‘Ne lüfer, ne uskumru, ne kalkan var artık tezgâhlarda, hamsi bile neredeyse tükenmek üzere’

‘Ne lüfer, ne uskumru, ne kalkan var artık tezgâhlarda, hamsi bile neredeyse tükenmek üzere’
15 Ocak 2018 12:54

Türkiye’nin balık rezervlerinin korunması için çalışan biliminsanlarından Prof. Dr. Saadet Karakulak, av yasaklarının çiğnenmesinin büyük sorun olduğuna dikkati çekti ve yasağa uymayanlar için caydırıcı cezalar getiren düzenlemelerin yapılmasını önerdi.

 

 

Prof. Dr. Saadet Karakulak ve Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Altuğ Atalay denizlerdeki durumu Milliyet’ten Gökhan Karakaş’a değerlendirdi.

Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Altuğ Atalay ise av yasaklarına karşı gemilere ‘Balıkçı Gemilerini İzleme Sistemi’ kurulduğunu ve sistem sayesinde bin 500 balıkçı gemisinin uydular üzerinden anlık olarak izlendiğini söyledi.

 

 

Ne lüfer, ne uskumru, ne de kalkan var artık tezgâhlarda. Türk mutfağının vazgeçilmezi hamsi bile neredeyse tükenmek üzere. Bilim insanları son yılların en bereketsiz sezonunu aşırı ve bilinçsiz avlanmaya bağlıyor. Balıkçılara göre, atıklarla hızla kirlenen deniz ekosistemi artık kendini yenileyemiyor. Hava ve deniz suyu sıcaklığındaki değişimin de balıkların göç yolları ve mevsimsel hareketlerini etkilediği düşünülüyor.

Balık stoğundaki bir çöküşün en önemli nedeni olarak gösterilen bilinçsiz avcılıkla ilgili İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saadet Karakulak’la konuşuyoruz. Türkiye’nin balık rezervlerinin korunması için çalışan biliminsanlarından Karakulak, balık avcılığı, yetiştiriciliği ve işlenmesi, su kirliliğiyle mücadele, balıkçılık yönetimi, ekosistem modellenmesi gibi konularda araştırmalar yapıyor.

 
Aşırı ve yasadışı avcılık

 

 

“Balık stokları izlenmeli ve stoklara göre avcılık oranları tespit edilmeli. Bu eksiklikten dolayı balıkçılık yönetiminde avcılık kota uygulamasına geçemedik. Kaynakla orantılı avcılık yapılamadığı için balık stokları azalıyor. Akdeniz havzasında hamsi, palamut ve lüferi en çok avlayan ülke Türkiye. Bu sezon balıkçılığın kötü geçmesi de bunu göstermektedir” diyen Prof. Karakulak, balık stoklarının azalmasında aşırı ve yasadışı avcılık, hayalet avcılık, ıskarta sorunu, yabancı ve istilacı türler, deniz kirliliği ve iklim değişikliğinin etkili olduğu görüşünde.