Nostaljik tramvayda özelleştirme adımı!

Nostaljik tramvayda özelleştirme adımı!
17 Şubat 2018 09:30

İETT’ye ait Kadıköy’deki nostaljik tramvay İBB’ye devredildi. CHP’li meclis üyeleri devir işleminden sonraki adımın tramvayın özelleştirilmesi olduğunu belirtti

 

 

MUSTAFA K. EROL / Aydınlık

 

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri (İETT) arasında protokol imzalandı. Kadıköy – Moda Nostaljik Tramvay Hattı İETT’den İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi. Tramvay hattının istasyonları, yolcu terminalleri, durakları, çalışan raylı araçları, bütünleyici parçaları İBB’ye geçti. Devrin gerekçesi olarak, İETT’nin İBB’ye olan borçları gösterildi. İETT’nin İBB’ye olan borcundan, devir bedeli olarak belirlenen 11 milyon lira düşüldü.

 

 

İBB’nin perşembe günkü oturumunda kabul edilen protokole CHP şerh düştü. CHP Meclis Üyesi Hüseyin Sağ, Nostaljik Tramvay’ın devirden sonra İBB tarafından özelleştirilmesinden endişe ettiklerini söyledi. Sağ, “Nostaljik Tramvay’a özelleştirme teklifi yapılmış. Tekliften sonra devir yapılması manidar geliyor” dedi. Meclis Üyesi Hakkı Sağlam, “Devir işlemi gerçekten maddi sebeplerden kaynaklanıyorsa hatalı kararlarınızdan vazgeçin” diye konuştu. Kadıköy Meclis Üyesi Ülkü Koçar ise devrin Kadıköy Belediyesine yapılmasını istedi. Hukuk Komisyonu Başkanı Osman Gökçebaş CHP’nin ‘özelleştirme adımı’ eleştirilerine “Tramvay orada duruyor. Bu işi yine kamu yapacak” diye karşılık verdi.

 

 

SAYIŞTAY’A YANSIDI

 

 

İETT’nin İBB’ye aktarması gereken hesap fazlasını göndermediğini Aydınlık 8 Kasım tarihli haberinde duyurdu. Sayıştay raporuna göre İETT’nin 2012-2016 yılları arasında İBB’ye aktarması gereken 3 milyar 696 milyon 111 bin 378 lira belediyeye gönderilmedi.

İETT ise gelir ve giderleri arasındaki olumlu farkın, gayrimenkul satışı ile elde edilmiş ancak gerçekte müdürlüğün kasasına girmemiş paradan kaynaklandığını öne sürdü.