‘Noterin değil YSK’nın görevi’

‘Noterin değil YSK’nın görevi’
9 Ocak 2018 09:51

Meclis’te temsili bulunmayan partilerin ve bireylerin Cumhurbaşkanlığına aday ismi vermek için noter onaylı imza talebine hukukçu ve siyasetçilerden tepki var.

 

 

ERDEM ATAY / Aydınlık

 

 

Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Anayasa’da 100 bin imza için noterden onaylanması gerektiğine dair bir hüküm bulunmadığını, Cumhurbaşkanı seçimi tutanaklarını kabul etme organının YSK olduğu söyledi. DSP Genel Başkan Yardımcısı da olan Türk şöyle devam etti: “Anayasamıza göre, seçimlerle ilgili her türlü işlemi yapmaya Yüksek Seçim Kurulu görevlidir. 100 bin imzayı toplamak için YSK ve il ve ilçede yapılacak başvurular imza ile belgelenmek suretiyle toplanır ve YSK’da birleştirilir. 100 bin imzaya ulaşıldığı takdirde, gösterilen aday seçimlere girebilir. Noter bu işin uzmanı değildir. Ama YSK seçimin uzmanıdır ve Anayasa’nın uygun gördüğü organdır.”

 

 

NOTER DAYATMASI KABUL EDİLEMEZ

 

 

CHP Trabzon Milletvekili Avukat Haluk Pekşen de noter dayatmasına tepki gösterdi. “Başvuru sadece irade bildirimi olacak şekilde kabul edilecek belgeyle yapılır, bu da dilekçedir” dedi. Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde büyük bir hezimete uğrayacağını anladığını belirten Pekşen noter zorunluluğunu “Koşulları zorlaştırıp adayların aday olmalarını ortadan kaldırıp bunları aday bulamaz hale getirmek için engel koymaya kalkıyorlar” şeklinde değerlendirdi. Erdoğan’ın karşısına çıkacak adaylardan korktuğunun altını çizen hukukçu Pekşen, yasadışı yöntemlerle adayların önünü kesmek istediklerini belirtti.

CHP’li Pekşen sözlerine şöyle devam etti: “Ha YSK’dan sandık sonuçlarını ‘Atı alan Üsküdar’ı geçer’ mantığıyla kaçırarak, toplumda yarattığınız mağduriyet ve Cumhurbaşkanının anayasa değişikliğinde meşruiyet sonuçları; ha da olası adayların adaylık haklarının engelleyecek, zorlayacak, yasadışı yöntemlerle avantaj sağlama. Her ikisi de toplumda büyük bir mağduriyet yaratır. Her iki yönteme karşı da toplum en ağır tepkiyi gösterecektir.”

 

 

‘ERDOĞAN DIŞINDA ADAY İSTEMİYORLAR’

 

 

Eski MHP Milletvekili Prof. Dr. Özcan Yeniçeri Aydınlık’a yaptığı değerlendirmede 100 bin imzanın Cumhurbaşkanlığı adaylığı için çok büyük bir rakam olduğunu söyledi. Noterin zorunlu tutulması konusuna da tepki gösteren Yeniçeri, “Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dışında kimse aday olmasın diye ellerinden gelen her türlü gayreti sarf ediyorlar, bütün yollar Tayyip Erdoğan’a çıkıyor” diye konuştu.