ONLINE DİYET

ONLINE DİYET
8 Ocak 2019 12:20

Biyolojik açıdan ifade edilirse diyet, bir insan veya başka bir canlı tarafından tüketilen yiyeceklere verilen isimdir.

 

 

Bazı programlar eşliğinde uygulanan diyet, birtakım kurallar ile kısıtlanarak veya yoğun şekilde bazı besinlerin tüketilmesi veya tüketilmemesi prensibine dayanmaktadır. Seçilen bu beslenme çeşidi uygulamış olduğunuz diyet programına göre değişmekte ve birçok farklı sebebe uygun olarak değişebilmektedir.

 
Genel anlamda diyet kilolardan kurtulmak ve zayıflamak amacıyla yapılıyor olsa da bazı sağlık durumları veya spor gibi etkenlere göre de yapılabilmektedir. Çok fazla sayıda diyet çeşidi bulunmakta, bunlar tüketilen veya tüketilmeyen besinlere göre isim alabilmektedirler. Örneğin tuz tüketilmesi yasak olan diyetlere ‘Tuzsuz Diyet’ veya patates tüketilmesi isteniyor ise ‘Patates Diyeti’ ismini alabilmektedir.

 
Diyet Neden Yapılmaktadır?

 
Temelinde sağlıklı bir yaşam ve düzenli beslenmeye dayalı olan ve cinsiyet fark etmeksizin her yaş grubu insanlar tarafından uygulanan Diyet, vücuda gerekli olan su, karbonhidrat, protein ve yap gibi öğeleri gereksinimi kadar almaya dayanmaktadır. Her bireyin kendine özgü olarak bir beslenme gereksinimi olduğu için uygulanan bu diyetlerde kişiye özgü olmalı ve kişinin ihtiyacı kadar besin madde alımı yapılmalıdır.
Çoğunlukla kilo sorunlarından ötürü yapılan diyetler sağlık ve estetik kaygı amacıyla uygulanmaktadır. Kilo durumuna dikkat edilmemesi durumunda aşırı kilo gözlemlenmekte buda şeker, kalp, karaciğer yağlanması vb. birçok hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Genel diyet programlarının dışında özel diyet programları da bulunaktadır. Örneğin Sporcular için hazırlanan veya hastalık durumuna göre hazırlanan diyet programları gibi.

 
Çoğumuzun hayatında birkaç kez uygulanan bu diyetler, kulaktan dolma bilgilere veya bir takım arkadaşlar arasında yayılan laflara göre yapılan bu diyetler zayıflamanızın yerine sağlığınızı bozmakta ve sizlere daha fazla zarar vermektedirler. Sağlıklı bir şekilde zayıflayabilmek veya güncel durumunuzu koruyabilmek için alanında uzman olan diyetisyenlere başvurmalı, kendi yapınıza ve durumunuza uygun bir beslenme programı uygulamalısınız.

 
Her insanı bünyesi farklı olacağından dolayı beslenme çeşitleri de farklı olmalıdır. Bu sayede size uygun olan besinleri tüketerek veya tüketmeyerek sağlıklı bir şekilde amacınıza ulaşabilirsiniz. Artık birçok şekilde uygulanabilen bu diyet programları, uzman doktorlar tarafından Online Diyet adı altında internet üzerinden verilebilmektedir.

 

Online Diyet Nedir?

 
Online Diyet genellikle yoğun iş temposunda çalışan ve diyetisyene gitmek için vakit bulamayan kişiler tarafından geliştirilen bu yöntem kısaca internet ve internet hizmetleri üzerinden Diyetisyen yardımı almaya dayanmaktadır. Kendisine ayıracak vakit bulamayan kişilere uygun olarak hazırlanan bu programlar sayesinde sağlıklı beslenme imkânına kavuşabilir, zamanınızdan tasarruf edebilirsiniz. Alanında uzman olan Dr.Derya Şahin’ den yardım alabilir, www.deryasahin.com adresi üzerinden bilgilendirme isteyebilirsiniz.

 
Takip sistemi içeren Online Diyet genellikle aylık olmakla birlikte, bu programlar sayesinde herhangi bir sıkıntı veya sorun durumunda hemen diyetisyeninize ulaşabilir ve kısa süre içerisinde yardım alabilirsiniz.

 
Diyetisyen

 
Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek veya belirli bir hedefe ulaşabilmek amacıyla insanlara yardımcı olan ve kişi veya kişilerin özelliklerine uygun olarak beslenme programları hazırlayan kişilere Diyetisyen denmektedir.

 
Genel olarak herhangi bir yükseköğrenim kurumunun en az 4 yıllık olan beslenme ve diyetetik programından mezun olan ve elinde lisans diploması bulunan kişilere Diyetisyen olarak adlandırılmaktadır. Bu meslek grubuna sahip insanlar sağlık beslenmek için veya kilo almak-kilo vermek gibi durumlarda besin değerlerini inceleyip ona göre seçimler yapan, diyet programları yazabilen kişilerdir. Bu Diyetisyen Ankara , İzmir, Antalya gibi hemen hemen birçok şehir de hizmet vermektedirler.

 
İyi bir Diyetisyen problem çözme yeteneğine sahip olmalı ve empati kurma yeteneği bulunmaktadır. Hastaları ile başlıca sağlıklı iletişim kurabilmeli ve aktif bir dinleyici olması gerekmektedir.

 
Diyetisyen Görevleri Nelerdir?

 
Beslenme uzmanı olarak da bilinen diyetisyenlerin birçok görevi bulunmaktadır. Bunlar;

 
-Besinlerin hazırlanması durumunda işlenme, pişirilme ve depolanma gibi durumlar esnasında besinlerde meydana gelen değişimleri inceler.
-Değişik yaş, cinsiyet ve fiziksel yapılara gerekli olan besin miktarını ve gereksinimleri inceler.
-Sağlıksız beslenme sonucu ortaya çıkan sağlık sorunlarına karşı toplumu bilinçlendirmek
-Besin maddelerinin analizleri yapmak ve diyet ürünlerini geliştirmek gibi görevleri mevcuttur.
-Ayrıca besinlerin hazırlanması için kurallar belirler ve uygulanmasını sağlarlar.
-Hastalıkları önlemek ve hastalıklardan kurtulmak amacıyla diyet programları hazırlamaktadır.
-Diyetisyen Ankara, İstanbul gibi büyük şehirlerde, toplumdaki insanları sağlıklı beslenme konusunda bilinçlendirme ve eğitme görevini üstlenmektedir.
-Kurum ve kuruluşlar için beslenme programları hazırlar. Bu programlar günlük, haftalık veya aylık olabilir.