Onur Öymen: Suriye’deki sorunun nedeni stratejik menfaatler!

Onur Öymen: Suriye’deki sorunun nedeni stratejik menfaatler!
29 Şubat 2020 10:51

Hükümetin Suriye Politikasını değerlendiren Emekli Büyükelçi Onur Öymen, “Bölgede ‘vahim olaylar olabilir, Türkiye’ye suçlama gelebilir’ diye uyardık. Maalesef 33 şehidimiz var. Bu olay, geçmişten bugüne kadar yaşadıklarımızı yeniden düşünmek için de bir fırsat oluşturmalı” dedi.

 

Yeniçağ’dan Fatih Ergin’in haberine göre emekli Büyükelçi Onur Öymen, hükümetin Suriye politikasını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini söyledi. Her fırsatta yanlıştan dönülmesi için iktidarı uyardıklarını belirten Öymen, “Bölgede ‘vahim olaylar olabilir, Türkiye’ye suçlama gelebilir’ diye uyardık. Maalesef 33 şehidimiz var. Bu olay, geçmişten bugüne kadar yaşadıklarımızı yeniden düşünmek için de bir fırsat oluşturmalı” dedi.

“İRAN FARKLI AMAÇLARLA ORADA”

Emekli Büyükelçi Onur Öymen, hükümetin Suriye politikasını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini söyledi. Sıkıntıların özünde tarafların stratejik menfaatlerinin çatışmasının yattığını belirten Onur Öymen, Rusya, ABD, Türkiye, İran’ın tamamen farklı amaçlarla Suriye’de bulunduğunu belirtti.

 

KRİZ YÖNETİMİ UYGULANMALI

Bu 4 ülkenin Suriye’nin toprak bütünlüğü noktasında uzlaşabileceğini kaydeden Öymen, “Astana ve Soçi Mutabakatı’nda taraflardan ikisi Suriye’yi destekliyor. Türkiye ise Suriye yönetimine karşı ve güvenli bölge öneriyor. Bu durumun sürdürebilirliği yok. Soçi mutabakatının başlangıcında Esad, ‘Biz bunu geçici bir düzenleme olarak görüyoruz, İdlib’i alacağız’ dedi. Rusya, mutabakata uymadığı gerekçesiyle Türkiye’yi suçlamaya başladı. İşin başında Adana Mutabakatı’nı hayata geçirmeliydik. Olayın askeri, siyasi, insani ve ideolojik boyutu var. Bu kadar karmaşık bir denklemin içinden çıkmak için çok serinkanlı olmak lazım ve kriz yönetimi stratejisi uygulamamız lazım” dedi.

KARAR BAŞINDAN UYGULANMALIYDI

Kocaeli Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Poyraz Gürson ise Suriye’de vekaletler savaşı olduğunu söyledi. Gürson, “Türkiye’nin çıkarları önemli ama sonuçta akan Mehmetçiğin kanı. İçinden geçtiğimiz süreçte ise çok dikkatli, serinkanlı ve devlet aklıyla hareket etmek kaçınılmaz. Suriye artık kendini inkar edercesine bir saldırı gerçekleştirdi. Ardından mültecilere batıya giden sınır kapıları açıldı. Bu karar başında uygulansaydı AB ülkelerinin, NATO ülkelerinin yaklaşımı farklı olurdu” dedi.