‘Okulların ‘niteliksiz’ olduğu itiraf edildi, eğitim göçü başlayabilir’

‘Okulların ‘niteliksiz’ olduğu itiraf edildi, eğitim göçü başlayabilir’
6 Kasım 2017 09:57

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sistemi (TEOG) yerine gelen Mahalli Yerleştirme Sistemi’ne göre öğrenciler artık evlerine en yakın okula yerleşecek. Okul başarı puanının dikkate alınacağı sistemde köklü ve ‘nitelikli’ liselere ise merkezi sınavla girilecek. Milli Eğitim Bakanlığı’nın liselerden bazılarını ‘nitelikli’ olarak ayırması uzmanlar tarafından, “Kendi ağzıylarıyla geri kalanların niteliksiz olduğunu itiraf ettiler” şeklinde yorumladı. Detayların belirsizliğine dikkat çekerek bir an önce akıllardaki soruların giderilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, adrese dayalı kayıt sisteminin eğitim göçüne neden olabileceğini ifade etti.

 

 

Hürriyet’ten Esra Ülkar’ın haberine göre milyonlarca öğrencinin beklediği Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sisteminin yerine getirilen yeni liselere geçiş sistemini uzmanlar şöyle yorumladı:

 

 

“Ya varsın ya yoksun sistemine geri dönüş”

 

 

Batuhan Aydagül (Eğitim Reformu Girişimi): Sınava girme zorunluluğunun tüm öğrenciler için kalkmış olması olumlu bir gelişme. Bu sınav baskısının çapını küçültecek. Ancak baskıyı ortadan kaldırmayacak. Avantajlı öğrenciler, nitelikli okul arayışında olanlar için oyunun kuralları değişmedi. Hatta belki eski tek sınavın yapıldığı ya varsın ya yoksun sistemine geri dönüldü. O açıdan özel derslerin önünün biraz daha açıldığını düşünüyorum. Özellikle kırsalda ve yoksul öğrencilerin, başarılı öğrencilerin fark edilip bu sınava görevlendirilmesi görevi çoğunlukla öğretmenlerde artık. Öğretmenler sınıflarındaki iyi öğrencileri bu sınava girmeleri için cesaretlendirmeli. Bu çok önemli. Sayın Bakan’ın “Hiçbir çocuğun istemediği okula göndermeyeceğiz” beyanının gerçekleşmesi neredeyse imkansız. Çünkü talepten çok daha fazla meslek lisesi var ülkede. Eğer çocukların istedikleri gibi Anadolu liselerine gitmelerine izin verilecekse acilen birçok okulu Anadolu lisesine çevirmeleri gerekiyor. Bunu yapmayacaklarını politikalardan biliyoruz. Sınavın içeriğinin 6’ncı sınıftan başlayacağını duyduk. Çocuklar açısından adil olmadığını düşünüyorum. Umarım içerikle ilgili yeniden bir tartışma yapılır. Özetle 4 yıllık bir süreç sonunda neredeyse bıraktığımız yere geri döndük. Yerine gelen sistemin olumsuz etkileri azaltacağını düşünüyorum ama ortadan kaldırmayacağını da görüyorum.

 

 

http://www.hurriyet.com.tr/soru-sayisi-olcmede-yetersiz-kalabilir-40634821