişen “Yabani siklamen (Cyclamen coum)”lerin korunması için yapılan çalışmalar var mıdır? Varsa bunlar nelerdir?

– Hacettepe Üniversitesi tarafından hazırlanan raporlarda yabani siklamenlerin olduğu yerlere inşaat izni verilmemelidir denilmesine rağmen bu bölgelerde madenler için sondaj çalışmasına izin verilecek midir? İzin verilecek ise yabani siklamenlere ait yumru ve köklerin benzer habitata taşınması için ne gibi işlemler yapacaksınız?

– Kara Avcılığı Kanunda belirlenen “Yaban Hayatı Koruma Sahaları ve Yaban Hayvanı Yerleştirme Alanları” kapsamında bu bölgede yaşayan yaban hayvanlarının korunması için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?

– Yapılacak sondaj çalışmaları sırasında bölgede meydana gelecek toprak kayması ve heyelan tehlikesi için ne gibi önlemler aldınız? Sondajların yapılacağı bölgelere iş makinaları nasıl gidecek? Gidiş sırasında şahıs arazileri kullanılacaksa gerekli izinler alınmış mıdır?

– Sondaj çalışmalarının bölgede bulunan su kaynaklarına vereceği zararlar tespit edilmiş midir? Sondaj yapılacak alanlar içinde mera kanunu kapsamına alınmış alanlar var mıdır?

– Maden sondajlarının meskûn mahal’e yakın olması, erozyon ve toprak kayması tehlikesi ve korunması gereken yabani siklamenlerin durumu göz önüne alındığında proje için “ÇED Olumlu” ya da “ÇED Gerekli Değildir” gibi kararların çıkması mümkün müdür?