Obama ile Putin görüşecek

Obama ile Putin görüşecek
27 Ağustos 2013 10:43

Obama, St Petersburg’da Putin ile bir araya gelmeyi planlıyor.

 

Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Barack Obama’nın Eylül ayı başında St. Petersburg’da gerçekleştirilecek G20 zirvesinde görüşeceklerini ancak görüşmenin formatının henüz belirlenmediğini söyledi.

Rusya’nın resmi haber ajansı Ria Novosti’de yer alan habere göre Carney, “Rusya G20’ye ev sahipliği yapıyor ve zirve St. Petersburg’da gerçekleşecek. Onun için mutlaka bir araya gelecekler” dedi ancak görüşmenin formatı ile ilgili bir bilgi vermedi. Carney, daha önce ikili görüşmenin planlanmadığını açıklamıştı.

Ağustos ayı başlarında, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Obama, daha önce Eylül ayında Putin ile Moskova’da gerçekleştirilmesi planlanan ikili görüşmeyi Rusya’nın, eski istihbarat elemanı Snowden’e kapılarını açtığı gerekçesi ile iptal ettiğini resmi olarak duyurmuştu. Beyaz Saray ayrıca füze savunma ve silah denetimi de dahil olmak üzere, Rusya ile ilişkilerinde bir takım konularda ilerleme eksikliği gördüklerini açıklamıştı.

Kremlin’den yapılan açıklamada ise Obama’nın Putin ile yapacağı görüşmeyi iptal etmesinin Moskova’yı hayal kırıklığına uğradığı belirtilmişti. Ancak Moskova’daki diplomatik kaynaklar Obama’nın görüşme kararını iptal etmesine rağmen Rus tarafının davetinin hala geçerli olduğunu söylüyorlar.

Rusya Duma Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Birinci Yardımcısı Leonid Kalaşnikof ise yaptığı açıklamada görüşmenin Obama tarafından iptal edilmesinin Amerika’nın dezavantajına olduğunu dile getirdi.