Öğrencilerden şarkılı protesto!

Öğrencilerden şarkılı protesto!
18 Eylül 2019 11:30

Türkiye’nin ilk ve en büyük sanat kurumu olma özelliğini taşıyan Güzel Sanatlar Fakültesi’nin İzmir Narlıdere’deki binası, yıkım kararının ardından boşatıldı. Taşınılan yerin koşullarının uygun olmadığını belirten öğrenciler, nitelikli eğitim taleplerini dile getirmek için boşaltılan fakülte önünde toplandı.

 

 

Gökmen Ulu/ Sözcü

 

 

Yaklaşık 200 kişiden oluşan öğrencilerin basın bültenini okumasına ve şarkı söylemesine polis izin vermedi. Tansiyon yükseldi. Polis müdahaleye hazırlanırken, engeli otistik genç Erkan Kızılkaya aştı. Kalabalığın arasında gitarıyla yer alan Kızılkaya, “Hayat Bayram Olsa” adlı şarkıyı söyleyince gerginlik sona erdi.

 

Ortada kaldıklarını belirten öğrenciler yaşananları protesto etti. Öğrenciler, yıkım kararı alınan Balçova’daki fakülte kapısının tam karşısındaki kaldırımda 29 gün boyunca oturma eylemi yaptı. Protesto eylemlerinin bu kısmını önceki akşam sonlandırma kararı alan öğrenciler aynı yerde son kez toplandı. Topluluk, “Her şeyin farkındayız, kaldırım taşındayız”, “Sanat ranta kurban edilemez”, “Deprem raporu nerede, biz buradayız”, “GSF itaat etmeyecek” yazılı döviz ve pankartlar taşıdı.

 

 

“KONUŞMAK YASAK, ŞARKI SÖYLEMEK YASAK”

 

 

Yaklaşık 200 öğrenciden oluşan topluluğa Narlıdere Ilıca Mahallesi sakinleri ile bir grup CHP’li de destek verdi. Olay yerine İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şubesi’ne bağlı çok sayıda polis ile Çevik Kuvvet ekibi geldi. Öğrenciler basın açıklamasını okuyup, Praksis Grubu’nun birkaç tane şarkı söylemesinden sonra dağılacaklarını belirtti. Ancak İzmir Valiliği’nin eylemi önlemeleri için kesin talimatı olduğunu belirten polis şefleri, öğrencilerin düşüncelerini açıklamasına ve şarkı söylemesine izin vermedi.

 

 

ŞARKI YASAĞI ENGELİNİ OTİSTİK ERKAN KIZILDAĞ AŞTI

 

 

Öğrencilerin ısrar etmesi üzerine polis ekipleri topluluğun üzerine yürümeye başladı. Gerginlik tırmanırken kalabalığın içinden bir ses duyuldu. Elindeki gitarla kalabalığın arkasındaki kaldırımda oturan ve otistik bir genç olan Erkan Kızıldağ polis müdahalesi başlamak üzereyken şarkı söylemeye başladı. O anda herkes durdu, Erkan Kızıldağ’ın seslendirdiği “Hayat Bayram Olsa” adlı şarkıyı dinledi. Gerginliğin sona erdiği bu anlardan kısa süre sonra tansiyon tekrar yükseldi. Araya CHP Narlıdere İlçe Başkanı Mehmet Şahin Fırat ile Ilıca Mahallesi Muhtarı Önder Demirdöven girerek tansiyonu düşürdü. Müdahale etmemeleri için polis şefleriyle konuşan Fırat ve Demirdöven, “Gençler sadece bir basın açıklamasıyla düşüncelerini dile getirecekler ve şarkı söyleyecekler. Neden izin vermiyorsunuz” diye sordu. Polis yetkilileri ise eylemin kanunsuz olduğunu iddia ederek buna izin vermeyeceklerini ifade etti ve öğrencilerin dağılmasını istedi.

 

 

https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/ogrencilerden-protesto-konusmak-yasak-sarki-soylemek-yasak-5340202/