Önceden ayarlanmış sahneler

Önceden ayarlanmış sahneler
28 Haziran 2016 17:30

Erdoğan Putin’e daha mektup yazmadan önce belli ki şu gelişmeler yaşanmış…

 

 

 

Safile USUL H&H YORUM

 

 
1-Erdoğan’a Rusya ile ilişkilerin bozuk kalmasının siyasi ve ekonomik maliyeti hem iyice anlatılmış hem de Erdoğan zaten görüyordu Rusya’nın Kuzey Irak ve Suriye’de kendisini çok fena sıkıştırdığını. Rusya’nın Kürt kartını daha da açmasını engellemek için Putin’le barışmayı zorunlu gördü. Turizm sektörünün aldığı darbe de taşınamaz hale gelmişti ayrıca da

 
2-Erdoğan çark etmesinin zorunlu olduğunu, yani çark etmezse geri adım atmazsa zarar göreceğini gördüğü anda geri adım atar. O bir pseudo-kahraman, yani korkusuzluğu çoban gelene kadar. Erdoğan geri adım atmaya ve Putin’den özür dilemeye karar verdi, sonra da Dışişleri bürokrasisinden bunun altyapısını hazırlamalarını istedi.

 
3-Dışişleri Rus Dışişleri ile bir dizi gizli görüşme yaptı. Bu görüşmede adım adım olacaklar planlandı. Buna göre Erdoğan önce Putin’e resmi bir mektup yazıp, özür dileyecek ve düşürülen Rus uçağın pilotunun ailesine tazminat ödenmesini taahhüt edecekti. Bu mektubun Rusya ile önceden anlaşılmış bir adım olduğu zaten İbrahim Kalın’ın mektup yollanır yollanmaz kamuoyuna Erdoğan’ın mektupta, “Kusura bakmayın” dediğini açıklamasından da belliydi. Normalde Erdoğan ve adamları Erdoğan’ın özür dilemesini kamuoyuna deklare asla etmezlerdi ama Rusya Erdoğan’ın özür dilediğinin kamuoyuna resmen duyurulmasını istedi ve bu talebi mecburen yerine getirildi.

 
4-Rusya da bunun akabinde Erdoğan’ın özrünü kabul ettiğini açıkladı. Şimdi resmi ilişkiler de başlayacak, Erdoğan Putin’le de eskisi gibi sık sık konuşmayı isteyecek. Putin onunla görüşecek de.

 
Ama şimdiden buraya yazıyorum.

 
Putin Erdoğan’a karşı diplomatik davransa da asla geriye dönmeyecek, yani eskisi gibi gerçek bir ilişki kurmayacak onunla. Kürt kartını da Erdoğan’ın altını oymak için oynamaya devam edecek. Ortadoğu politikalarına Erdoğan’ı sokmayacak.

 
Göreceksiniz Erdoğan’ın Putin’e bu mektubundan sonra Rusya ile ilişkilerdeki tek yenilik ülkemize Rus turistlerin daha fazla gelmesi ve Rusya’daki Türk inşaaat şirketlerinin biraz rahatlaması olacak.

 
Ama dış politikada ve de siyasi ilişkilerin mahiyetinde milim değişiklik yapmayacak Putin.

 
İzleyelim hep beraber.

 
BUNLAR DAHA İYİ GÜNLERİMİZ

 

 
Dün gece 21.30 sıralarında tv’yi açtım.

 

 
Arkadaş, tüm kanallarda bu şahsın kaçak sarayda verdiği esnaf iftarında yaptığı konuşma var.

 

 
Sanki Türk değil, Kuzey Koreliyim gibi geldi bir an.

 

 
Belki de eğer bundan önce hayat vardıysa bir Kuzey Koreliydim diye düşündüm.

 

 
Zaplıyorum başka kanala bu adam konuşuyor, öteki kanal yine bu adam, bir sonraki kanal yine o.

 

 
10 kanal geçtim, hala o.

 

 
Daraldım, siyasi astıma girdim.

 

 
Tüm kanallar her türlü yayınlarını kesmiş bu adamın konuşmasını veriyorlardı.

 

 
Vermezlerse haşa, çarpar.

 

 
Çareyi D-smartın film kanallarına kaçmakta buldum.

 

 
Bu gitgide daha fazla artacak ve bu şahıstan korkan tüm kanal sahipleri Kuzey Koreli tv’cilerin devlet başkanları Kim Jong’ı devamlı vermeleri gibi, artık bu adamın her sözünü anında canlı yayına bağlayacaklar.

 

 
Bir de, bu konuşurken Çankaya hakkında bir şey söyledi ki…

 

 
Çankaya tek kişiye göre yapılmışmış, o halkla kucaklaşacakmış, o nedenle bu sarayı yaptırmış.

 

 
Bu sözden sonra bu kadar büyük yalan söylemeyi beceremediği için Kim Jong bile bugün bana daha sempatik geliyor, başka yorum yapmayacağım.

 

 

 

Safile USUL Twitter

 

 

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Rüzgar yeniden kırmızı ve toprak esiyor
Köfteden de gitti birkaç puan
İstanbul’a alındı gözüyle bakabiliriz