Okul mu, danışmanlık yeri mi?

Okul mu, danışmanlık yeri mi?
18 Eylül 2013 14:10

Hatay İl Milli Eğitim Müdürü Osman Şimşek, Reyhanlı İlçesi’nde Suriyeliler için açılan ve tabelasında Özgür Suriye Ordusu’nu (ÖSO) simgeleyen bayrağı yer alan okuldan haberleri olmadığını söyledi.

 

Hatay Valiliği ise sözü edilen yerin, okul değil, danışmanlık hizmeti veren bir yer olduğunu açıkladı. CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu ise “Milli Eğitim Müdürü de bizi doğruluyor. O zaman neden müdahale etmiyor?” dedi. Dudu, olayı soru önergesiyle TBMM’ye taşıdı.

 

Reyhanlı ilçe merkezinde çok sayıda Suriye okulu açıldığına dikkat çeken Milletvekili Mevlüt Dudu, twitter hesabından, “Reyhanlı’da bir tabela! Bunun hesabını kim verecek! Bu ülkede ÖSO nasıl okul açar?” diye tepki gösterdi. Dudu’nun ilçe merkezinde çok sayıda bu okullardan bulunduğunu açıklaması üzerine, Hatay İl Milli Eğitim Müdürü Osman Şimşek, “Reyhanlı’da, Suriyelilerin eğitimi için açılan yasal bir okul yok” dedi. Okul açılışı için gerekli yasal işlemlerin belli olduğunu, bu yasal işlemler için de, kendilerine gelen herhangi bir başvuru olmadığını belirten Şimşek şöyle konuştu:

 

“Orada, öyle bir okul yok. Bizim açımızdan, okul açmanın kuralları bellidir. Bu kurallara uygun hareket ederek, bize başvuran kimse olmadı. Söz edilen yer, bizim bilgimiz dışında. Yasal olarak da, bizde okul olarak görünmüyor. Rehabilite amaçlı, Suriyeli birkaç aile bir araya gelerek, böyle bir girişimde bulunmuş olabilir. Bina kiralayarak, kendilerine yer tutmuş olabilirler. Eğer bu şekilde bir merkez açmışlarsa, bizim buna yapabileceğimiz bir şey yok.”

 

VALİLİK: OKUL DEĞİL, DANIŞMANLIK YERİ

 

Hatay Valiliği resmi internet sitesinden de, tabelasında ÖSO’yi simgeleyen bayrak olan ve üzerinde okul olduğu yazılı yer ile ilgili açıklama yaptı. Valilik açıklamasında, sözü edilen yerin okul değil, Suriye’den kaçarak, Türkiye’ye sığınan çocukların rehabilite edildiği danışmanlık yeri olduğu belirtildi. Valilik internet sitesinde yayınlanan açıklama şöyle:

 

“Bilindiği üzere, ülkemize yasal yollardan giriş yaparak, Reyhanlı İlçemize geçici olarak misafir edilen Suriyeliler vardır. Konu ile ilgili olarak yerinde yapılan inceleme sonucunda; Okul olduğu belirtilen yerin, ülkemize yasal yollardan pasaportla gelerek, oturma izni bulunan Suriyelilere ve çocuklarına danışmanlık hizmeti yapan bir yer olduğu, bu yerde Suriye’deki savaştan kaçarak, ülkemize sığınan Suriyeli çocuklara rehabilitasyon hizmeti verildiği ve danışmanlık hizmetini yerine getirmeye çalışan kurslar düzenlendiği, Suriye’de iken devlet okullarında öğretmenlik yapmış gönüllü kişilerin danışmanlık yaptıkları, bu yerde Suriyeli çocukların Türkiye’ye uyumlarını sağlamak için pratik bilgilerin verildiği, çocukların yaşadıkları savaş ortamı korkusundan uzaklaşmaları, toplumla barışık bir hayat yaşayabilmeleri için sosyal etkinliklere yer verilen sosyal bir merkez olduğu, kamuoyuna saygı ile duyurulur.”

 

TBMM’YE TAŞINDI

 

Milli Eğitim Müdürü’nün yaptığı açıklamanın kendi iddialarını doğruladığına dikkat çeken Milletvekili Mevlüt Dudu, “Reyhanlı’nın merkezinde, okul adı altında faaliyet gösteren, buralara neden müdahale edilmiyor, göz yumuluyor” diye konuştu. ‘Züheriye Okul Lisesi‘ adıyla açılan okulun Suudi Arabistan uyruklu bir işadamı tarafından finanse edildiğini ileri süren Dudu, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın cevaplaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi. Dudu, önergesinde şu sorulara cevap istedi:

 

 “Züheriye Okul Lisesi açılırken, ülkemiz eğitim kurumlarından izin alınmış mıdır? Adı geçen okulun Uluslararası hukuk açısından konumu nedir? Aynı okulun Türk Ulusal hukuku açısından konumu nedir? Okulu finanse ettiği söylenen Suudi Arabistanlı kişi ile okul idarecileri ve öğretmenleri hakkında herhangi bir araştırma yapılmış mıdır? Anılan okula izin alınmış ise bu izinin kriterleri nelerdir? İzin alınmamış ise bu okulun varlığından devlet yetkilileri habersiz midir? Haberli iseler bu okula hangi şartlar nedeniyle göz yummaktadırlar? İsteyen her yabancı kişinin bizim ülkemizde böyle okul ya da okullar açmaya hakkı var mıdır? Anılan okul ile ilgili bu güne kadar bir inceleme yapılmış mıdır? Yapılmamış ise, neden yapılmamıştır? Anılan okulun Milli Eğitim Bakanlığı ile herhangi bir bağı var mıdır? Varsa nelerdir? Anılan okulun ülkemizde başka benzerleri de var mıdır? Varsa bunlar nerelerde kaç tanedir? Hükümet olarak, Suriyeli mültecilerin çocuklarının eğitimleri ile ilgili bir program düşünülmüş ya da hayata geçirilmiş midir? Böyle bir program varsa nedir?”