Öcalan’la gizli görüşme

Öcalan’la gizli görüşme
20 Aralık 2014 08:52

Hükümetin Öcalan’ın müzakere taslağıyla ilgili açıklamalar nedeniyle rahatsız olduğu HDP heyeti, önce hükümet yetkilileriyle görüştü sonra herhangi bir duyuru yapmadan 17 Aralık’ta İmralı’ya gitti.

 

Müzakere taslağıyla ilgili “demokratik özerklik” konusundaki açıklamaların ardından hükümetin rahatsız olmasıyla sessizliği bürünen HDP heyeti, MİT ve hükümet yetkilileriyle görüştükten sonra; ilk kez kamuoyuna herhangi bir duyuru yapmadan İmralı’ya bir ziyaret gerçekleştirdi. İmralı’da Abdullah Öcalan ile devlet heyeti arasındaki yoğun görüşme trafiğinde müzakere taslağında hükümetin karşı çıktığı konularda revize yapılabileceği dile getirilirken, bu kapsamda HDP heyetinin Ankara’da hükümet ve Kandil’de KCK ile yeni bir görüşme trafiği yürüteceği ifade ediliyor.

 

Çözüm süreci kapsamında HDP heyetinin 8 Aralık’ta Kandil’e yaptığı sürpriz ziyaretten sonra müzakere taslağıyla ilgili yapılan açıklamalar hükümet kanadında rahatsızlık yaratırken, HDP kanadından bu tarihten sonra süreç kapsamında herhangi bir görüşme yapılıp yapılmadığıyla ilgili kamuoyuna hiçbir bilgi verilmedi. Kulislere sızan bilgiye göre hükümetin kamuoyunun önünde müzakere taslağının ayrıntılarının tartışılmamasını istemesi üzerine HDP heyeti taslakla ilgili konuşmama kararı aldı. Süreç kapsamında uzun bir süredir kamuoyuna bilgi verilerek gerçekleştirilen İmralı ziyareti de ilk kez gizli bir şekilde gerçekleştirildi. İmralı’yı ziyaret eden heyet; Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken, HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve DTK Eş Başkanı Hatip Dicle olmak üzere dört kişiden oluştu.

 

Önce MİT, sonra İmralı

 

Kulislere yansıyan bilgiye göre; İmralı ziyareti öncesi HDP heyeti devlet heyetinde görev yapan MİT yetkilileriyle bir görüşme yaptı. Bu görüşmenin ardından Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile de bir görüşme yapıldığı belirtilirken; HDP heyetinin İmralı ziyaretinden önce hükümetin müzakere aşamasıyla ilgili yaptığı çalışmalar konusunda Çözüm Süreci Kurulu’ndaki bazı yetkilileriyle de bir araya geldiği ifade ediliyor. Hükümet temsilcileriyle yapılan görüşmelerin ardından dört kişiden oluşan HDP heyeti 17 Aralık’ta, bugüne kadarki uygulamaların aksine hiçbir duyuru yapmadan İmralı’ya gitti. İmralı’ya 17 Aralık’ta yapılan ziyaret dün duyurulurken, diğer İmralı ziyaretlerinden sonra yapılan açıklamaların aksine Öcalan’ın herhangi bir mesajı da yer almadı.

 

Taslakta revize sinyali

 

Hükümetin taslaktaki bazı maddelere karşı çıktığı konularda İmralı’da görüşmeler gerçekleştirildi. Bu kapsamda taslak üzerinde revize yapılabileceği dile getirilirken, özellikle eylem planı bölümünde değişiklik yapılması tartışılan konularda HDP heyeti Kandil’e giderek KCK yetkilileriyle görüşme yapacak. Bu görüşme trafiğinin önümüzdeki hafta TBMM Genel Kurulu’ndaki bütçe görüşmelerinin sona ermesinin ardından başlayacağı ifade ediliyor.

 

HDP’de Arınç rahatsızlığı

 

HDP kanadında Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın Kürt kökenli siyasi partilere yaptığı temaslarda HDP’ye yönelik ifadeleri de rahatsızlık yarattı. Arınç’ın 6-7 Ekim olayları üzerinden HDP’nin şiddetle arasına mesafe koymamakla suçlaması, HDP’nin Kürt halkının tek temsilcisi olmadığı sözleri parti içinde rahatsızlık yarattı. Arınç kamuoyunun önünde söz konusu açıklamaları yaparken; HDP heyetinin hükümetle görüşmesi ve İmralı’yı ziyaret etmesi de akılları karıştırdı.

 

Kaynak: Mahmut Lıcalı / Cumhuriyet