Obama’nın gündemi Suriye

Obama’nın gündemi Suriye
15 Eylül 2013 12:40

Barack Obama haftalık konuşmasını Suriye’ye ayırdı.

 

 

ABD Başkanı Barack Obama, Suriye konusunda diplomatik bir yolla çözüm sağlanabilmesi için, Suriye yönetimi ve Rusya’nın sözlerini tutması, Suriye’nin kimyasal silahlarının uluslararası denetime bırakılması ve daha sonra yok edilmesi gerektiğini söyledi.

 

Obama, haftalık konuşmasında, Suriye’de diplomatik çözüm olasılığına erişmenin, ABD’nin silahlı güç kullanma yönündeki inandırıcı tehdidi sayesinde gerçekleşebileceğini söylediğini anımsatarak, Rusya’nın, Suriye’yi kimyasal silahlarından vazgeçmeye zorlama konusunda uluslararası topluma katılma niyetinde olduğunu belirtti.

 

Beşar Esad yönetiminin 21 Ağustos’ta kimyasal silah kullanarak 1000’den fazla kişinin ölümüne yol açtığını iddia eden Barack Obama, bulunulan koşullar içinde diplomatik yolu sürdürürken kongreden askeri müdahale kullanımına ilişkin oylamayı ertelemesini istediğine değindi.

 

Kendi direktifleri doğrultusunda, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştüğünü, ancak bunun oyalayıcı bir taktik olamayacağı konusunda da çok net bir tavır sergilediklerini vurgulayan Obama, “Esad rejimi ve Rusya, varılan her uzlaşma konusunda sözlerini tuttuklarını kanıtlamalılar. Bu da, Suriye’nin elindeki kimyasal silahları uluslararası güce teslim etmesi ve sonunda da imha edilmeleri demektir. Bu amacımıza ulaşmamızı sağlayacaktır. Suriye rejimini kimyasal silah kullanımından caydırma, bunları kullanma becerisini azaltma ve bu silahların kullanımı konusunda ödün vermeyeceğimizi dünyaya açık şekilde göstereceğiz” dedi.

 

Suriye konusunda gelişmeler sağlandığının belirtilerini gördüklerini anlatan Başkan Obama, bir hafta öncesine kadar Suriye yönetiminin kimyasal silah bulundurduğunu itiraf etmekten bile kaçındığını savunarak, “Bugün itiraf ediyorlar. Suriye, kimyasal silah kullanımını yasaklayan Kimyasal Silahlar Sözleşmesi’yle, dünya nüfusunun yüzde 98’ini temsil eden 189 ülke arasına katılmak istediğinin sinyallerini veriyor. Rusya da verdiği destekle, varılan bu sonuçla güvenilirlik payını artırdı” diye konuştu.

 

Bütün bunların olumlu gelişmeler olduğunu belirten Obama, ABD’nin, Suriye’nin kimyasal silahlarından vazgeçtiğini görmek ve bu silahların sonunda imha edilmesi amacıyla uluslararası toplumla çalışmaya devam edeceğini söyledi.