Obama’dan Suriye açıklaması

Obama’dan Suriye açıklaması
31 Ağustos 2013 21:11

ABD Devlet Başkanı Barack Obama Beyaz Saray bahçesinde açıklama yapıyor.Suriye’de 21. yüzyılın en kötü kimyasal saldırısının gerçekleştiğini söyleyen Obama, Suriye’ye müdahale edilmesi gerektiğini söyledi.

Obama’nın konuşmasından satır başları şöyle:

Suriye’de 21. yüzyılın en büyük kimyasal silah saldırılarından biri gerçekleştirildi. Bunların hepsiniz dünya açıkça gördü. Hastaneler ölülerle doluydu.Yüzlerce çocuk kendi hükümetleri tarafından gazla öldürüldü. Bu saldırı bizim güvenliğimize karşı tehdit oluşturmaktadır.

“Türkiye, Ürdün ve İsrail için büyük tehdit oluşturmaktadır. Kendi insanlarına zarar veriyorlar, dünya bu saldırıya karşı durmalıdır.Şuna karar verdim ki ABD, Suriye hedeflerine karşı operasyon başlatmalıdır. Biz ABD askerlerini oraya göndermeyeceğiz, karaya ayak basmayacaklar.Şuna eminiz ki Esad rejimi saldırıyı gerçekleştirdi.”

“Vurmaya hazırırız” diyen Obama kesin bir tarih vermekten geri durdu.Biz istediğimiz zaman orada saldırı gerçekleştirebiliriz, buna kapasitemiz var. Belirli bir zaman söz konusu değil, istediğimiz zaman yapabiliriz. Yarın yapabiliriz, önümüzdeki hafta yapabiliriz, gelecek ay yapabiliriz.Ve bu emri vermeye hazırım fakat kararımı henüz vermedim. Burada önemli olan bizim ulusal çıkarlarımızdır, ulusal güvenliğimizdir.

Kongre’nin onayı alınacak

Suriye’ye müdahale için Kongre’nin onayını isteyeceğim. Oylamadan yanayım.

Amerikan halkına seslenmek istiyorum. Artık savaşlardan yorulduğunuzu biliyorum. Suriye’deki sorunu da savaş yoluyla çözemeyiz. Bu yüzden biz de bir kara harekatı başlatmayı düşünmüyoruz. Ama Esad üzerindeki baskımız sürecek. Biz ABD’yiz ve Şam’da yaşananlara sessiz kalamayız.