Önce izin sonra ibadet

Önce izin sonra ibadet
21 Aralık 2014 10:20

Sütlüce’deki Karaağaç Bektaşi Dergahı’nın arazisine ve tarihi mezarlıklarının üstüne yapılan AKP İstanbul İl Başkanlığı binası, yurttaşların dergaha girişini de engelliyor. Yurttaşlar ancak AKP binasının bahçesine girip, güvenlik noktasından izin aldıktan sonra arka kapıdan çıkarak cemevine ulaşabiliyor.

 

 

Sütlüce’deki AKP İstanbul İl Başkanlığı binası, Karaağaç Bektaşi Dergâhı’nın arazisine yapıldığı için cemevine izinle girilebiliyor. Çünkü cemevinin ön kapısı ile AKP il binasının arka kapısı iç içe ve dergâha girebilmek için bahçedeki güvenlik noktasından geçmek gerekiyor. Güvenlik görevlileri kapıyı açarsa cemevine gidebilen Alevi yurttaşlar, kimi zaman yoğun güvenlik önlemleri nedeniyle geri dönmek zorunda kalıyor.

 

 

2006 yılında bölgenin planı değiştirilerek Alevi mezarlarının üzerine il binası ve otel yapılmıştı. 2. Bayazıt Vakfiyesi iken içinde Karaağaç Bektaşi Tekkesi binası ve tarihi mezarlıkların bulunduğu Beyoğlu Sütlüce’deki 3257 adanın mülkiyeti önce Hazine tarafından Beyoğlu Belediyesi’ne devredildi. Belediye başkanlığı da imar planı hazırlayarak yapı adasını 1 ve 2 No’lu parsellere ayırdı. Parseller İBB iştiraki olan KİPTAŞ’a verildi. 2004 yılında parseller dergâh hiç dikkate alınmadan sosyal tesis, ticaret ve katlı otopark alanı ilan edildi. Alevi Bektaşi Eğitim ve Kültür Vakfı planları mahkemeye taşıyarak iptal edilmesini sağladı. 2006 yılında yeni plan yapılarak parseller “özel proje alanı” ilan edildi. Parselin birine Hilton Oteli, diğerine AKP İstanbul İl Başkanlığı yapıldı. Alevi Bektaşi Eğitim ve Kültür Vakfı, bu plan değişikliğinin iptali için de idare mahkemesine başvurdu.

 

 

2012 yılında planın tekrar iptal edilmesi sağlandı. İBB 2013 yılında 1 No’lu parseli plan onama sınırı dışına çıkararak yeni bir plan değişikliği daha yaptı. Vakıf plana itiraz etti. İtirazı reddeden komisyon raporu 14 Mayıs 2014 günü İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin gündemine geldi. CHP’li meclis üyesi Hüseyin Sağ toplantıda söz alarak dergâhın bir tarafında AKP il binası, bir tarafında Hilton Oteli bulunduğunu belirterek “Yurttaşların cemevine gidebilmek için AKP binasının güvenlik görevlilerinin kontrolünden geçmesi gerekiyor. Eğer güvenlik önlemleri yoğunsa sıkıntı yaşanıyor. Bazen yurttaşlar güvenliği görünce çekinip geri dönüyor” dedi.

 

 

Danıştay’ın en son aldığı karar ile alanın plansız kaldığını belirten Sağ, itirazın kabul edilmesini istedi. Ancak itirazı reddeden komisyon raporu oyçokluğu ile meclisten geçti. Bunun üzerine vakıf, son planın da iptali için idare mahkemesine başvurdu.

 

 

Başbakan söz vermişti

 

 

Karaağaç Dergâhı Başkanı Hüsniye Takmaz, “Dergâhın anahtarı bizde ama önce AKP il binasının güvenliğinden geçerek bahçeye girebiliyoruz. Başbakan Ahmet Davutoğlu ile 2 Aralık’ta yaptığımız toplantıda da konuyu gündeme getirdim. ‘Alevileri güvenlik tehdidi olarak görmeyin. Güvenlik sorunu var diye dergâh kapısının kilitli olması sıkıntı. Alevi sorununu çözmek istiyorsanız önce en yakın komşunuzdan başlayın’ dedim. En kısa sürede çözeceğini söyledi ama hâlâ bir adım atılmadı” dedi.

 

 

Takmaz, muharrem ayında dergâha 25 bin kişi geldiğini ve hiçbir sorun yaşanmadığını da söyledi.

 

 

Kaynak: Cumhuriyet / Özlem Güvemli