Ön seçim taleplerini duymazdan gelen Genel Merkez, adayları ‘merkez yoklaması’yla mı belirleyecek?

Ön seçim taleplerini duymazdan gelen Genel Merkez, adayları ‘merkez yoklaması’yla mı belirleyecek?
9 Kasım 2018 09:50

CHP‘de aday belirleme sürecinde tabanın ön seçim taleplerini duymazdan gelen yönetimin, belediye başkan adaylarını ağırlıkla Merkez Yoklamasıyla belirleyeceği öğrenildi.

 

Zihni Erdem / Aydınlık
24 Ekim’de toplanan Parti Meclisinde (PM), 105 ilçe ve beldede belediye başkan adaylarını belirleyen yönetim, 14 Kasım Çarşamba günü 150 adayını daha açıklayacak. Açıklanacak adayların büyük çoğunluğu CHP‘nin belediyesi olmayan ilçelerden oluşuyor.
ADAYLAR KONUSUNDA NETLİK YOK

 
Açıkladığı ve açıklayacağı belediye başkanları arasında il belediye başkan adayları yer almayan CHP‘nin, halen yönetiminde olduğu Eskişehir’de Yılmaz Büyükerşen’i, Aydın’da Özlem Çerçioğlu’nu, Hatay’da Lütfü Savaş’ı Burdur’da Ali Cengiz Orkun’u ve Giresun’da Kerim Aksu’yu yeniden aday göstermesine kesin gözüyle bakılıyor. Kulislerde, CHP‘nin Bolu Milletvekili Tanju Özcan‘ı Bolu’dan, Kocaeli Milletvekili Fatma Hürriyet Kaplan’ı da Kocaeli’nden aday gösterebileceği konuşuluyor.

 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu‘nun “alacağız” dediği büyükşehir adayları ise henüz netleşmedi. Kılıçdaroğlu, Ankara’da her kesimden oy alacak bir isim gözüyle bakılan Mansur Yavaş’ı aday yapmak isterken örgütten Yavaş’a az da olsa itirazlar yükseliyor.

 

Ankara’da pazar günü il ve ilçe örgütlerinin katılımıyla düzenlenen toplantıda yayımlanan deklerasyonda Yavaş’ın adaylığına “Ankara adayı parti evladı olsun, sorumluluk örgüte verilsin” ifadeleriyle karşı çıkıldı.

 

İyi Parti ile CHP arasında yapıldığı belirtilen gayri resmi görüşmelerde Ankara için Yavaş’ın ismi gündeme gelmişti. İki Partinin adayı olarak adı öne çıkan Yavaş’ın ise bu kez aday olmakta çok istekli olmadığı belirtildi.

 
CHP‘nin önem verdiği bir başka il olan İstanbul adayı da netleşmedi. Çok sayıda parti yöneticinin ve milletvekilinin aday olmayı gönlünden geçirdiği İstanbul için CHP Genel Sekreteri Akif Hamzaçebi ile İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin aday adayı olduklarını açıkladılar. İstanbul’da İyi Parti, HDP ve SP’den de oy alabilecek aday arayışını sürdüren CHP yönetimi, aday adaylarının isimleri üzerinden anketler yaptırıyor.

 
MERKEZ YOKLAMASI İLE BELİRLENECEK

 
İlçe ve belediye başkan adaylarını merkez yoklamasıyla belirlemeye başlayan CHP, kalan adayları belirlerken de ağırlıklı olarak aynı yöntemi uygulayacak. Az sayıdaki il ve ilçede adaylarla ilgili eğilim yoklamasına başvuracak CHP yönetiminin, çok az sayıda il ve ilçede de ön seçim yapabileceği belirtildi.

 

dcf400358051701f