ODTÜ ve Boğaziçi gururumuz oldu

ODTÜ ve Boğaziçi gururumuz oldu
17 Ocak 2018 17:11

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Bu ülke ve bu milletin değerlerine yaslanamadığı için, küresel bir marka haline gelmede hedeflerine ulaşamadı” dediği Boğaziçi Üniversitesi ile, ”Siz nasıl bir üniversitesiniz, yetiştirdiğimiz öğrenciler bunlarsa Türkiye batmıştır” dediği ODTÜ, dünyaca ünlü derecelendirme kuruluşu QS tarafından Türkiye’deki en başarılı üniversite seçildi.

 

 

 

 

Dünyaca ünlü Londra merkezli derecelendirme kuruluşu Quacquarelli Symonds’ın (QS) ilk kez Türkiye’deki üniversiteleri alan bazlı olarak dünya üniversiteleri ile karşılaştırdı. Yükseköğretim Kurulu’nun talebiyle QS tarafından yapılan alan bazlı değerlendirmede, Türkiye’den 10 üniversite, dünyadaki bin üniversite arasında ilk 400’e girdi. İlk 400’e giren üniversiteler arasında Ankara, Bilkent, Boğaziçi, Ege, Hacettepe, İTÜ, İstanbul, Koç, ODTÜ ve Sabancı üniversiteleri yer aldı. Bu üniversiteler “Alan Odaklı Başarı Ödülü” almaya hak kazandı.

 
REKABETÇİ ÜNİVERSİTELER

 

Türkiye’deki 186 üniversite arasından yalnızca 52’si uluslararası alanda değerlendirmeye uygun bulunurken; bunlardan 10 tanesi, 24 alanda rekabet edilebilir olarak belirlendi. ”QS Dünya Üniversite Sıralaması” verilerine göre, dünyadaki ilk bin üniversite ile rekabet edebilecek 10 üniversite arasında ODTÜ 2. sırada, Boğaziçi Üniversitesi ise 4. sırada çıktı. Türkiye’deki en başarılı 10 Üniversite arasında birinci İTÜ, 3. ise Bilkent Üniversitesi oldu. Koç, Hacettepe, Sabancı, Ege ve Ankara Üniversitesi de listede yer aldı.

 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakanlığı döneminde ODTÜ’ye, ”Siz nasıl bir üniversitesiniz. Sizin yetiştirdiğimiz öğrenciler bunlarsa Türkiye batmıştır” diyerek ateş püskürmüştü. ODTÜ daha önce de Londra merkezli uluslararası yükseköğretim derecelendirme kuruluşu QS tarafından ”Havacılık, makine, imalat ve inşaat mühendisliği” dallarında en iyi üniversiteler arasına alınmıştı. Erdoğan 7 Ocak günü de Boğaziçi Mezunları Derneğinde yaptığı konuşmada üniversiteyi eleştirmiş ve ”Boğaziçi Üniversitesi bu milletin değerlerine yaslanamadığı için hedeflerine tam manasıyla ulaşamadı. Çünkü belli bir fikrin savunucusu olanlara kapıyı aç, belli bir fikrin savunucusu değilse ona kapıyı kapa. Bu mu özgürlük?” demişti.

 

 

Kaynak: Deniz Ayhan/Sözcü

 

ODTÜ ve Boğaziçi gururumuz oldu