ODTÜ yönetimi ve şehir plancıları odası birbirini ağırlar

ODTÜ yönetimi ve şehir plancıları odası birbirini ağırlar
23 Temmuz 2014 09:05

ODTÜ kampüsünü ikiye bölerek İngilizce hazırlık binasının arkasından geçecek yol bilindiği üzere; 1. Etap yola yani açılısı yapılan Malazgirt Bulvarına vişnelik mevkinden bağlanacak sorunlu bir arter ve aynı zamanda ana yol güzergahtır.

 
Kamuoyunun gündeminden özellikle kaçırılan bu 2. Yolun yaklaşık 1 km’lik kısmı ODTÜ arazisinden geçecek yaklaşık 8 km’lik bir yol güzergahının parçasıdır.Dikmen bölgesinden başlayacak ,100.yıl mahallesinden geçerek ODTÜ’nün içine vişnelik mevkisinden doğu-batı yönünde dalacak ve Bilkent yolunu takiben Eskişehir yoluna bağlanacak bir yol önerisi.Bu yol önerisi 2023 Planında yok.”AUAP 2038″ yeni Ankara ulaşım ana planına cayır cayır işlenecek ve “bilimsel” bir yol hüviyeti kazanacak!!

 
Rektör; Bu yolun ODTÜ arazisi içinden geçecek kısmı yani 800 metrelik kısımı “TÜNEL YOL” olsun diyor.Bana ne ANKARA’dan.Ben ODTÜ’ye bakarım modunda. Şehir Plancıları 0dası hukuk şaklabanlıklarında.

 
Şehir Plancıları Odası (ŞPO), Mimarlar Odası’nın “Eymir Gölü 2. Derece Doğal SİT Statüsü’ne dönüştürüldü, yapılaşmanın önü açıldı” iddiası için “Talihsiz bir açıklama” değerlendirmesinde bulundu. Oda Başkanı Emre Sevim, “Eymir’de herhangi bir turistik tesise izin verilmesi olası değil” dedi.

 
Mimarlar Odası’nın ortaya attığı, “ODTÜ’ye ait Eymir Gölü 2. Derece Doğal SİT Statüsü’ne dönüştürüldü ve yapılaşmaya önünün açıldı” iddiasına Şehir Plancıları Odası’ndan yanıt geldi. ODTÜ’ye ait olan Eymir Gölü ve yakın çevresi arazisinin 1. Derece Doğal SİT, 2. Derece Doğal SİT ve 1. Derece Arkeolojik SİT alanı olarak tescilli olduğunun altını çizen ŞPO ANKARA Şube Başkanı Emre Sevim, şöyle devam etti:

 
“SİT tescilleri gereğince mutlak koruma alanları olan bu alanların doğal dengelerinin özgünlüklerinin korunması ve sürekliliğinin sağlanması açısından plan kararları önem arz etmektedir. 20.05.2014 tarihli ODTÜ Planı’na ait alanlara ilişkin yapılan planlar da değişikliğe uğramamıştır. Hem 30.09.2013 tarihli planda hem de 20.05.2014 tarihli ODTÜ Planı’nda da Eymir Gölü çevresi ‘ODTÜ özel orman alanı’ olarak işlendiğinden herhangi bir turistik tesise izin verilmesi olası değildir. Mimarlar Odası aceleci davrandı ve durumu yeterince inceleyemedi. Konuyu birlikte inceleme talebimize de ilgisiz kaldı ve sonuçta talihsiz bir açıklama yaptı.”
TÜNEL CİDDİ BİR TEHDİT
ODTÜ Planı’nda yer alan 1071 Malazgirt Bulvarı ve tünel projesinin Ankara’nın doğal çevresi için çok ciddi tehdit oluşturduğunu savunan Sevim, “Yol planları Büyükşehir Belediyesi’nin ‘daha fazla hız, daha fazla yol, daha fazla imarlı alanı tüket’ temalı özel araç sahipliğini destekleyen politikasının ürünüdür” dedi. Yolların vatandaşın trafik çilesini çözmek için değil, rant lobisine hizmet etmek için açıldığını iddia eden Sevim, “Söz konusu planın iptali için 21 Temmuz 2013 tarihinde dava açtık, mesleğimize ve kentimize duyduğumuz sorumlukla mücadele etmeyi sürdüreceğiz” dedi.  Hürriyet/ ANKARA 22.07.2014
Yukarıdaki Hürriyet ANKARA ekindeki şehir plancıları odasının verdiği demeçten anlaşılacağı üzere;
Şehir plancıları odası yukarıdaki haberden de anlaşılacağı üzere bir “sit davası” açmış. Yani tünel yolun iptal davası değil. Böylelikle yanlış dava açarak hem dava açmış hem de davayı kaybeden taraf olacak. Ve yaptığı ucuz kahramanlıkla kalacaktır. Bu davayı “yol iptal davası ve güzergah davası” olarak açmayan ve ANKARA kent bütünü özelinde gerekçelerini sıralamayan şehir plancıları odasının konuyu sadece bir “sit –koruma davasına” indirgemesi ayıptır. İş yapmak için dava açılmaz. Açılan dava teknik açıdan bilerek yanlış açılmıştır.
Peki…. ODTÜ Rektörü ne diyor; Ben tünel yola karşı değilim. Buyursun Gökçek gelsin diyor. Aşağıdaki son Rektörlük basın açıklaması son derece nettir.
“Üniversitemiz, toplumumuza ve doğaya karşı sorumluğunun gereği olarak, elindeki tüm olanakları kullanarak ODTÜ Ormanı’nı ve Eymir Gölü’nü kararlılıkla korumaya ve ODTÜ Kampusu’nun bütünlüğüne titizlikle sahip çıkmaya devam edecektir.”
Plan Notları – Özel Hükümler
“1.10. ODTÜ kampus ve özel orman alanından, Bilkent mahallesi ile 100.yıl mahallesi arasında geçmesi planlanan 35 metre bandındaki tünel yol bağlantısı ve kavşaklar şematik olarak gösterilmiş olup, plan değişikliğine gerek kalmaksızın proje aşamasında yol genişliği, güzergâhı ve kavşak çözümlemeleri vaziyet planına işlenmek ve kampus bütünlüğü bozulmamak kaydı ile ilgili belediye birimleri ile orta doğu teknik üniversitesi arasında mutabakat metni imzalanarak yeniden belirlenebilir. Ancak tünel açmak için yüzeyde işlem veya inşaat yapılmayacaktır. Tünel yapım teknikleri konusunda ilgili belediye birimleri ile orta doğu teknik üniversitesi arasında mutabakat metni imzalanmadan uygulamaya geçilemez.” Mert Taşçılar Odatv.com 22.07.2014

 

Yazıklar olsun diyorum. Başka bir şey de demiyorum.!

 

Mimarlar odası bu konular da çok uyanık olmalı ve açacağı davalarda bir “imar hukukçusu” ile çalışmalı ve ŞPO’nun dümen suyuna girmemelidir.Sayın Gökçek’in kankalarına güvenmemelidir.

 

Gazi Ün.Şehir planlama bölümü ÖĞRT.EL.
Tahir Çalgüner