Niğde’de sular altında kalan mağara ve oyma kiliseler Meclis gündemine taşındı!

Niğde’de sular altında kalan mağara ve oyma kiliseler Meclis gündemine taşındı!
3 Eylül 2019 11:26

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in ‘Niğde’nin Uluağaç köyünde yapılan gölet ile sular altında kalan mağara ve oyma kiliselerle ilgili bilimsel çalışma yapılıp yapılmadığına ilişkin’ yöneltmiş olduğu yazılı soru önergesine yanıt Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’dan geldi.

 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Niğde ili, Uluağaç köyünde yapılan gölet ile sular altında kalan mağara ve oyma kiliseler ile ilgili bilimsel bir inceleme ve araştırma yapılmış mıdır?” şeklindeki sorusunu Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’a yöneltti.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, “Niğde ili, Merkez ilçe Uluağaç köyü sınırları içerisinde, Uluağaç Barajı kıyısında bulunan EndivitKaya Oyma Yerleşimi’nin tespit çalışmaları, 28.05.2013 tarihinde Niğde Müze Müdürlüğü uzmanlarınca tamamlanmış olup söz konusu alan Nevşehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 26.07.2013 tarihli ve 819 sayılı kararı ile I. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescillenmiştir.

Söz konusu alanla ilgili olarak, Arkeoloji, Sanat Tarihi veya Antropoloji dallarında üniversite veya yüksekokulun öğretim üyesi, ya da bu konu ile ilgili bir bilimsel kuruluşun mensubu olan bilim insanlarınca, bölgede bilimsel kazı veya araştırma talebinde bulunulması durumunda Bakanlığımızca gerekli değerlendirmeler ve izinler verilebilecektir” yanıtını verdi.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde farklı bölgelerde tarihi değerlere karşı var olan duyarlılık Niğde ili sınırları içinde tarihi doku için ne yazık ki gösterilmemektedir. İl genelinde çok köy ve kasabada tarihi yapılar harap ve kurtarılmayı bekler durumdadır. Gölet ile sular altında kalan Uluağaç köyü kalıntıları da bu bağlamda önemlidir. Bakanlık bu bölgelere üniversiteleri teşvik etmeli ve tarihi değerlerin korunup, sahiplenip gün ışığına çıkması sağlanmalıdır” dedi.